Protecția muncii și operatorii de utilaje

Bine v-am găsit, pasionați ai utilajelor!

În articolul de astăzi, ne adresăm operatorilor de echipamente agricole sau de construcții care vor să își facă treaba în condiții de maximă siguranță. Accidentele de muncă sunt frecvente în industria utilajelor, tocmai pentru că oamenii se simt în control atunci când ocupă fotoliul de operator, iar manevrarea unui colos de câteva tone îți dă întotdeauna un sentiment de putere și invincibilitate. Din păcate, de multe ori, situația stă cu totul altfel.

 

Siguranța în muncă are de-a face, în principiu, cu atenția și cunoștințele operatorului despre utilajul pe care îl manevrează, dar și gradul de funcționare a echipamentului respectiv. Aici, ne referim la cât de bine este întreținut un utilaj, în ce măsură mentenanța a fost făcută la timp și dacă are sau nu durata de viață depășită. Un echipament agricol sau de construcții trebuie să fie în stare impecabilă, din două motive. Unul, pentru a fi productiv și eficient în muncă, și doi, pentru a nu pune viața operatorului în pericol.

Și, pentru că tot am vorbit despre operatorul de utilaje, statisticile la nivel mondial susțin că accidentele de muncă au loc cel mai frecvent din cauza neatenției, oboselii sau pregătirii necorespunzătoare a operatorilor. În cele ce urmează, vă vom prezenta câteva reguli simple de urmat, pentru a evita orice eveniment nedorit în câmpul muncii sau pe șantiere.

 

Orice utilaj nou sau second-hand vine însoțit, de regulă, de un manual de instrucțiuni. Să presupunem că v-ați cumpărat un tractor ultimul model și sunteți nerăbdător să îl încercați, să vedeți ce poate. Chiar dacă ați mai condus un tractor, asta nu înseamnă că toate sunt la fel. Modelele de ultimă generație sunt mai performante, au mai multe funcții și necesită cunoștințe extinse de operare. Vă sfătuim să vă alocați măcar o jumătate de oră și să studiați cu atenție manualul tehnic, înainte de a-i da prima cheie noului dumneavoastră tractor. Mai ales dacă veți achiziționa un brand diferit față de utilajele din flotă.

Oamenii funcționează pe bază de automatisme și rutină. În cazul unui echipament nou, comenzile sunt așezate altfel decât sunteți obișnuit sau veți avea de-a face cu un mod total diferit de lucru. Alte simboluri pe butoane, alte funcții și un stil diferit de operare. Un echipament agricol care se conduce mai ușor decât vechiul dumneavoastră tractor poate fi mai periculos. Vă va face să lăsați garda jos și să vă relaxați. Dar, așa cum am discutat și în articolele anterioare, un utilaj este asemenea unui animal sălbatic dresat. Se poate întoarce la originile sale agresive în orice clipă. Așadar, acordați mare atenție instrucțiunilor și recomandărilor producătorului.

 

Ați observat, cu siguranță, plăcuțele de informare și avertizare asupra greutății pe care o suportă un încărcător frontal, de exemplu, sau asupra altor aspecte pe care, de cele mai multe ori, le trecem cu vederea. Aceste înscrisuri trebuie tratate cu seriozitate și respectate cu strictețe, întrucât producătorul a testat cu atenție utilajul fabricat și i-a aflat, astfel, limitele. Nu depășiți acești parametri de lucru, pentru că vă veți expune la pericole inutile și rezultatul va fi, cel mai probabil, un accident de muncă.

Cunoașterea utilajului pe care îl operați este deosebit de importantă, dar asta nu înseamnă că dumneavoastră trebuie să vă neglijați. Aici, ne referim la echipamentul de protecție sau chiar la ținuta de zi cu zi, atunci când nu trebuie să purtați cască, mănuși sau bocanci de protecție. În cazul în care lucrați la câmp cu o combină agricolă, este indicat să acordați o atenție sporită felului în care sunteți îmbrăcat. Accidente grave sau chiar decese s-au întâmplat din cauza unor șireturi desfăcute, cordonul unei jachete sau gluga unui hanorac. Pentru că o combină are atâtea elemente în mișcare, articolele vestimentare se pot prinde în acestea și, astfel, vă vor pune viața în pericol.

 

Tot la nivel personal, asigurați-vă că sunteți odihnit și în formă bună atunci când ocupați fotoliul de operator. Așa cum am spus și la începutul acestui articol, neatenția și oboseala sunt printre cele mai frecvente cauze care duc la răniri grave sau deces. Gândiți-vă la un drum de 8 ore pe care l-ați face cu autoturismul, după o noapte grea. Nivelul de concentrate și atenția scad și, implicit, crește riscul de accidente. Același lucru se întâmplă și dacă vă aflați pe șantier, într-o zi normală de lucru și operați un excavator, de exemplu. Practic, vă puneți viața în pericol, dar și pe a celor din jur.

Omul și utilajul. Două componente care trebuie să se afle în armonie perfectă. Pentru o siguranță deplină în muncă, utilajul trebuie să se prezinte în stare excelentă de funcționare, iar operatorul trebuie să fie în formă fizică și mentală excelentă. Până data viitoare, să auzim numai de bine!

 

 

Autor: Cătălin Vlăsceanu