De ce ne plac expozițiile de utilaje

Bine v-am găsit, pasionați ai utilajelor!

Prezentul remodelează viitorul. Acesta ar putea fi motto-ul expozițiilor de utilaje, ale căror organizatori se văd nevoiți să se adapteze la efectele pandemiei și la nenumăratele restricții impuse de autorități. De ceva vreme, se vorbește despre evenimente hibrid, mai exact, despre clasicele spații expoziționale care vor face casă bună cu prezentările online de utilaje și noi tehnologii. Klaus Dittrich, președintele Bauma, cel mai renumit târg de echipamente de construcții, recunoaște că digitalizarea este importantă pentru ieșirea industriei din impas, dar, crede acesta, mediul virtual nu poate ține locul interacțiunilor directe.

 

Acel sentiment pe care îl ai când vezi pentru prima oară un utilaj proaspăt ieșit de pe poarta fabricii nu poate fi înlocuit de o simplă prezentare video, pe care o urmărești în pauza de masă, pe telefonul mobil. Ca să nu mai vorbim de întâlnirea cu alți pasionați de utilaje și discuțiile aprinse, dar prietenești, despre care este cel mai bun producător de echipamente de construcții. Am mai spus-o și susținem cu tărie această idee. Târgurile de utilaje sunt cel mai bun prilej de a te pune la curent cu noile tehnologii și de a purta discuții direct cu producătorii și furnizorii de echipamente agricole sau de construcții.

Din păcate, unul dintre efectele nedorite ale pandemiei a fost înstrăinarea. Pur și simplu, am fost forțați de împrejurări să nu ne mai întâlnim unii cu alții și să ne înconjurăm de prudență. Ultimul eveniment de amploare din industrie a fost Conexpo, care a avut loc în luna martie a anului trecut. Toate expozițiile care trebuiau să îi urmeze au fost fie anulate, fie amânate. Se vorbește despre noi și noi termene pe care organizatorii trebuie să și le asume, iar amânările parcă nu mai contenesc.

 

Desigur, încă traversăm o perioadă de incertitudine, așa că este normal să fim nevoiți să ne adaptăm din mers. Majoritatea organizatorilor acestor evenimente au trecut în mediul online, unde au postat videoclipuri cu noile lor produse sau au organizat interviuri cu specialiști care ne dezvăluie ultimele tehnologii. Dar interesul din partea pasionaților de utilaje este unul scăzut, pentru că, așa cum vorbeam și mai devreme, nimic nu se compară cu prezența fizică la un târg fizic.

Ultimul eveniment la care echipa Utilaje TV a participat a fost Indagra, în luna noiembrie a anului 2019. Și vă mărturisim că experiența a fost unică. Vacarmul oamenilor care împărtășeau aceeași pasiune, furnicarul de producători de utilaje și atașamente agricole, atmosfera de sărbătoare. Cum am putea să reproducem toate aceste trăiri prin simple evenimente accesibile doar pe internet? Nu spune nimeni că ar trebui să renunțăm la digitalizarea industriei, spunem doar că lumea utilajelor nu își are locul 100% în mediul online.

 

Dintre marii producători care au luat decizia să nu mai participe la expozițiile fizice de utilaje, cum ar fi Bauma 2022, îi amintim pe JCB și pe Volvo. Nu știm dacă au făcut cea mai bună alegere, mai ales dacă luăm în calcul un sondaj de opinie relizat în Germania. 50% dintre respondenți susțin că se vor baza în continuare pe evenimentele fizice pentru a-și expune produsele în fața publicului larg. Și ar putea avea doar de câștigat, pentru că, dacă ne raportăm la rezultatele acestei cercetări de piață, jumătate din concurență stă acasă.

În încheiere, o scurtă avanpremieră a celei mai mari expoziții de echipamente de construcții din lume, care a fost anunțată pentru intervalul 24 – 30 octombrie 2022, cu toate că trebuia să aibă loc în luna aprilie, conform programării inițiale. Bauma va avea loc în capitala Bavariei, orașul Munchen, din Germania. Organizatorii au anunțat că evenimentul va fi acoperit și online, pentru acei vizitatori care preferă să stea acasă. Așteptăm părerile dumneavoastră în rubrica de comentarii și, totodată, preferințele personale în ceea ce privește participarea la astfel de târguri. Online sau la fața locului.

Până când marile evenimente de profil vor renaște și în țara noastră, să auzim numai de bine!

 

 

Autor: Cătălin Vlăsceanu