Istoria tractoarelor americane

Bine v-am găsit, pasionați ai utilajelor!

Ne-am decis să facem o trecere rapidă în revistă a modului în care tractoarele au transformat modul în care se face agricultură în Statele Unite ale Americii. Primele tractoare erau imense, grele și erau echipate cu motoare cu aburi. Majoritatea cântăreau între 18 și 27 de tone.

Un exemplu de inovație în anul 1903 este modelul Hart-Parr, care are o greutate de doar 6 tone și este cel mai vechi tractor dotat cu un motor cu ardere internă, expus în Muzeul Smithsonian din Statele Unite ale Americii. Hart-Parr produce 30 de cai putere, asigurați de un motor în două pistoane.

Primele tractoare erau greu de folosit și, mai ales, de întreținut. Erau greoaie în mișcări și nepotrivite pentru viața într-o fermă. Nu făceau față terenului alunecos și nămolul era un adversar redutabil pentru tractoarele cu aburi, așa că trecerea spre motoarele cu ardere internă a însemnat crearea unor utilaje cu adevărat prietenoase pentru utilizatori și un ajutor de nădejde în câmpul muncii.

La începutul secolului XX, producătorii de automobile au monopolizat piața tractoarelor. Odată cu introducerea motoarelor alimentate de combustibili tradiționali, prețul tractoarelor a scăzut, așa că fermierii au renunțat la echipamentele trase de cai.

Reputația fabricantului Ford și prețul mic de achiziție al tractorului Fordson a făcut ca acesta să fie lider detașat în preferințele cumpărătorilor din America. Vorbim în special despre acest model, pentru că nu mai puțin de 75% dintre tractoarele comercializate în Statele Unite în anul 1923 au fost Fordson.

Cu toate astea, încăpățânarea Ford de a-i aduce îmbunătățiri acestui model consacrat a făcut ca Fordson să devină istorie doar 5 ani mai târziu. Criticii vremii spuneau că inventarea unui lucru este, adesea, partea cea mai ușoară. Inovația este dificilă și fabricarea efectivă îți poate pune afacerea pe butuci.

Morala este că tractoarele ieftine ale anilor ‘20 au revoluționat agricultura. În 1923, modelul D al celor de la John Deere a fost primul tractor care să poarte celebrul nume. John Deere Model D a înlocuit faimosul Waterloo Boy și a marcat, astfel, o nouă filă în cartea de istorie a agriculturii. Cântărea două tone, era alimentat de kerosen și costa doar 1.000 de dolari.

Competiția pe piața producătorilor de tractoare din America era una acerbă. În 1910, peste 150 de companii fabricau astfel de utilaje, așa că, pentru a obține o cotă de piață cât mai bună, unele dintre acestea vindeau tractoarele la un preț sub costul de producție. Prin urmare, micii fermieri și-au permis să își cumpere astfel de utilaje, iar numărul tractoarelor din Statele Unite a depășit 1 milion în anul 1935.

Ca să ne dăm seama de adevărata contribuție a tractoarelor la dezvoltarea sectorului agricol, trebuie să ținem cont de faptul că măgarii și caii trebuiau hrăniți înainte de a-i pune la treabă. Anual, fermierii erau nevoiți să aloce 2 hectare și jumătate din recoltă pentru hrana animalelor. Odată cu apariția tractoarelor, aceste suprafețe au fost folosite pentru culturi care să le aducă profit fermierilor.

Introducerea mecanizării în agricultură a însemnat creșterea productivității, iar munca în fermă a devenit mai ușoară și mai plăcută. De-a lungul vremii, inovația și-a spus cuvântul, iar tractoarele au cunoscut îmbunătățiri la transmisie, roți, sistem hidraulic și echipamente.

Un exemplu în acest sens este vehiculul aerian AgEagle, care zboară deasupra unui câmp și fotografiază toată suprafața acestuia, pentru a crea o hartă care să îi indice utilizatorului zonele care necesită atenție. Pe baza acestor informații, un tractor autonom este ghidat pe câmpul respectiv și împrăștie nutrienți sau îngrășăminte exact în zonele care au nevoie de asta. Prin urmare, randamentul culturilor crește fără intervenție umană.

Noi trebuie să ne oprim aici, dar, ca de obicei, orice sugestii și comentarii ni le puteți transmite pe adresa redacției sau pe canalul nostru de YouTube, Utilaje TV. Nu uitați de site-ul utilaje.tv, unde puteți găsi toate materialele noastre, precum și de canalele noastre de social media. Like, share, subscribe. Apreciem contribuția dumneavoastră.

Până data viitoare, să auzim numai de bine!

 

 

Autor: Cătălin Vlăsceanu