Cum să îți cumperi un încărcător telescopic fiabil (partea I)

Bun găsit, pasionați ai utilajelor!

Încărcătorul telescopic este un utilaj care îți conferă manevrabilitate și flexibilitate. Este un utilaj apreciat la scară largă. Totuși, 4 din 10 fermieri români nu sunt mulțumiți de încărcătoarele telescopice second-hand aduse din străinătate. În continuare, motivele!

Majoritatea dealerilor sau cei care comercializează astfel de utilaje uzate folosesc aditivi speciali, care maschează uzura motorului. Această procedură este însă o soluție de moment și nu rezolvă problema propriu-zisă. După maximum 10 ore de folosire a utilajului, motorul va ceda și va necesita reparații capitale.

Sistemele de alimentare și injecție sunt adesea foarte uzate și necesită înlocuirea în lanț. Asta înseamnă că, dacă un injector este defect, trebuie schimbate toate. Cauza acestor defecțiuni o reprezintă biodieselul folosit în exces. Acest tip de combustibil conține, de cele mai multe ori, impurități care deteriorează sistemele de alimentare.

Atunci când încărcătorul telescopic se defectează, fermierii sau constructorii optează pentru cea mai rapidă variantă de rezolvare a problemei. Repară utilajul cu piese after-market, mai ușor de procurat și, bineînțeles, mai ieftine. O piesă care nu este originală poate să nu funcționeze la parametri maximi, asemenea unei piese originale, și, astfel, să afecteze și celelalte componente. Negativ, bineînțeles.

Dacă un încărcător telescopic are probleme, dealerii au mai multe metode prin care ascund aceste vicii. Testul suprem pentru un utilaj este în momentul exploatării, în sarcină maximă. Nu poți identifica defecțiunile unui utilaj, prin simpla pornire sau plimbarea lui prin parcul auto. Viciile sunt descoperite de-abia după ore întregi de lucru efectiv. Iar, dacă încărcătorul telescopic nu vine la pachet cu garanție, dealerul nu are niciun interes să inspecteze utilajul în detaliu.

Am întâlnit o situație în care un încărcător telescopic arăta impecabil din punct de vedere estetic, însă, pus la lucru, tot uleiul a fost evacuat prin toba de eșapament. Pompa hidraulică nu dezvolta presiunea necesară, iar transmisia a cedat. Încărcătorul telescopic a fost returnat furnizorului, pentru că reparațiile ar fi costat mai mult de 50% din valoarea utilajului.

O atenție sporită trebuie să fie acordată transmisiei. Este o componentă sensibilă, supusă uzurii excesive. La capitolul cele mai întâlnite urmări sunt zgomote și bătăi, transmisia nu mai schimbă vitezele sau utilajul nu mai are suficientă putere. Majoritatea încărcătoarelor telescopice au transmisia automată, power-shift sau auto-power. Însă acestea au durata de viață limitată. După 10 mii de ore de funcționare, transmisia trebuie înlocuită sau necesită reparații capitale. Iar asta înseamnă costuri suplimentare de aproximativ 8 mii de euro. Pentru utilajele mai mari, cheltuielile pot fi duble. În plus, o exploatare intensă și o mentenanță improprie pot înjumătăți viața unei transmisii.

Iată povestea unui încărcător telescopic ce, în aparență, funcționa bine, însă transmisia era uzată în proporție de 80-90%. Pentru că funcția principală a acestui utilaj este de încărcare-descărcare, operatorul face frecvent schimbări de direcție. Convertizorul se uzează, iar încărcătorul telescopic nu mai intră în viteză. Sau operatorul folosește o treaptă superioară, pentru a crește viteza de lucru. Revenind la utilajul cu pricina, acesta pleca foarte greu de pe loc, iar, când se încălzea, nu mai intra decât în viteza întâi. Costul total de reparație a fost de 8 mii de euro, iar manopera a durat aproape o lună.

Pompa hidraulică este o altă componentă supusă uzurii și, implicit, care necesită înlocuire. Aceasta se uzează treptat, de-a lungul exploatării. Însă, din cauza mentenanței improprii, această componentă poate ceda. Uleiurile și întreținerea sunt foarte importante. O pompă uzată poate duce la ineficiență în operare, productivitate scăzută și chiar deteriorarea altor componente. Iar o pompă hidraulică nu este deloc ieftină. Costurile pot ajunge la 10 mii de euro, în funcție de dimensiunea încărcătorului telescopic.

Cilindrii hidraulici sunt deosebit de importanți în buna funcționare a încărcătorului telescopic. Din cauza uzurii datorate exploatării, aceștia încep să curgă. Doar reparația unui cilindru este cuprinsă între 500 și 1.000 de euro. Iar, pentru că toți cilindrii trebuie incluși în procesul de recondiționare, costurile cresc.

Așadar, o grămadă de probleme pot apărea la achiziția unui încărcător telescopic. Singura modalitate prin care puteți evita aceste complicații este să apelați la un importator autorizat și cu experiență. Căutați acel furnizor de utilaje cu notorietate și cu o reputație bună pe piață. Alegeți garanția utilajelor fiabile!

Aceasta a fost prima parte a ediției în care vorbim de problemele la care trebuie să fiți atenți atunci când vă cumpărați un încărcător telescopic.

Să auzim numai de bine!

 

Autor: Cătălin Vlăsceanu