Trecutul și viitorul utilajelor de construcții

Bine v-am găsit, pasionați ai utilajelor!

Astăzi, vorbim despre vânzările de echipamente de construcții din ultimii 2 ani și, totodată, la ce să ne așteptăm pentru următorii 2 ani. O perioadă excelentă pentru industrie a fost 2021, cu o ușoară descreștere anul trecut și cu previziuni mai puțin optimiste pentru anul în curs și pentru 2024.

 

Specialiștii se așteaptă ca economia globală să încetinească, iar piața de utilaje va resimți acest șoc. Această scădere are de-a face și cu vânzările record înregistrate în 2021. Mai exact, 1,28 de milioane de utilaje comercializate la nivel mondial, în valoare de 127 de miliarde de dolari. Repet, un record absolut pentru industrie. Din păcate, după acest apogeu, urmează o cădere liberă cauzată de lipsa stocurilor, absența componentelor esențiale, întârzieri pe lanțul de distribuție și prețurile în continuă creștere.

E drept, aceste probleme au fost resimțite încă de anul trecut, ceea ce a făcut ca fabricanții să nu facă față cererii. Ca să vă dați seama, la începutul lui 2022, mulți producători vânduseră deja producția de utilaje pe tot anul. Asta înseamnă că, dacă fabricile ar fi ținut pasul cu nevoile clienților, anul trecut ar fi reprezentat un nou record în materie de vânzări. Asta, datorită investițiilor și fondurilor pompate la nivel statal în întreaga lume.

 

Analiștii financiari au catalogat 2022 ca fiind mahmureala după petrecerea din 2021, un an al creșterii economice, al vânzărilor record și al optimismului social. Bancherii susțin că nivelurile dobânzilor la credite au fost menținute la un nivel prea scăzut, acesta fiind unul dintre motivele pentru care inflația a atins niveluri alarmante. Estimarea sumbră este că această situație se va traduce într-o nouă criză economică și, implicit, în mai puține vânzări de utilaje.

Oricum, inflația mare și dobânzile ridicate scad apetitul cumpărătorilor de echipamente de construcții, întrucât clienții nu mai sunt eligibili pentru finanțare sau nu își permit noile prețuri. Situația trebuie privită global. Au crescut dobânzile, totul este mai scump, iar puterea de cumpărare este mai mică. Prin urmare, tot mai puțini oameni își permit să achiziționeze o locuință sau sunt reticenți să se înhame la un credit scump.

 

Consecința este că ritmul construcțiilor va încetini, pentru că cererea va scădea. Deci, nu va mai fi nevoie de utilaje. Istoric vorbind, un vârf de vânzări în industrie durează maximum 2 ani, iar ascensiunea a fost neîntreruptă în ultimii 4 ani, așa că este natural să urmeze și un picaj. Pentru că există deja o mulțime de utilaje în piață, nevoia de a achiziționa noi echipamente de construcții nu mai este atât de mare.

O piață care face notă discordantă este cea din China. Inițial, asiaticii au luat fața altor state, datorită ajutoarelor financiare și investițiilor guvernamentale făcute la jumătatea anului 2020 pentru a combate efectele pandemiei. Grație acestui plan de redresare economică, vânzările de utilaje au crescut cu 30% față de anul precedent și au atins niveluri record. Toate astea, în timp ce majoritatea țărilor lumii înregistrau deficite cuprinse între 5% și 25% față de anul 2019.

 

2021 a continuat să fie o perioadă prolifică pentru China, care, din punct de vedere istoric, s-a poziționat pe locul 4 în ceea ce privește numărul de utilaje vândute. Totuși, 2022 a fost anul pierderilor pentru industria din China, din cauza restricțiilor impuse de autorități pentru a evita un nou focar COVID-19 și chiar a sistat activitatea economică în unele orașe. Asta înseamnă că, în 2022, s-au vândut cu 145.000 de utilaje mai puțin față de anul precedent, o scădere de 47%.

În speranța că afacerile și construcțiile din țara noastră vor da tot înainte, să auzim numai de bine!

 

Autor: Cătălin Vlăsceanu