Utilajele de construcții vs COVID-19

Bun găsit, pasionați ai utilajelor!

În acest articol, discutăm despre un sondaj de opinie asupra efectelor pe care criza COVID-19 le-a produs industriei de utilaje de construcții. Răspunsurile pe care ni le oferă această cercetare de amploare sunt extrem de valoroase pentru cei care vor să înțeleagă mai bine comportamentul actual al pieței echipamentelor de construcții. Sondajul de opinie li s-a adresat în special proprietarilor de utilaje, antreprenorilor din domeniul construcțiilor, dealerilor de utilaje și companiilor de închiriere de echipamente.

 

Comitetul European pentru Echipamente de Construcții a întrebat peste 30 de mii de proprietari de utilaje și constructori cum și dacă au fost afectați de pandemie și, implicit, de criza financiară care a urmat. Virusul COVID-19 ne-a luat pe toți prin surprindere și a avut efecte negative atât la nivel personal, cât și asupra mediului de business. Companii din întreaga lume au fost nevoite să se adapteze la noua stare de fapt, iar unii antreprenori au trebuit chiar să pună lacăt pe afacerea lor. Bineînțeles, situația nu este diferită nici în sectorul de construcții.

 

Să începem cu efectele pe care le-a avut criza COVID-19 asupra proprietarilor de utilaje. 44% dintre aceștia au declarat că nu au resimțit nicio schimbare, însă 12% dintre respondenți susțin că au înregistrat pierderi de peste 50%. Dacă tragem linie, constatăm că mai bine de jumătate dintre proprietarii de utilaje au fost afectați, într-o măsură mai mică sau mai mare, de efectele crizei COVID-19. Au fost și oameni norocoși în vreme de pandemie. 4% dintre persoanele intervievate au înregistrat profit în această perioadă și și-au extins afacerea.

 

Un aspect demn de notat este că 18% dintre proprietarii de utilaje au fost nevoiți să își vândă o parte din flota de echipamente, în timp ce 82% dintre respondenți nu au avut nevoie să facă acest pas. Aici, este vorba de lichidități și de zicala americanului: cash is king. Mai ales în vreme de criză economică. Totodată, o treime dintre posesorii de utilaje de construcții plănuiesc să taie din cheltuielile pe care le aveau planificate în acest sector. 68% afirmă însă că vor să mențină ritmul de investiții sau chiar să crească plafonul de dezvoltare.

 

La întrebarea „ce v-ar determina să cumpărați noi utilaje?”, 54% dintre respondenți au ales finanțarea achiziției cu dobândă zero. 18% dintre aceștia ar vrea amânarea plăților sau ratelor, 10%, posibilitatea închirierii unui utilaj și apoi a achiziției propriu-zise, iar 10% ar aprecia condiții preferențiale de leasing. În mod poarte surprinzător, 46% dintre proprietarii de utilaje au declarat că nu au nevoie de niciun ajutor pentru bunul mers al afacerii lor, însă 30% dintre respondenți și-ar dori ca autoritățile să ia măsuri fiscale care să îi avantajeze. 10% nu ar spune „nu” lichidităților provenite din sectorul bancar, iar 11%, fondurilor europene.

 

Să vedem cum s-au descurcat dealerii de utilaje în vreme de pandemie. 30% dintre aceștia nu au fost afectați deloc de criză, 6% au făcut profit, iar restul de 64% au înregistrat pierderi. Cei mai afectați de repercusiunile economice au fost dealerii de utilaje noi, respectiv 47% dintre aceștia. Vânzările de utilaje second-hand au înregistrat o scădere de 26%, iar restul de 27 de procente revin sectoarelor piese, service și închirieri. 70% dintre dealerii europeni ar aprecia o formă de ajutor – fie din partea statului, a băncilor sau a producătorilor de echipamente -, iar 30% dintre respondenți susțin că nu au nevoie de sprijin.

 

În ceea ce privește constructorii, 39% dintre aceștia nu au observat nicio schimbare în ceea ce privește volumul de lucru, 4% au înregistrat un profit peste așteptări, iar restul de 57% dintre respondenți au raportat pierderi. 87% dintre constructori nu și-au scos la vânzare niciun utilaj și doar 13% au făcut acest demers pentru a-și crește lichiditățile. Această statistică este un indicator că oamenii au încredere în afacerile lor și au speranța că sectorul construcțiilor rămâne un pilon al economiei mondiale. 69% dintre respondenți nu vor reduce cheltuielile și investițiile, însă 31% se văd nevoiți să o facă.

 

În încheiere, să discutăm și despre companiile care închiriază utilaje. 28% dintre respondenți nu văd nicio schimbare în bunul mers al afacerii lor, 8% au un profit în creștere, însă 64% au resimțit un declin al business-ului. Cel mai afectat a fost sectorul închirierilor pe termen scurt, respectiv 48%, față de doar 19%, închirierile pe termen lung. 77% dintre companiile care închiriază utilaje susțin că nu au fost nevoite să vândă vreun echipament, iar restul de 23%, da. Aceste statistici reflectă un nivel ridicat de încredere pe care o au atât patronii acestor firme, cât și cei care apelează la serviciile lor.

 

Atât despre acest sondaj al Comitetului European pentru Echipamente de Construcții. Așteptăm impresiile dumneavoastră în rubrica de contact.

Să auzim numai de bine!

 

 

Autor: Cătălin Vlăsceanu