Miniexcavatoarele anului 2022

Bine v-am găsit, pasionați ai utilajelor!

Astăzi vorbim despre unele dintre cele mai îndrăgite echipamente de construcții din lume: miniexcavatoarele. Aceste utilaje versatile și atât de folositoare pentru o mulțime de aplicații au cunoscut o evoluție rapidă, așa că se cuvine să vorbim despre avansul lor tehnologic.

Nevoia de miniexcavatoare la nivel mondial a explodat în ultimii 5 ani, conform unui studiu realizat de agenția Off-Highway Research. Pentru a face față cererii crescânde, producătorii de utilaje și-au diversificat gama de miniexcavatoare și au investit mai ales în inovație tehnologică, dar și în componenta de design. Miniexcavatoarele sunt esențiale pentru companiile de închiriere de echipamente de construcții, precum și pentru piețele emergente, pentru că se adaptează la orice mediu de lucru.

China rămâne cea mai mare piață de desfacere pentru miniexcavatoare, însă e bine de știut că vânzările de astfel de utilaje în Europa s-au dublat față de anul 2000, iar, în ceea ce privește America de Nord, miniexcavatoarele au ajuns să înlocuiască îndrăgitele buldoexcavatoare. Utilajele se îndreaptă spre electricitate, iar asta se traduce într-un confort sporit pentru operator, un mediu mai plăcut de lucru și, bineînțeles, protecția mediului.

Costurile materialelor de construcții cresc într-un ritm amețitor, iar deficitul de personal calificat adâncește criza din acest sector, așa că utilajele au căpătat o importanță crucială. În cele ce urmează, vom discuta despre cele mai noi miniexcavatoare din portofoliul principalilor producători de utilaje.

Caterpillar a lansat o nouă generație de miniexcavatoare, orientate către confortul operatorului și creșterea eficacității. Modelele de la 301.5 la 310 pot fi manevrate prin metoda clasică, respectiv cu manete și pedale, sau cu ajutorul unui joystick. Alte funcții ale acestor miniexcavatoare permit stabilirea vitezei de lucru, respectiv de deplasare a brațului și de mișcare a cupei sau a altor atașamente.

Hyundai R25Z-9AK este un miniexcavator care se mândrește cu designul cabinei. Producătorul sud-coreean susține că aceasta îi asigură operatorului un mediu relaxat de lucru și îl ajută să fie mai productiv. Mediul interior este ergonomic și a fost creat pentru a reduce oboseala utilizatorului, prin așezarea la îndemână a comenzilor, un display pe care sunt afișate informații dintre cele mai utile și, desigur, un scaun confortabil.

Bobcat a lansat Seria R2 de miniexcavatoare din categoria 5 și 6 tone, respectiv modelele E50z și E55z. Acestea sunt descrise de producătorul american ca fiind ușor de folosit, robuste și adaptabile oricărei situații. Bobcat iese în evidență și cu modelul E88, care le oferă clienților săi aceleași beneficii ca E50z și E55z, dar și două circuite hidraulice suplimentare și un șasiu mai mare, deci, un plus de stabilitate.

Vorbeam la începutul acestui articol despre alimentarea cu electricitate a miniexcavatoarelor. Acest lucru a căpătat popularitate mai ales datorită faptului că miniexcavatoarele sunt utilaje mici și, prin urmare, nu au nevoie de baterii imense sau de perioade lungi petrecute lângă priză. Încărcarea și timpii morți sunt principalele piedici în calea electrificării depline a industriei de utilaje.

Primii care au anunțat lansarea unor miniexcavatoare electrice au fost cei de la Volvo, în anul 2019. Modelele EC15 și EC27 au înlocuit motoarele diesel cu unele prietenoase pentru mediul înconjurător și, implicit, pentru sănătatea noastră. Odată scoase la vânzare, cele două tipuri de miniexcavatoare s-au dovedit a fi foarte apreciate de cumpărători, care au declarat că acestea le conferă performanțe chiar mai ridicate față de versiunile anterioare, echipate cu motoare termice.

Hitachi ZX55U-6EB este primul miniexcavator cu zero emisii poluante destinat pieței europene, un client fidel, după cum am demonstrat deja. Noul Hitachi se înscrie în populara gamă de 5 tone și se mândrește cu un nivel scăzut de zgomot, eficacitate sporită și mentenanță facilă. Inovația constă în faptul că miniexcavatorul ZX55U-6EB poate fi alimentat de o baterie reîncărcabilă sau direct de la priză.

La capitolul siguranță, notăm camerele video care îi oferă operatorului o vizibilitate deplină. Rotația cabinei de-abia depășește amprenta la sol a utilajului, ceea ce face ca noul miniexcavator Hitachi să fie ideal pentru munca în spațiile înguste. Producătorul japonez a declarat că va susține abordarea europeană de reducere a poluării și că va ieși pe piață cu noi modele electrice.

JCB 35Z-1 este un miniexcavator remarcabil, în primul rând, datorită faptului că rotația cabinei nu depășește deloc amprenta la sol a utilajului. De aici, și denumirea zero swing. Sarcinile în zone aglomerate și spații greu accesibile sunt destul de frecvente pe șantier, un aspect provocator pentru orice operator. Așa că JCB 35Z-1 asigură un mediu de lucru mai sigur, iar utilizatorul acestui miniexcavator poate lucra fără grija că va lovi din întoarcere vreun perete sau un obstacol aflat în imediata sa apropiere.

La începutul acestui articol, vorbeam despre importanța Chinei pe piața de miniexcavatoare, atât în ceea ce privește fabricarea acestora, cât și achizițiile de astfel de utilaje. China construiește într-un ritm alert, iar miniexcavatoarele sunt motorul economiei, dacă ne raportăm la preferințele constructorilor în materie de utilaje.

XCMG ne propune modelul XE80, un miniexcavator care promite un consum redus de combustibil și o putere ridicată de lucru. Pe lângă motorul performant, producătorul chinez susține că a adus îmbunătățiri notabile sistemului hidraulic, printre care și funcția de detecție a sarcinii, care controlează presiunea hidraulică în funcție de greutatea din cupă sau puterea necesară de excavare. Totodată, acest sistem îi garantează operatorului un control fin și precizie în execuție.

 

Sunward este un producător chinez care a cunoscut o ascensiune fulminantă datorită utilajelor practice, fiabile și rezistente care ies de pe liniile de producție. Compania a ajuns pe locul 32 în clasamentul celor mai mari producători de echipamente de construcții din lume, cu vânzări de 1,7 miliarde de dolari doar anul trecut. În plus, Sunward a scos pe piață primele sale utilaje electrice, între care și miniexcavatorul 20FED, din gama 2 tone.

Recomandarea noastră este modelul Sunward 35UF, un utilaj compact și versatil, facil în operare și de încredere pe termen lung. Sunward 35UF este echipat cu un motor diesel Kubota, ce respectă standardele de emisii Euro V și dezvoltă 24 de cai putere. Simplitatea în operare și mentenanța facilă sunt principalele atuuri ale acestui miniexcavator.

În speranța că vom vedea cât mai curând aceste bijuterii industriale și pe șantierele din România, să auzim numai de bine!

 

 

Autor: Cătălin Vlăsceanu