Cum să îți cumperi un excavator fiabil (partea a II-a)

Bun găsit, pasionați ai utilajelor!

Continuăm seria viciilor la care trebuie să fiți atenți atunci când achiziționați un excavator.

Pompa hidraulică poate fi slăbită. Această componentă transferă puterea de la motor spre diferite funcții ale excavatorului. Pompa hidraulică se uzează treptat, însă acest lucru este inevitabil. Este normal ca, o dată cu trecerea timpului, această componentă să se degradeze progresiv. Totuși, acest grad de uzură poate fi unul excesiv, dacă pompa hidraulică nu a fost exploatată corespunzător. Un alt motiv este mentenanța necorespunzătoare a excavatorului. Dacă operatorul utilajului nu a protejat sistemul hidraulic și s-a gândit doar la productivitate, atunci excavatorul va avea un randament scăzut. O pompă hidraulică slăbită înseamnă ineficiență în muncă și chiar deteriorarea altor componente vitale. Din păcate, costurile de reparație a unei pompe hidraulice ajung și la 4 mii de euro, iar, dacă vreți să o schimbați, va trebui să scoateți din buzunar 10 mii de euro.

Distribuitorul hidraulic este responsabil de preluarea comenzii din cabină și transferul acesteia către braț și șasiu. Prin urmare, este o componentă extrem de complexă, compusă din sute de subcomponente. Distribuitorul hidraulic este foarte greu de reparat și recalibrat. Manopera se poate întinde pe luni bune, iar costurile sunt foarte ridicate. Problema este că un distribuitor hidraulic nou costă între 12 mii și 20 de mii de euro, în funcție de modelul excavatorului.

Am întâlnit o situație în care un excavator avea defecțiuni serioase la pompa hidraulică și distribuitorul hidraulic. Viciile nu au fost identificate însă în momentul cumpărării. Problemele au apărut de-abia după ce excavatorul a fost pus, efectiv, la lucru. Componentele s-au încins, iar brațul a rămas, practic, fără putere. Cumpărătorul utilajului era în mijlocul unei lucrări importante, așa că trebuia să se încadreze într-un termen scurt de execuție. Soluția a fost închirierea în regim de urgență a unui excavator similar, ceea ce s-a tradus în costuri suplimentare de peste 6 mii de euro.

Excavatorul defect se află în curtea cumpărătorului și la 2 ani de la achiziție, în aceeași stare. S-a apelat la reprezentanță, la specialiști în hidraulică și chiar la mecanici din țările vecine. Însă costul de înlocuire a pompei hidraulice și a distribuitorului hidraulic depășesc 60% din valoarea excavatorului. Acesta este poate cel mai bun exemplu atunci când vorbim de un viciu ascuns. Utilajul funcționează bine în momentul pornirii, răspunde la toate comenzile, dar, când este pus efectiv la lucru și se încălzește, brațul excavatorului nu mai are putere.

O altă problemă costisitoare des întâlnită este rotirea continuă a excavatorului, în jurul propriei axe. Un rulment de mari dimensiuni susține practic întreg utilajul. Mentenanța precară sau inexistentă duce însă la distrugerea acestui rulment. Pentru rezolvarea problemei, este nevoie de ridicarea corpului excavatorului de pe șasiu, ceea ce înseamnă închirierea unei macarale și cel puțin două săptămâni pentru manoperă. Dacă luăm în considerare că numai costul rulmentului ajunge la 3 mii de euro, costul final de reparație se ridică la aproximativ 7 mii de euro.

Am avut un caz în care rulmentul cu pricina a cedat la numai două săptămâni de la primirea excavatorului second-hand din străinătate. Simptomele erau clare. Zgomote de frecare, rotire sacadată și joc mare pe fiecare mișcare. Utilajul era folosit în munte, în carieră, pe timp de iarnă. Din cauza condițiilor meteorologice precare, reparația a durat aproape o lună întreagă.

Defecțiunile la calea de rulare a excavatorului reprezintă o mare bătaie de cap, dar, mai ales, o mare gaură în buget. Aici, vorbim de o cheltuială de aproximativ 12 mii de euro și de o perioadă de execuție de o săptămână. Pentru că reparația este atât de scumpă, furnizorii schimbă doar componentele care sunt distruse complet și nu înlocuiesc calea de rulare cu totul. Dar combinația între elementele noi și cele uzate nu reprezintă o soluție pe termen lung.

Brațul excavatorului este poate cel mai expus la defecțiuni. Aici, apar fisuri, uzuri la bucșe sau defecțiuni la cilindri. În general, vorbim de o uzură în lanț, iar cel mai greu de schimbat sunt elementele care țin brațul de șasiu. Vorbim de componente scumpe, de câte două mii de euro, iar reparația nu poate fi făcută de un singur mecanic. Ai nevoie de 3 sau 4.

Și, nu în ultimul rând, transportul. Transportul este un aspect foarte important pentru buna funcționare a excavatorului. O atenție deosebită trebuie acordată alegerii transportatorului și a tipului de trailer folosit pentru livrarea utilajului. O remorcă neadecvată excavatorului transportat poate duce la grava deteriorare a acestuia. Am întâlnit un caz în care excavatorul a fost transportat pe un trailer prea îngust, așa că a fost nevoie de utilaje suplimentare pentru a-l descărca în condiții de siguranță. În plus, remorca era îndoită, din cauza greutății prea mari, și putea oricând să cedeze, în timpul transportului.

Așadar, suficiente motive pentru a alege o variantă sigură atunci când vă cumpărați un excavator. Iar cea mai bună variantă este alegerea unui importator de încredere. Acea companie care vă garantează achiziția unui excavator second-hand gata de pus la lucru, fără surprize neplăcute și fără vicii ascunse. Căutați un importator cu vechime pe piață, de minimum 10 ani, care să aibă legături doar cu furnizori verificați. Doar așa puteți fi siguri că utilajul corespunde descrierii inițiale.

Să auzim numai de bine!

 

Autor: Cătălin Vlăsceanu