Analiză asupra sectorului agricol românesc

Bine v-am găsit, pasionați ai utilajelor!

Este început de 2022, așa că este cazul să tragem linie și să facem un bilanț al anului ce a trecut. S-a încheiat al doilea an de pandemie și, surprinzător sau nu, specialiștii din domeniul agricol susțin că 2021 a fost unul dintre cei mai buni ani din ultimele două decenii.

 

2021 a fost o perioadă a revirimentului pentru fermierii români, mai ales dacă luăm în calcul că, în 2020, pe lângă impactul pandemiei, țara noastră a fost lovită și de secetă. Așadar, după un an mai mult pe minus decât pe plus, 2021 a venit la pachet cu recolte record, iar, în vistieria statului, a ajuns aproape 1 miliard de euro, reprezentând venituri din agricultură.

Datorită vremii propice, recoltele au fost bogate și profiturile fermierilor au fost pe măsură. A plouat din plin, iar precipitațiile s-au întins pe mai multe perioade. Față de 2020, când, chiar dacă am avut și ploi abundente, acestea au durat câteva zile. Iar, în loc de recolte bogate, fermierii s-au trezit cu terenurile inundate și, apoi, au fost loviți de o secetă cruntă. Veștile bune sunt că, în vara anului trecut, a plouat cu 50% mai mult față de aceeași perioadă din 2020.

 

Fermierii care au pariat în 2021 pe culturile de floarea-soarelui, grâu și porumb, au tras lozul câștigător. Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, cele 3 culturi au avut producții de 4 ori mai mari decât în 2007. Bilanțul oficial indică o statistică record pentru România, respectiv 35 de milioane de tone de cereale. În urma acestor recolte de invidiat, și bugetul țării a avut de câștigat. De exemplu, pentru un hectar de grâu cultivat, un fermier a plătit taxe de 130 de euro în urma culturii realizate. Concret, față de 2020, recolta de cereale a fost cu 16 milioane de tone mai mare în 2021.

Totuși, o problemă pentru sectorul zootehnic din România este că o bună parte din recolta realizată în 2021 a mers către export. Potrivit statisticilor, avem de două ori mai puține bovine față de acum 30 de ani, respectiv 1,9 milioane de capete. Dacă ar rămâne în țară 4 milioane de tone de grâu și de porumb, asta ar însemna că ar putea fi hrănite 4 milioane de bovine. Dar, ca recoltele să rămână în România, specialiștii cred că ar trebui impuse taxe de export, asemenea unor state care aplică un impozit de 300 de euro pentru fiecare tonă de floarea-soarelui care iese din țară.

 

În mod paradoxal, cele mai mari recolte s-au înregistrat în județele mai puțin bogate ale României. Conform Ministerului Agriculturii, în Arad, Bihor, Botoșani, Brăila, Caraș-Severin, Ialomița, Olt și Satu Mare, producția de grâu a depășit media națională de 5.346 de kilograme pe hectar. Dacă ne raportăm la producția de orz, cei mai fericiți sunt fermierii din Arad, Bihor, Brăila, Caraș-Severin, Călărași, Constanța, Dolj, Galați, Giurgiu, Ialomița, Mureș, Olt și Timiș.

La nivel de estimări pentru 2022, Comisia Europeană preconizează o producție mai mică față de anul trecut, respectiv de 28 de milioane de tone. Veștile proaste sunt alimentate și de scumpirile la electricitate și gaze naturale, care îi afectează pe fermierii de pretutindeni, prin creșterea costurilor de producție. Deja, din toamna anului 2021, s-au observat majorări de prețuri la îngrășăminte, iar agricultorii s-au văzut nevoiți să cumpere mai puțin. Prin urmare, producția din acest an va fi una mai slabă față de cea din 2021.

 

O ultimă problemă este legată de oameni. Nu mai este o noutate că puțini tineri aleg să lucreze în agricultură. Iar cei care o fac, preferă să plece peste hotare, unde salariile sunt mai mari. Totodată, ne confruntăm cu un deficit major de operatori de combine sau tractoare, ceea ce se traduce într-un sector agricol subdezvoltat. Marii fermieri sunt reticenți să se extindă, mai ales date fiind scumpirile la energie și lipsa personalului calificat. Cum statul se implică prea puțin, proiecțiile pe 2022 nu sunt dintre cele mai optimiste.

În speranța că măcar natura va fi blândă cu noi anul acesta, să auzim numai de bine!

 

 

Autor: Cătălin Vlăsceanu