Cum să îți cumperi un excavator fiabil (partea I)

Bun găsit, pasionați ai utilajelor!

Excavatorul este un utilaj ideal pentru săpături, demolări sau mutarea materialelor grele. Este puternic, rezistent și compact. Cu toate astea, 4 din 10 cumpărători români nu sunt mulțumiți de excavatorul second-hand achiziționat din străinătate. Iar motivele sunt întemeiate. Mai ales când achiziția este făcută în necunoștință de cauză.

Ca și în cazul altor utilaje, motorul unui excavator este predispus la uzură, în funcție de efortul la care este supus. Dacă un motor este supra-exploatat, atunci acesta va necesita investiții capitale sau chiar va trebui înlocuit. Dealerii sau proprietarii care caută să își vândă excavatorul au găsit însă o metodă ingenioasă, dar neloială, de a masca uzura motorului. Ca și în cazul altor utilaje, folosesc un aditiv foarte puternic, ce ascunde oboseala cronică a motorului. Bineînțeles, acesta este o soluție pe termen scurt, iar adevărul va ieși la iveală după doar câteva folosiri.

Din considerente de rapiditate și datorită costurilor reduse, majoritatea proprietarilor de excavatoare folosesc piese after-market pentru reparații. Dar cea mai rapidă variantă nu este, totodată, și cea mai bună. Și vom demonstra asta prin puterea exemplului. O pompă after-market a fost montată pe un excavator, însă nu dezvolta presiunea necesară. Bineînțeles, a durat zile întregi până să fie descoperită cauza, pentru că nimeni nu ia în calcul că o piesă nouă nu își face treaba. Dacă acest lucru se întâmplă în plină campanie, costurile vor ajunge la mii de euro, pentru că va trebui să externalizați serviciile. Totul, pentru o banală pompă de 100 de euro.

Dealerii din străinătate au metode proprii de a ascunde problemele pe care le au excavatoarele comercializate de ei. În primul rând, cele mai grave defecțiuni nu pot fi identificate prin simpla pornire a unui utilaj. De-abia după ce ați pus excavatorul la treabă, o să constatați că acesta are probleme. În al doilea rând, dacă excavatorul nu performează la capacitate maximă, dealerii dau vina pe filtre și pe uleiurile care nu au fost schimbate. În mod evident, problemele sunt mult mai grave. În unele cazuri, nici măcar persoana care vinde excavatorul nu știe cu ce defecțiune se confruntă. Dealerul vinde utilajul în altă țară, fără garanție, și, astfel, a scăpat de griji.

Când vine vorba de transmisia unui excavator, aici sunt multe lucruri la care trebui să fiți atenți. Componentele sunt foarte uzate, se aud zgomote, utilajul nu mai schimbă vitezele sau nu mai are putere. Transmisia unui excavator este formată din două motoare hidraulice de mari dimensiuni. Defectarea acestora se rezolvă, de cele mai multe ori, doar prin înlocuire. Rareori aceste motoare mai pot fi reparate. Iar, în funcție de mărime, costul unui singur motor este de aproximativ 5 mii de euro. De exemplu, dacă utilajul s-a deplasat foarte mult într-o carieră, gradul de uzură este foarte ridicat. Însă această uzură nu se vede cu ochiul liber și nici chiar când excavatorul este în sarcină. Utilajul se defectează, practic, fără avertisment. Iar această defecțiune este mascată prin simpla folosire a unui ulei cu un grad ridicat de vâscozitate.

Sudurile sunt un element de evitat atunci când vorbim de un excavator. Deseori, un utilaj trece prin accidente sau este supus la lovituri, din cauza exploatării în condiții grele. În funcție de resursele fiecăruia, putem vorbi de o reparație de mântuială sau în cadru profesionist. Însă calitatea unei reparații poate fi mascată foarte ușor, prin vopsire. Doar un specialist ar putea identifica zonele sudate necorespunzător și vopsite pentru a ascunde astfel de probleme. Fisurile pot apărea și atunci când cupa de excavare este supra-dimensionată, în raport cu utilajul.

Anumite piese ale excavatorului sunt considerate a fi consumabile. Deci, ar trebui înlocuite la un moment dat. Însă acest lucru nu se întâmplă întotdeauna. Unele componente au perioada de viață depășită. Statistic, aproape 70% dintre aceste componente nu sunt însă schimbate la timp. Asta înseamnă că, în momentul în care ați cumpărat un excavator second-hand, va trebui să înlocuiți capetele de bară, bucșele, bolțurile sau frânele. În plus, trebuie să verificați injectoarele, iar costul unuia este de aproximativ 500 de euro. Problema este că va trebui să le schimbați pe toate, dacă nu vreți să vă apară defecțiuni în lanț.

Așadar, o multitudine de vicii ascunse la care trebuie să fiți atenți atunci când vă cumpărați un excavator. Soluția pentru a evita toate aceste probleme este să apelați la un importator de încredere, care să aibă specialiștii și disponibilitatea de a descoperi orice defecțiune. Căutați acel furnizor de utilaje cu o reputație bună pe piață și care vă poate oferi garanția utilajelor fiabile!

Aceasta a fost doar prima parte a ediției în care vorbim de viciile ascunse ale unui excavator.

Să auzim numai de bine!

 

Autor: Cătălin Vlăsceanu