NEOM, a 8-a minune a lumii

Bine v-am găsit, pasionați ai utilajelor!

Astăzi, veți afla totul despre NEOM, un loc inovator, poziționat în nord-vestul Arabiei Saudite, care va costa 500 de miliarde de dolari, bani publici. Creatorii acestuia evită să numească NEOM oraș, asta pentru că este compus din 4 mari regiuni, fiecare cu un specific aparte: orașul liniar The Line, zona industrială Oxagon, destinația montană Trojena și insula Sindalah. Le vom trata pe larg în cele ce urmează.

 

The Line este epicentrul proiectului NEOM. Este un oraș care va fi construit în linie dreaptă și este o expresie clară a viitorului arhitecturii urbane. De la dezvoltarea pe verticală de acum, la dezvoltarea pe orizontală. The Line va avea doar 200 de metri lățime, însă va avea o lungime de 170 de kilometri. Capacitatea acestui oraș futuristic este de 9 milioane de locuitori, iar suprafața sa totală este de 34 de kilometri pătrați. The Line ar trebui să fie gata în anul 2030, însă experții consideră că termenul de finalizare este unul foarte optimist.

Orașul viitorului pune omul în centrul tuturor lucrurilor și vizează protejarea naturii. The Line nu are șosele, așa că accesul mașinilor este interzis. Singura cale de transport va fi un tren de mare viteză, nepoluant, care poate traversa orașul în 20 de minute, de la un capăt la celălalt. Totul va funcționa pe bază de energie regenerabilă, iar sănătatea și bunăstarea locuitorilor sunt prioritare. Acest lucru este posibil prin simplu fapt că 95% din suprafața orașului va fi rezervată pentru natură.

Așadar, accentul nu cade pe construirea de clădiri și de drumuri, ci pe crearea unui spațiu de locuit în armonie cu natura. În plus, temperatura este constantă pe tot parcursul anului, așa că plimbările prin oraș capătă o nouă valență. Confort, plăcere și bunăstare sunt cele 3 beneficii pe care le promit inițiatorii proiectului. Arhitecții susțin că totul va fi la îndemâna locuitorilor la o distanță de 5 minute de mers pe jos. Fie că vorbim de locul de muncă, un parc, un restaurant sau o unitate de învățământ. Accesibilitate este cuvântul de ordine aici.

În materie de design urban, The Line este cu adevărat spectaculos. Fațada exterioară a orașului va fi construită integral din oglindă. Scopul este ca acest loc să se confunde cu mediul înconjurător și să mascheze intervenția umană în deșert. La interior, situația este cu totul alta. Orașul va fi construit pe straturi verticale, iar oamenii se vor putea deplasa pe 3 direcții: în sus, în jos și în plan orizontal. Diferența față de orașele tradiționale este că te poți afla la baza construcției, iar deasupra ta să se afle un parc, iar deasupra parcului, un restaurant.

Oxagon este a doua zonă importantă a proiectului NEOM și reprezintă locul în care tehnologia și industria își dau mâna. Oxagon se vrea a fi un hub al inovării și al evoluției accelerate în orice domeniu, fie că vorbim de IT sau producție, laboratoare sau fabrici. Practic, este locul în care vor munci majoritatea locuitorilor orașului The Line. Mai exact, 70.000 de oameni până în 2030. Oxagon va fi cea mai mare structură plutitoare din lume, de 48 de kilometri pătrați, pentru că va fi construită pe Marea Roșie, aproape de Canalul Suez.

Trojena este a treia zonă parte a proiectului NEOM și reprezintă o destinație montană împărțită în 6 districte. Le putem numi zone de interes. Mai ales pentru că Trojena se vrea a fi, înainte de toate, o destinație turistică. Pârtii de ski la 2.400 de metri altitudine, un lac artificial, un observator astronomic și zone împădurite, destinate conservării florei și faunei sunt doar câteva dintre atracțiile acestui loc special. Vor fi construite doar 3.600 de camere de hotel, așa că vă sfătuim să vă faceți rezervare din timp.

Sindalah este a patra zonă atractivă a proiectului NEOM și spunem atractivă pentru că reprezintă o insulă paradisiacă. Înconjurată de Marea Roșie, Sindalah se vrea a fi un simbol al luxului și al răsfățului. Plaje, terenuri de golf, centre de relaxare și spa, porturi și hoteluri de lux. Opulența are un nou nume, iar acesta este Sindalah.

Din păcate, noi trebuie să ne trezim acum din acest vis frumos care se numește NEOM, în speranța că ne vom petrece măcar vacanța acolo. Până atunci, să auzim numai de bine!

 

 

Autor: Cătălin Vlăsceanu