Cum să îți cumperi o combină fiabilă (partea a II-a)

Bun găsit, pasionați ai utilajelor!

Continuăm seria viciilor de care trebuie să vă feriți atunci când achiziționați o combină.

La cumpărare, trebuie să verificați cu atenție documentele. Nu de puține ori, lipsesc acte importante și, astfel, nu veți putea să înmatriculați utilajul în România. Vă va fi foarte greu să luați legătura cu autoritățile din străinătate și să obțineți documentele lipsă, după achiziție.

Combina este văzută ca o mini-uzină, pentru că, în interiorul ei, sunt foarte multe componente. Acestea pot fi supra-uzate sau chiar pot lipsi cu desăvârșire. Aceste aspecte afectează performanțele și duc la pierderi semnificative de cereale. Pentru că vorbim de piese la care accesul nu este tocmai facil, înlocuirea durează foarte mult, iar manopera este costisitoare.

La puțin timp de la cumpărarea combinei, un fermier a descoperit că aceasta avea pierderi, în timp ce recolta porumb. În urma unei inspecții atente, un tehnician experimentat a descoperit că reductorul de turații lipsea, împreună cu sitele și grătarele aferente. Doar carcasa era intactă. Așadar, pe lângă blocarea procesului de recoltare, fermierul nostru a fost nevoit să suporte și o cheltuială suplimentară, de 5 mii de euro.

Combinele sunt, de regulă, utilaje 4×4 și au funcții de tip reductor. Asta înseamnă că viteza este redusă, în scopul de a amplifica forța. Nu de puține ori, aceste funcții sunt anulate prin golirea carcaselor.

O atenție deosebită trebuie să o acordați motorului combinei. Vânzătorii și dealerii ascund uzura acestuia, prin folosirea unor aditivi speciali. Bineînțeles, aceste substanțe chimice au efect doar pe termen scurt și nu rezolvă efectiv problema. Combina mai funcționează la parametri maximi cel mult zece ore, apoi cedează. Iar rezultatul? Reparații capitale sau înlocuirea motorului. Adică peste 7 mii de euro cheltuiți.

Pompa hidraulică transferă puterea de la motor către îndeplinirea diferitelor funcții ale combinei. Această componentă se uzează direct proporțional cu perioada de exploatare a utilajului. Asta se întâmplă din cauza neefectuării mentenanței sau din cauză că uleiurile nu au fost schimbate periodic. O pompă uzată face ca utilajul să fie ineficient, scade productivitatea și duce la deteriorarea mai multor componente. Iar o pompă hidraulică nu este deloc ieftină. Prețurile pornesc de la 3 mii de euro.

Un alt viciu care vă poate da mari bătăi de cap este un bloc motor sudat. Bineînțeles, acesta va rezista foarte puțin timp la exploatare, iar singura soluție este înlocuirea motorului. Iar, dacă tot suntem la acest capitol, am văzut de foarte multe ori suduri la lagărele rulmenților de la axele principale sau lagăre ovalizate. Acestea sunt foarte greu de reparat, iar, de centrat, fără tehnologia necesară, practic imposibil.

Combina agricolă are niște axe rotative esențiale în procesul de scuturare a boabelor și, apoi, în transport. Din cauza forțelor oscilante foarte mari, deseori rulmenții cedează. Dacă această defecțiune nu este depistată rapid, este afectată și zona în care rulmentul este fixat. Iar soluția este sudura. Însă axele sunt foarte dificil de centrat. Asemenea unei roți descentrate la mașină, autovehiculul se scutură din toate balamalele în timpul condusului. La o combină însă, aceste vibrații duc la ruperea axelor și distrugerea rulmenților.

Combina este un utilaj foarte complex. Am stabilit deja asta. Tocmai de aceea, întreținerea ei în timpul extra-sezonului este foarte importantă. Dacă acest lucru nu se face regulat și în mod corespunzător, sitele și grătarele vor rugini, iar schimbarea lor costă între două mii și 3 mii de euro.

Îndemnul nostru este să apelați întotdeauna la profesioniști, pentru a nu risca plata a mii de euro, poate chiar a zecilor de mii de euro, după achiziționarea combinei. Intrați în legătură cu un importator care să vă ofere garanție după cumpărare și care poate să vă ofere servicii de service. Căutați un importator autorizat, care să vă ofere siguranța achiziționării unui utilaj fiabil!

Să auzim numai de bine!

 

Autor: Cătălin Vlăsceanu