Defecțiuni majore ale utilajelor second-hand (partea I)

Bun găsit, pasionați ai utilajelor!

Așa cum v-am promis, venim în ajutorul dumneavoastră cu informații esențiale și rubrici speciale, care să vă fie de un real ajutor. Prin urmare, echipa Utilaje TV a lucrat intensiv la o serie de articole despre vicii. Viciile la care trebuie să fiți atenți, dacă nu vreți să fiți păgubiți în momentul achiziției unui echipament. Vorbim despre defecțiuni, în general, apoi, în articolele care urmează, le vom detalia, în funcție de marile clase de utilaje.

 

Dacă v-ați hotărât să vă cumpărați un echipament second-hand din afara țării, suntem de acord că ați luat o decizie foarte înțeleaptă. Utilajele din vestul Europei au standard dotări opționale de top, iar cele din Germania, Franța sau Anglia, sunt echipate mult mai bine decât cele din țara noastră, pe care le cumpărați noi-nouțe. Mai mult, aveți o gamă mult mai variată din care să alegeți. Dacă intrați acum pe internet și căutați echipamente disponibile la vânzare în România, veți găsi câteva sute de anunțuri. Doar în Germania, Franța sau Anglia însă, sunt mii de utilaje puse la vânzare. În consecință, nu este de mirare că vreți ca următorul echipament să îl achiziționați din străinătate. 

Totuși, doar pentru că vă luați un utilaj din Germania, asta nu înseamnă că nu puteți avea parte de surprize. Și, când spunem surprize, ne referim la vicii ascunse și, de multe ori, chiar rea-voință din partea vânzătorilor. Dealerii și constructorii din străinătate știu foarte bine că, atunci când vreți să vă cumpărați un echipament performant, căutați unul care să aibă între 8 mii și 10 mii de ore lucrate. Dacă verificați pe internet, veți constata că peste 70% dintre anunțurile de vânzări de utilaje au la specificații până în 10 mii de ore de lucru. În mod evident, foarte multe dintre anunțuri sunt mincinoase și nu indică orele reale de lucru.

 

Sunt două modalități mari și late prin care constructorii și dealerii de afară reușesc să falsifice numărul exact de ore lucrate. Metoda pe care o folosesc în special constructorii sau fermierii este să deconecteze ceasul de la computerul central și, în felul acesta, echipamentul nu mai înregistrează orele lucrate în perioada în care ceasul este deconectat. Modalitatea pe care o folosesc în special dealerii este să se conecteze cu o aplicație specială la computerul utilajului și să modifice pur și simplu orele înregistrate. Este o manevră la îndemână pentru dealeri, pentru că această operațiune costă doar 300 de euro și se realizează într-o oră.

Una dintre soluțiile pentru aceste probleme este să lucrați doar cu furnizori verificați, de la care nu vă așteptați la surprize neplăcute. Dar acest lucru nu este mereu de ajuns. Acești dealeri pot fi păcăliți, la rândul lor, de constructori sau de alți dealeri de dinaintea lor. Concluzia este că avem două modalități prin care putem testa veridicitatea numărului de ore de funcționare: conectarea la subcomponentele echipamentului pentru compararea orelor de lucru și verificarea istoricul utilajului direct la dealeri.

 

Este un fapt bine-cunoscut că un utilaj este pus la lucru minimum 8 ore pe zi, fără oprire. Asta duce la un grad foarte ridicat de uzură a motorului. Însă dealerii au găsit o metodă foarte eficientă, dar neloială, de a masca această problemă. Există anumiți produși chimici care, temporar, pot stabiliza un motor care are o uzură moderată. Iar, dacă sunt folosiți într-o cantitate mare, pot masca, pentru o perioadă scurtă, chiar o uzură foarte mare.

Am întâlnit situații în care echipamentele arătau perfect din punct de vedere estetic și chiar funcționau bine, la o testare rapidă. Însă, supuse unor teste de specialitate, în detaliu, mecanicii și tehnicienii au constatat că motorul și sistemul hidraulic aveau un grad ridicat de uzură, iar uleiurile nu păreau să fi fost schimbate vreodată. În aceste cazuri, reparațiile depășesc 50% din valoarea utilajului, iar manopera poate dura și 30 de zile. Soluția ar fi ca achiziția să fie făcută prin intermediul unui importator care să aibă stabilite parteneriate puternice cu dealerii de echipamente. Astfel, utilajul poate fi returnat dacă nu corespunde descrierii.

 

Aceasta a fost prima parte a discuției noastre despre viciile la care trebuie să fiți atenți atunci când achiziționați un echipament second-hand, fie din România, fie din străinătate. Vom continua analiza pe această temă și revenim cu informații utile.

Să auzim numai de bine!

 

 

Autor: Cătălin Vlăsceanu