Soarta motoarelor utilajelor diesel

Bine v-am găsit, pasionați ai utilajelor!

Astăzi, vorbim despre normele de poluare pe care trebuie să le respecte producătorii de utilaje și despre cum arată viitorul industriei. Protecția mediului și viitorul acestei planete sunt două teme care se află pe ordinea de zi a guvernelor de pretutindeni. Ca urmare, legislația în acest sector este tot mai strictă, iar fabricanții de utilaje sunt tot mai presați să găsească rapid soluții la problema poluării.

 

Până nu demult, actorii din industrie erau obișnuiți să aducă îmbunătățiri motoarelor diesel o dată la 4 sau 5 ani, prin care reduceau noxele poluante emise de acestea. Astfel, situația era ținută sub control și toată lumea era mulțumită. În Europa, apogeul a fost atins în anul 2019, odată cu implementarea reglementărilor Stage V, cele mai stricte din istorie.

În Statele Unite ale Americii, normele Tier 4 au fost introduse treptat, între anii 2011 și 2015. Deci, americanii au luat-o ușor și mențin aceste reglementări până astăzi. Despre Tier 5, se vorbește că va fi implementat în 2025, poate chiar mai târziu. Ce ar mai fi de spus despre China? Asiaticii au impus norma de poluare Stage IV de-abia anul trecut.

 

De ce, vă întrebați? Pentru că acolo accentul cade pe producție, pe creștere economică și pe dezvoltarea infrastructurii. Chinezii sunt oameni pragmatici și își văd interesul financiar. Totuși, pentru clienții lor din Europa, asiaticii produc utilaje Stage V. În fond, fiecare stat autonom, care nu face parte din Uniunea Europeană, de exemplu, este liber să decidă asupra propriei legislații privind poluarea.

Așa cum bine știm, la pândă stau utilajele electrice. Dacă ne luăm după tendințe, acesta pare să fie viitorul industriei. Fiecare producător încearcă să creeze baterii cu o autonomie cât mai mare și caută soluții prin care utilajele electrice să depășească barierele din mintea cumpărătorului. Ce mă fac dacă rămân fără baterie în timp ce lucrez la un proiect urgent? Câte ore ține bateria? Are un utilaj electric aceeași putere ca unul diesel?

 

Deocamdată, comportamentul de cumpărare al oamenilor din industrie este dictat de zona geografică, de cultură, de deschiderea către nou și de puterea de cumpărare. Desigur, trebuie depășite mai multe blocaje mentale pentru a renunța la clasica motorizare diesel și pentru a face pasul către electricitate. Aici, intră în joc puterea obișnuinței și rezistența la nou. De ce să schimb ceva care îmi place și care îmi este familiar?

Pentru că schimbarea adevărată se petrece în afara zonei de confort. Și trebuie să mergem mai departe de obișnuință și de interese personale, dacă vrem o lume mai bună și o societate mai sănătoasă. Pentru că, să nu uităm, oamenii sunt principalele victime ale poluării. Specialiștii estimează că 7 milioane de persoane mor în fiecare an din cauza poluării.

 

Să luăm în calcul și că avem mai multe alternative la motoarele diesel. Pe lângă electrificarea utilajelor, a intrat în scenă alimentarea cu hidrogen, un combustibil care le dă speranță ecologiștilor de pretutindeni. Dar asta nu înseamnă că motorul diesel este pe moarte și că nu mai este loc de îmbunătățiri în acest sector. Dimpotrivă. Motorizarea diesel evoluează și sistemele de tratare a noxelor își fac treaba.

Tehnologia avansează rapid și ne oferă soluții pe mai multe paliere, fără să fie nevoie să fim de o parte a baricadei sau de cealaltă. Dacă luăm în calcul că diferența dintre Tier 3 și Tier 4 este o reducere de 90% a gradului de poluare, poate nu va mai fi nevoie să eradicăm motoarele diesel, ci doar să le facem mai prietenoase cu mediul înconjurător.

Noi trebuie să ne oprim aici, dar vom elabora subiectul într-un articol viitor. Până atunci, să auzim numai de bine!

 

 

Autor: Cătălin Vlăsceanu