Reguli și măsuri de prevenție în folosirea pesticidelor (partea a II-a)

Bun găsit pasionați ai utilajelor!

În articolul precedent, am vorbit despre efectele nocive pe care le pot avea pesticidele asupra noastră atunci când le folosim în necunoștință de cauză și fără să ținem cont de avertismentele înscrise pe etichetă. Pentru a înțelege mai bine riscurile la care ne supunem, ar trebui să pornim de la însăși definiția pesticidelor: substanțe chimice cu toxicitate mare, folosite în agricultură, pentru distrugerea dăunătorilor.

Ce v-a atras atenția aici? „Substanțe chimice cu toxicitate mare”, așa-i? Ei bine, echipa Utilaje TV vine din nou în sprijinul dumneavoastră și vă prezentăm încă 3 reguli esențiale care vă vor ține în siguranță atunci când folosiți pesticidele pentru asigurarea unei recolte bogate și ferite de dăunători.

 

Vorbiți-le oamenilor din fermă despre efectele nocive pe care le au pesticidele. De la familie, la angajați, cu toții trebuie să fie informați și conștienți de riscurile la care se supun când folosesc aceste substanțe chimice. Dacă pesticidele nu sunt utilizate în mod corespunzător, cu respectarea normelor de siguranță și purtarea unui echipamentul de protecție adecvat, urmările pot înseamna răni grave sau chiar deces. Poate cel mai bun exemplu în acest sens este amoniacul anhidru. Multe pesticide conțin această substanță chimică, pentru că amoniacul anhidru este un stimulent ideal pentru creșterea plantelor.

Trăsătura care face această substanță atât de periculoasă este că nu conține apă și reacționează imediat în contact cu umezeala. Prin urmare, în contact cu ochii, pielea sau chiar mucoasa, amoniacul anhidru duce la deshidratare rapidă și cauzează arsuri grave. Primul lucru pe care trebuie să îl faceți dacă ați intrat în contact direct cu pesticide care conțin această substanță este să clătiți cu apă zona afectată timp de minimum 15 minute și să apelați la ajutor medical de specialitate. În plus, este foarte important să îndepărtați rapid îmbrăcămintea care a intrat în contact cu amoniacul, pentru că aceasta va reține substanța chimică. Dacă este cazul, efectuați-i persoanei afectate procedura de respirație artificială.

 

Atunci când va sosi ambulanța, este indicat ca personalul medical să fie informat asupra substanței contactate, așadar, să aveți eticheta pesticidelor la îndemână. În același registru, asigurați-vă că toate chimicalele sunt etichetate corespunzător și conțin informații clare privind modul de acționare în caz de contact accidental. O etichetă ca la carte va conține, pe lângă ingrediente, măsuri de depozitare, enumerarea pericolelor de folosire și reacția pe care trebuie să o aveți în caz de inhalare accidentală, contact cu pielea și ochii, precum și în caz de ingerare. Așadar, copiii nu au ce să caute în preajma pesticidelor.

Depozitați pesticidele într-un loc sigur și în conformitate cu indicațiile producătorului. Aceste substanțe chimice trebuie protejate de lumina soarelui, umezeală sau temperatură extremă. De preferință, nu scoateți pesticidele din ambalajul original și păstrați-le în spații bine ventilate. Așa cum am menționat și mai devreme, copiii nu trebuie să aibă acces sub nicio formă la aceste substanțe chimice și trebuie feriți de orice contact direct cu pesticidele. La cel mai mic semn de pericol, cereți ajutor medical de specialitate, pentru că efectele nocive sunt mai grave asupra celor mici decât asupra adulților.

 

O ultimă regulă de respectat și deloc de neglijat face referire la transportul pesticidelor. Majoritatea accidentelor se petrec chiar în timpul transferului acestor substanțe toxice către locul de depozitare. Ca urmare, este vital să folosiți echipament de protecție și toți cei implicați în transportul pesticidelor să fie instruiți corespunzător și să știe cum să reacționeze în caz de pericol. Și un ultim aspect legat de protecția mediului înconjurător: nu deversați aceste chimicale în ape curgătoare, în rețelele de alimentare cu apă sau în canalizare. Efectele asupra ambientului pot fi devastatoare.

Până data viitoare, să auzim numai de bine!

 

 

Autor: Cătălin Vlăsceanu