Piața utilajelor de construcții în 2021

Bine v-am găsit, pasionați ai utilajelor!

Pandemia a stricat calculele analiștilor economici în ceea ce privește vânzările de echipamente de construcții. În 2019, se estima o scădere ușoară în acest sector, dar constantă, tendință care urma să se mențină până în anul 2025. Se preconiza că lucrările de infrastructură vor avea un rol important în menținerea tranzacțiilor de utilaje pe linia de plutire, cu scăderi înregistrate în sectoarele conexe: construcțiile rezidențiale și construirea de clădiri de birouri.

În mod cu totul și cu totul surprinzător, acum, proiecția pe 2021 și chiar mai departe de acest an este una mult mai bună decât era înainte să fim loviți de pandemia COVID-19. Majoritatea producătorilor de echipamente de construcții anunță încasări, în medie, cu 10% mai mari față de aceeași perioadă a anului trecut. Dacă acest ritm se menține, atunci 2021 poate deveni anul cu cele mai multe utilaje vândute din istorie.

Semnele bune au apărut încă de la finalul lui 2020 și începutul lui 2021, când creșteri spectaculoase se înregistrau de la trimestru la trimestru, atât în ceea ce privește vânzarea de utilaje, cât și profitul înregistrat. Problema se pune acum nu dacă există cerere pentru echipamente de construcții, ci dacă producătorii pot onora comenzile. În timp util, desigur, pentru că se vorbește de perioade de așteptare și de 12 luni pentru un utilaj.

Istoria ne-a învățat un lucru. Vânzările de peste un milion de utilaje într-un an calendaristic cauzează întârzieri în ceea ce privește timpii de livrare și, totodată, cauzează o lipsă a componentelor, mai ales a celor hidraulice. Acest lucru s-a întâmplat în anul 2018, când s-au vândut peste 1,1 milioane de echipamente de construcții la nivel mondial. Lipsa stocurilor este accentuată și de măsurile pe care producătorii de componente și de utilaje au trebuit să le ia în anul pandemic 2020. Respectiv, încetinirea producției sau chiar sistarea ei timp de câteva luni.

Fabricanții de echipamente de construcții au redus motoarele pentru că nu știau ce avea să le aducă ziua de mâine și planeta devenise un mediu complet lipsit de predictibilitate. În alte cazuri, cererea de componente sau de utilaje a scăzut atât de mult, încât managementul a fost nevoit să facă disponibilizări în fabrici sau chiar să închidă unele secții. Un alt factor care a contribuit la situația de azi este decizia unor companii din industrie de a scăpa rapid de stocul de utilaje, la prețuri foarte mici, în scopul de a obține numerar.

Americanii au o vorbă, cash is king, însă, în cazul de față, nu a ajutat că producătorii de echipamente de construcții au ținut banii la saltea. Practic, această deviere de la bunul mers al lucrurilor a cauzat blocajul de azi în ceea ce privește imposibilitatea de a face față cererii tot mai mari de utilaje. Prudența a luat locul investițiilor în anul 2020, iar 2021 trage ponoasele.

Dar să aruncăm o privire și către viitor. Ce va urma după 2021? Ei bine, specialiștii renumitei publicații Off-Highway Research susțin că piața echipamentelor de construcții va crește în continuare. Această analiză se bazează pe ascensiunea sectorului imobiliar rezidențial, care, la rândul ei, se bazează pe contribuția sistemului bancar la bunul mers al economiei și pe ajutoarele de stat. Aici, includem stimulente fiscale și, în cazul României, fondurile europene nerambursabile.

Totuși, putem vorbi și despre scăderi, mai ales în zona construcției de clădiri de birouri. Cauza este orientarea companiilor și a angajaților către telemuncă și teleconferințe, care nu mai necesită existența unui birou sau a unei săli de ședințe. Totul se poate petrece în mediul virtual, fără să mai fie nevoie de construirea de clădiri. Desigur, rămâne de văzut dacă munca la domiciliu va face parte din viețile noastre și după trecerea pandemiei, așa că lucrurile se pot schimba în acest sector.

Să nu ne lăsăm totuși amăgiți și să nu debordăm de optimism. Nu se cunosc deocamdată efectele exacte ale pandemiei și virusul încă există, așa că nu putem trage niște concluzii clare. Lucrurile se pot schimba radical într-o perioadă scurtă și piața poate fluctua. Mai ales că, la început de an, guvernele lumii sprijineau fiscal și financiar companiile și emiteau politici de contracarare a șomajului, lucru care nu poate continua la nesfârșit.

În speranța că nota de plată a pandemiei nu va fi una foarte ridicată, să auzim numai de bine!

 

 

Autor: Cătălin Vlăsceanu