Cum să îți cumperi un tractor fiabil

Bun găsit, pasionați ai utilajelor!

Tractorul este un utilaj versatil, potrivit pentru orice gen de muncă în gospodărie sau fermă. Totuși, conform statisticilor, 4 din 10 români nu sunt mulțumiți de tractorul second-hand cumpărat din afara țării. Iată de ce!

Majoritatea tractoarelor aduse din străinătate vin la pachet cu vicii ascunse, care vă pot scoate din buzunar încă 10 mii de euro, pe lângă prețul inițial. Vom demonstra asta prin puterea exemplului. Am întâlnit o situație în care un tractor avea probleme la sistemul electric, defecțiuni greu de identificat, de altfel. După doar două săptămâni de utilizare, utilajul a ars, ca urmare a unui scurtcircuit.

O altă întâmplare nefericită este legată de un tractor care avea transmisia foarte uzată. Un aspect greu de verificat. Tractorul funcționa foarte bine în sarcină ușoară, însă, pus la lucru intensiv, după două săptămâni de arat, transmisia a cedat. O astfel de reparație vă poate costa 10 mii de euro.

Un al treilea exemplu negativ vine de la o defecțiune, aparent, banală. Ambreiajul trebuia schimbat, piesă care costă în jur de 500 de euro. Însă, pentru că tot tractorul trebuia desfăcut, pentru a ajunge la componenta respectivă, costul manoperei a fost de 5 mii de euro.

Dealerii apelează la tot felul de metode neloiale pentru a masca problemele unui tractor. La fel ca în cazul altor utilaje, aceștia folosesc anumite produse chimice, pentru a masca uzura motorului. Acest aditiv puternic își face treaba însă pentru o scurtă perioadă de timp. După mai puțin de 10 ore de lucru intensiv, motorul cedează și necesită reparații capitale sau chiar înlocuire. O altă cauză care afectează motorul unui tractor este folosirea în exces a biodiesel-ului. Iar acest tip de combustibil este folosit cu precădere în străinătate.

Reparațiile nu sunt întotdeauna făcute cu piese originale, iar acest aspect afectează performanțele întregului tractor. Piesele after-market reprezintă, într-adevăr, o variantă rapidă de rezolvare a problemei, dar nu și cea mai bună.

Nu de puține ori, proprietarii neglijează reviziile tehnice, iar, din această cauză, utilajul se poate defecta când vă e lumea mai dragă. Calitatea și cantitatea uleiurilor sunt esențiale pentru bunul mers al tractorului. La fel și filtrele. De obicei, utilajele sunt depozitate în parcuri auto, unde își așteaptă clienții. Un tractor poate trece prin mai multe sezoane, până să fie vândut. Asta înseamnă schimbări de temperatură, în aer liber, care vor afecta un utilaj care nu lucrează.

Un tehnician experimentat va observa uzurile și defectele care pot degenera în defecțiuni grave. De exemplu, un șasiu fisurat sau rupt, care a fost, ulterior, sudat și revopsit. Tractorul este un utilaj rezistent, dar predispus accidentelor. Iar, de cele mai multe ori, reparația este de mântuială. Un tehnician bun va studia cu atenție zonele vopsite sau revopsite și va depista, cu siguranță, locurile unde componentele au fost sudate. Fisuri pot apărea și dacă operatorul tractorului folosește atașamente supradimensionate: pluguri, remorci sau scarificatoare.

O atenție deosebită trebuie acordată elementelor de identificare a tractorului. Am întâlnit cazuri în care plăcuța emisă de Registrul Auto era falsificată, iar anul de fabricație era trucat. Cumulat cu modificarea orelor de funcționare, asta poate însemna un preț și cu 10 mii de euro mai mare decât ar merita utilajul respectiv.

În aceeași notă, documentația este deosebit de importantă. Vă recomandăm să fiți foarte atenți la actele utilajului, atunci când faceți achiziția. Dacă nu primiți toate documentele necesare, nu veți putea înscrie tractorul și, implicit, nu-l veți putea folosi. Este un adevărat calvar să obțineți documentele necesare, după ce ați cumpărat utilajul. Să presupunem că ați cumpărat un tractor din Germania. În acest caz, va trebui să luați legătura cu autoritățile de acolo, pentru că cele din România nu vă pot ajuta.

De obicei, tractoarele sunt utilaje cu tracțiune integrală. Iar utilajele 4×4 au funcții de tip reductor, care reduc viteza și amplifică forța. Am întâlnit situații în care aceste funcții erau anulate prin golirea carcaselor.

Pompa hidraulică transferă puterea de la motor spre diferitele funcții ale tractorului. Această componentă se uzează treptat, iar uzura se poate agrava dacă mentenanța nu este făcută corespunzător. O pompă hidraulică uzată scade productivitatea tractorului și cauzează deteriorarea celorlalte componente. Iar o astfel de piesă nu este deloc ieftină. Prețurile pornesc de la 3 mii de euro.

Dacă nu vreți să riscați plata a mii de euro, poate chiar a zecilor de mii de euro, după cumpărarea unui tractor, vă sfătuim să lucrați întotdeauna cu profesioniști. Luați legătura cu un importator cu experiență, care vă oferă toate serviciile conexe cumpărării utilajului dumneavoastră: consultanță, transport, soluții de finanțare. Căutați un importator autorizat, care să vă ofere garanția achiziționării unui utilaj fiabil!

Să auzim numai de bine!

 

Autor: Cătălin Vlăsceanu