Caterpillar și ascensiunea sa istorică (partea a II-a)

Continuăm să vorbim despre cel mai mare producător din lume de echipamente de construcții, compania Caterpillar. Benjamin Holt a vândut primul său tractor cu șenile cu 5.500 de dolari, echivalentul a aproximativ 130 de mii de dolari în zilele noastre. În 1910, datorită vânzărilor în creștere, Benjamin Holt a achiziționat o fabrică în Illinois, unde a angajat 625 de muncitori și a început, astfel, să exporte tractoare pe aburi în Argentina, Canada și Mexic.

Tractoarele Holt au avut un rol determinant în soarta Primului Război Mondial. Chiar înainte ca Statele Unite ale Americii să intre oficial în război, Compania Holt a livrat 1.200 de tractoare Angliei, Franței și Rusiei, pentru muncile câmpului. Bineînțeles, aceste utilaje au ajuns direct pe front, unde aveau rolul de a transporta muniție sau de a tracta artileria grea. Drept urmare, Armata Britanică a comandat tractoare Holt, care au devenit vehicule militare de foc. Totodată, utilajele americane au fost o sursă majoră de inspirație pentru dezvoltarea tancurilor britanice și au fost denumite unele dintre cele mai importante vehicule militare ale tuturor timpurilor.

Datorită notorietății dobândite în timpul Primului Război Mondial, majoritatea comenzilor pentru tractoare veneau din partea armatei. Însă, odată cu terminarea războiului, utilajele masive și puternice, necesare armatei, nu se potriveau fermierului de rând. În plus, valoarea tractoarelor s-a depreciat odată cu întoarcerea de pe front a vehiculelor. Un fel de invazie a utilajelor second-hand, dacă vreți. Pentru Benjamin Holt a urmat o perioadă de dificultăți financiare și chiar amenințarea falimentului. Toate acestea au culminat cu o criză economică la nivel național. Lovit de frământări și de boală, Benjamin Holt moare în 1920, la vârsta de 71 de ani.

Băncile și bancherii de la care Benjamin Holt s-a împrumutat înainte să moară și-au impus propriul candidat la conducerea companiei, în persoana lui Thomas Baxter. Acesta a renunțat la producția de tractoare de mari dimensiuni și s-a orientat către utilaje mai compacte. Odată cu decizia Guvernului American de a construi o rețea imensă de autostrăzi, Thomas Baxter a direcționat compania către producția de echipamente de construcții.

În 1925, pe fondul datoriilor încă existente, Holt Manufacturing Company ia decizia de a se asocia tocmai cu principalul concurent pe piața constructoare de utilaje: C. L. Best. Astfel, din această fuziune neașteptată, ia naștere Caterpillar Tractor Company. Parte a înțelegerii, Clarence Leo Best preia frâiele afacerii, pe care o conduce până în 1951. Compania Caterpillar s-a consolidat pe piață prin producerea a doar 5 tipuri de utilaje: tractoarele Holt de 2, 5 și 10 tone, și tractoarele Best de 30 și respectiv 60 de cai putere. O altă decizie câștigătoare este adoptarea motoarelor diesel, în detrimentul celor pe benzină.

În timpul Celui de-al Doilea Război Mondial, utilajele Caterpillar au fost folosite pentru construirea aerodromurilor și altor structuri militare, iar compania a ocupat poziția 44 în topul contractelor militare acordate. După război, a urmat un boom imobiliar, iar compania Caterpillar a avut numai de câștigat. Barajul Hoover, Podul Golden Gate și peste 100 de mii de kilometri de autostradă poartă semnătura companiei Caterpillar. Iar asta, doar până în anii ‘50. Compania devine oficial o multinațională în 1950, când își deschide o subsidiară în Anglia, iar, în 1970, vânzările la export le depășesc pe cele din Statele Unite ale Americii.

Astăzi, oferta Caterpillar include peste 400 de produse. De la tractoare pe șenile, excavatoare, buldo-excavatoare, auto-gredere, încărcătoare telescopice, până la locomotive. Iar lista poate continua. Utilajele Caterpillar sunt folosite pentru construcții, crearea de drumuri și autostrăzi, în domeniul minier și forestier, precum și în alte industrii. O dovadă de curaj și succes este extensia brand-ului Caterpillar în domeniul vestimentar și cel de accesorii. De la celebrii bocanci CAT, la smartphone-uri.

Compania Caterpillar își atribuie o istorie de 95 de ani, dar este clar pentru toată lumea că nu ar fi fost ce este astăzi fără părintele ei fondator, Benjamin Holt. Un om cu o viziune și un geniu incontestabile. Și o asociere fortuită cu mai marele competitor, Clarence Leo Best, în anul 1925, au făcut Caterpillar ce este astăzi. Un gigant și un reper pentru utilaje de calitate, fiabile și rezistente.

Să auzim numai de bine!

 

Autor: Cătălin Vlăsceanu