Deficit de personal în industrie

Bine v-am găsit, pasionați ai utilajelor!

Sectorul construcțiilor se confruntă cu o criză de personal, iar asta nu se întâmplă doar în România, ci la nivel global. Industria trebuie să facă față mai multor provocări, de la întârzierile pe lanțul de aprovizionare, la creșterea prețurilor materialelor de construcții și până la deficitul de angajați specializați.

 

Forța de muncă din construcții este îmbătrânită, iar tinerii sunt reticenți când vine vorba să umple golul lăsat în urmă de cei care se retrag din acest domeniu dificil și solicitant. Conform unui studiu efectuat în Statele Unite ale Americii, 41% dintre muncitorii din construcții se vor pensiona în următorii 10 ani. Iar situația este similară și în alte părți ale lumii. În Regatul Unit, de exemplu, va fi nevoie de peste 200.000 de angajați în construcții în următorii ani, din cauza îmbătrânirii forței de muncă.

 

În cazul Regatului Unit, situația este un pic mai complexă decât pare la prima vedere. În 2020, Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord s-au retras din Uniunea Europeană. Cetățenii celor 4 țări care formează Regatul Unit au vrut să scape de imigranți cu orice preț și Brexit a fost soluția cea mai la îndemână. Ca urmare, zeci de mii, poate sute de mii de muncitori s-au repatriat din cauza înăspririi condițiilor de muncă din Regat.

Ce n-au înțeles britanicii atunci este că acești imigranți, printre care și români, țineau practic țara pe umeri. Lor li se datora dezvoltarea infrastructurii, ridicarea de clădiri și evoluția accelerată a economiei. Astăzi, naționalismul britanicilor s-a întors împotriva lor, iar Brexit nu a făcut altceva decât să amplifice deficitul de personal din construcții. Iar situația nu se va îmbunătăți prea curând.

 

Să revenim la situația planetară. Guvernele de pretutindeni investesc masiv în proiecte de construcții, însă companiile fac față cu greu planurilor ambițioase de dezvoltare statală. Primul efect al acestei stări de fapt este întârzierea. Constructorii nu își pot respecta termenele din cauza numărului mic de angajați care le populează șantierele.

Deficitul de personal din construcții a avut unele efecte greu de anticipat. Costurile cu forța de muncă au crescut, încrederea în acest sector a scăzut, iar tot mai multe firme pun lacătul pe afacere. Conform unui studiu efectuat de Global Data, gradul de îngrijorare privind numărul mic de angajați în construcții a crescut cu 28% anul trecut față de 2021. Ca urmare, construcțiile riscă să intre în picaj.

 

Provocarea este atragerea de tineri în acest sector de activitate. Este nevoie de oameni talentați, pasionați și cu studii în domeniu. Muncitori calificați și cu zeci de ani de experiență ies la pensie și sunt foarte greu de înlocuit. Abilitățile și competențele în construcții se dobândesc în ani de muncă asiduă și este nevoie de ambiție și voință de fier să reziști în acest domeniu.

Institutul Britanic al Construcțiilor a studiat motivele pentru care tinerii nu mai vor să lucreze în construcții. Cu toate că s-au făcut nenumărate campanii de promovare și s-au investit sume consistente în marketing, percepția tinerilor față de acest domeniu continuă să fie una negativă. Angajatorii speră să atragă forță de muncă proaspătă prin scoaterea în evidență a beneficiilor pe care le are un muncitor în construcții și prin posibilitatea de a avansa rapid în carieră, odată cu acumularea de cunoștințe.

 

Scopul angajatorilor este ca tinerii să se îndrepte spre acest domeniu, fie ei și necalificați. Companii din întreaga lume s-au declarat dispuse să instruiască un angajat de la A la Z, atâta timp cât acesta dorește să învețe și este hotărât să lucreze în construcții.

Desigur, tinerii ar putea fi atrași cu salarii mai mari și condiții mai bune de lucru, însă acesta este un subiect pe care îl vom dezbate într-un articol viitor. Până atunci, să auzim numai de bine!

 

 

Autor: Cătălin Vlăsceanu