Cât de sustenabilă este industria de construcții

Bine v-am găsit, pasionați ai utilajelor!

În articolul trecut, am vorbit despre normele de poluare pe care trebuie să le respecte producătorii de utilaje și despre viitorul industriei, așa că astăzi continuăm de unde am rămas.

 

În ceea ce privește motoarele diesel, nu trebuie să le cântăm prohodul încă. Standardele de poluare Tier 4 și Stage V limitează eliminarea de noxe în atmosferă, iar avansul tehnologic poate produce rezultate uimitoare în acest sector, astfel încât să nu mai fie imperios să trecem la surse alternative de alimentare. Electricitate sau hidrogen.

Dar este nevoie ca proprietarii de utilaje să fie încurajați și stimulați să folosească ultimele motorizări diesel. Asta, ca să dea utilajele vechi pe unele noi-nouțe. Ceea ce, pentru mulți, se traduce într-o cheltuială pe care nu și-o permit. Aici, există mai multe soluții. Prima, ar fi ca autoritățile să le acorde fonduri celor care vor să își schimbe utilajele și să îi ajute, astfel, să depășească blocajul financiar.

 

O altă variantă este constrângerea. Mai exact, înăsprirea legislației, astfel încât echipamentele vechi, ce poluează peste limitele admise, să fie interzise. Un exemplu în acest sens este Regatul Unit, unde, în anumite zone, utilajele care nu respectă normele de poluare aflate în vigoare nu au acces. Cheia poate fi și la contractori, care pot acorda o lucrare de construcții doar în anumite condiții.

Una dintre aceste condiții poate să fie ca echipamentele de pe șantier să fie toate Stage V sau electrice. Astfel, cei care au utilaje noi vor avea doar de câștigat, iar, cu timpul, actorii din industrie se vor alinia la acest mod de lucru. Autoritățile din întreaga lume promit că vor veni cu reguli și mai stricte în ceea ce privește poluarea, însă nimic nu este bătut în cuie încă.

 

Ce știm, deocamdată, face referire doar la autoturisme. Norma de poluare Euro 7 va fi implementată în anul 2027 la pachet cu noi restricții pentru mașinile vechi și foarte vechi, adică cele care emit cele mai multe noxe. Gura lumii spune că reglementările Tier 5 în America și Stage VI în Europa vor intra în vigoare înainte de 2030, însă asta rămâne de văzut.

Trăim vremuri tulburi, unde vedem oameni la televizor cum se lipesc de asfalt, blochează drumuri publice sau stropesc cu vopsea opere de artă, doar pentru a atrage atenția asupra încălzirii globale. De acord, sunt moduri extreme și absurde de a protesta, însă ce reflectă acest comportament este că unii oameni au ajuns la capătul răbdării și nu mai au încredere în autorități.

 

Este un fapt binecunoscut că mai toate guvernele lumii pun câștigul financiar la loc de cinste și că își pleacă des urechea la ce le dictează marii industriași. Iar profitul nu se face din schimbare, ci din eternul petrol și din fabricarea de motoare diesel pe bandă rulantă. Poate acesta este unul dintre motivele pentru care sustenabilitatea planetei este importantă doar la nivel declarativ, și mai puțin la nivel de fapte.

Spuneam și mai devreme, oamenilor le lipsește motivația. De ce să investesc într-o flotă de utilaje electrice sau alimentate cu hidrogen dacă utilajele mele diesel își fac încă bine treaba și și-o fac la costuri mai reduse? Fără stimulente din partea autorităților, schimbarea este departe de a se produce. Oamenii din industrie au nevoie de un imbold pentru a investi în noi tehnologii și puțini o pot face nesusținuți.

 

Din păcate, legislația privind poluarea cauzată de industrie depinde și de zonă. Nu există o lege universală pentru toată planetă, iar această lipsă de coerență nu poate produce rezultate notabile. Degeaba întreaga Europă trece la utilaje cu zero emisii poluante, dacă India are preponderent utilaje Stage III, să spunem.

Noi trebuie să ne oprim aici. Până data viitoare, să auzim numai de bine!

 

 

Autor: Cătălin Vlăsceanu