Sunward. Istoria unui producător chinez de utilaje fiabile

Bun găsit, pasionați ai utilajelor!

Continuăm seria despre istoria marilor producători de echipamente la nivel mondial, iar, la cererea dumneavoastră, ne-am mutat atenția către o piață emergentă, o piață aflată în continuă transformare și dezvoltare. Mai exact, către China. Ne-ați transmis că vreți să știți mai multe despre producătorii asiatici și, mai ales, vreți să aflați dacă produsele lor sunt de încredere. Echipa Utilaje TV s-a documentat temeinic și am ales o companie din China care, în ultimii ani, a înregistrat o ascensiune fulminantă: Sunward.

Clasamentul anual Yellow Table cuprinde primii 50 de producători de echipamente de construcții, la nivel mondial. Anul trecut, acești 50 de giganți au vândut împreună utilaje de peste 202 miliarde de dolari. Clasamentul este dominat de Caterpillar, Komatsu și John Deere, dar curios este că 10 companii din China și-au făcut loc între primii 50 de producători ai lumii. Astăzi, vorbim despre ocupantul locului 34, Sunward.

Compania Sunward Equipment Group a fost fondată în anul 1999, de către profesorul universitar He Quing Hua. Acesta a condus o echipă de experți din cadrul Institutului de Echipamente Inteligente și a creat o sonetă hidraulică fixă, pentru care avea să primească și un brevet de invenție. De altfel, acest bătător hidraulic de stâlpi a fost primul utilaj care a ieșit de pe poarta fabricii Sunward. Accentul cade în continuare pe inovare, iar producătorul chinez a construit un institut dedicat dezvoltării tehnologice. Sunward Technology Center are nu mai puțin de 300 de cercetători angajați, care au deja în portofoliu peste 800 de brevete tehnologice.

În anul 2000, oferta s-a diversificat și s-a trecut la construirea de echipamente de săpat tuneluri și utilaje pentru industria minieră. S-a continuat pe linia de excavare, iar primul echipament de construcții care a primit recunoaștere la nivel național a fost un miniexcavator Sunward, în 2002. În același an, producătorul chinez a primit drept de export și a făcut, astfel, primul pas către notorietate mondială. În 2005, specialiștii Forbes au inclus Sunward în top 100 de companii cu un potențial de creștere ridicat. Și s-a dovedit că nu s-au înșelat. Cu active totale în valoare de aproape 2 miliarde de euro și cu peste 200 de produse în portofoliu, Sunward își exportă utilajele de construcții în peste 100 de țări din întreaga lume. Inclusiv în România.

Strategia Sunward de a face business se reduce într-o singură propoziție: 1 nucleu și 3 direcții. Nucleul este fabricarea de echipamente, iar cele trei direcții de producție sunt utilajele de construcții, echipamentele militare și fabricarea de aparate de zbor. Americanii spun că cerul este limita imaginației. Ei bine, chinezii de la Sunward au transpus această zicală în realitate și au construit primul lor avion ușor în 2011, modelul SA 60 L. În 2014, Sunward a primit din nou recunoaștere națională, odată cu înmânarea Premiului de Excelență în Brevetarea Invențiilor, pentru designul inovator al aparatelor ultraușoare de zbor.

Sunward are peste 5 mii de angajați în toată lumea, iar focusul cade pe fabricarea de utilaje de construcții și echipamente de excavare. Ca urmare, capacitatea de producție de excavatoare a ajuns la peste 10 mii de unități pe an. Utilajele construite de Sunward se remarcă prin robustețe și fiabilitate. Ușor de manevrat și, poate cel mai important, ușor de reparat. Producătorul chinez a adoptat o manieră simplistă, dar ingenioasă de a fabrica utilaje. Sunward și-a dat seama că nu are rost să încerce să se bată cu giganții industriei cu armele lor, așa că se adresează unui segment de constructori care preferă lucrurile simple, de bază, și nu vor să se piardă printre comenzi care le complică existența.

Bineînțeles, simplitatea nu este singurul atu al chinezilor. Utilajele marca Sunward sunt definite de confortul sporit pentru operator, ușurința în operare și costurile reduse de întreținere. Confortul este asigurat de includerea în pachetul standard a unor dotări interioare de top, între care aer condiționat, scaun ergonomic pentru operator și sistem audio performant. Ușurința în operare este garantată de numărul mic de comenzi care îndeplinesc toate funcțiile de care ai putea avea nevoie pe un șantier. Iar costurile reduse de întreținere sunt obținute prin disponibilitatea pieselor, reparațiile ieftine și maniera în care sunt construite efectiv utilajele Sunward. La toate aceste calități, adăugați emisiile reduse de noxe și preocuparea chinezilor pentru protejarea mediului înconjurător și siguranța operatorului.

Aceasta fost istoria, pe scurt, a producătorului chinez Sunward. Promitem să mai intrăm în biblioteca vremii și să vorbim și despre istoria altor mari producători de utilaje. Așteptăm sugestiile dumneavoastră pe adresa redactie@utilaje.tv.

Să auzim numai de bine!

 

 

Autor: Cătălin Vlăsceanu