Cum să îți cumperi un încărcător frontal fiabil (partea I)

Bun găsit, pasionați ai utilajelor!

Încărcătorul frontal este utilajul ideal pentru transportarea diverselor materiale. Poate fi folosit la activități municipale, dar și în construcții. Încărcătorul frontal este multivalent și poate fi dotat cu un număr mare de atașamente: cupe de încărcat, de excavat, malaxoare sau mixare. Totodată, îi puteți atașa o lamă dozer, graifer, plug de zăpadă sau furci. 

Aceste utilaje sunt folosite, cu precădere, în procesul de încărcare-descărcare materiale, iar asta înseamnă că un încărcător frontal poate lucra două-trei schimburi pe zi. Iar dacă utilajul respectiv nu este întreținut la un ciclu de 10-20 de ore pe zi, va ajunge o epavă. Încărcătorul frontal lucrează în medii pline de praf și impurități, iar acestea afectează turbinele și motorul.

De cele mai multe ori, constructorii și fermierii optează pentru cea mai ieftină și cea mai rapidă variantă de reparare a încărcătorului frontal. Asta se traduce în folosirea de piese after-market și apelarea la tehnicieni care nu sunt calificați. Bineînțeles, rezultatele sunt pe măsura investiției. Dacă nu sunt folosite piese originale, există riscul ca și celelalte componente ale utilajului să fie afectate. Iar, când trageți linie, cheltuielile vor fi mai mari.

O pompă banală, de exemplu, care s-a defectat și a fost înlocuită cu una after-market, a dus la defectarea întregului încărcător frontal. Pompa respectivă nu dezvolta presiunea necesară și a cauzat o reacție în lanț. S-au defectat componentele conexe, iar defecțiunea a fost foarte greu de identificat. Pentru că cine verifică o piesă nouă? Te aștepți să funcționeze, nu? Ei bine, sfatul nostru este să folosiți întotdeauna piese de schimb originale, chiar dacă asta înseamnă timpi mari de așteptare și costuri ridicate.

Injectoarele sunt componente sensibile indiferent de utilajul pe care sunt montate, nu doar în cazul încărcătoarelor frontale. Dacă se defectează un injector, ar trebui schimbate toate, însă puțini fac asta. Motivul este, bineînțeles, legat de costuri. Însă, dacă nu sunt schimbate toate injectoarele, rezultatul va fi un lung șir de alte defecțiuni.

În cele mai multe cazuri, dealerii ascund problemele unui încărcător frontal, în loc să le repare. Iar defecțiunile sunt cu adevărat greu de identificat doar la simpla pornire a utilajului. Este nevoie de punerea la lucru a încărcătorului frontal și exploatarea lui timp de câteva ore. De-abia atunci viciile ascunse vor ieși la suprafață. Dar cine face asta în momentul achiziției? Tocmai de aceea, asigurați-vă că utilajul are și garanție în momentul cumpărării.

Dacă încărcătorul frontal dă semne de oboseală încă din primele minute de funcționare, dealerii dau vina pe faptul că utilajul a stat o perioadă îndelungată parcat și că ar trebui schimbate filtrele și uleiurile. Uneori, poate nici vânzătorul nu cunoaște problema. Atâta timp cât, la prima vedere, încărcătorul frontal funcționează, îl poate vinde într-o altă țară, fără să își mai bată capul cu teste suplimentare.

Transmisia este o altă componentă la care trebuie să fiți atenți când vă achiziționați un încărcător frontal la mâna a doua. De cele mai multe ori, componentele sunt foarte uzate, iar rezultatele sunt zgomote de la transmisie, utilajul nu schimbă toate vitezele și puterea este mult diminuată față de starea inițială. Transmisia unui încărcător frontal este foarte tehnologizată și, prin urmare, foarte costisitoare când vine vorba de reparat. Discurile se uzează, iar, o dată cu acestea, trebuie schimbate cel puțin jumătate din componentele transmisiei.

Când transmisia este foarte uzată, ar trebui schimbată cu totul, însă majoritatea proprietarilor unui încărcător frontal vor schimba doar piesele deteriorate irecuperabil și apoi vor vinde utilajul. Majoritatea încărcătoarelor frontale sunt 4×4 și au funcții de tip reductor. Asta face ca transmisia să aibă o durată limitată de viață. De până în 10 ani sau 10 mii de ore de lucru. Dar acești parametri pot diferi, în funcție de gradul de exploatare și, bineînțeles, în funcție de mentenanța care i s-a făcut utilajului. Acești factori pot înjumătăți viața unei transmisii. În acest caz, costurile pot depăși 10 mii de euro, în funcție de dimensiunea și modelul de încărcător frontal.

În concluzie, o gamă largă de vicii de care trebuie să vă feriți atunci când vă cumpărați un încărcător frontal second-hand. Recomandarea noastră este să apelați la un importator cu experiență atunci când achiziționați un astfel de utilaj. Costurile de reparație sunt foarte mari, iar surprizele neplăcute pot apărea de-abia după ce ați pus încărcătorul frontal la treabă. Un importator de renume vă poate scuti de această bătaie de cap, prin acordarea unei garanții extinse.

Aceasta a fost doar prima parte a ediției în care vorbim de viciile ascunse ale unui încărcător frontal.

Să auzim numai de bine!

 

Autor: Cătălin Vlăsceanu