Cum să îți cumperi un buldoexcavator fiabil

Bun găsit, pasionați ai utilajelor!

Buldoexcavatorul este printre cele mai apreciate utilaje din România, dacă nu chiar cel mai îndrăgit. Este genul de utilaj bun la toate, ce se adaptează oricăror condiții și oricărui tip de muncă. Este versatil și eficient. Cu toate astea, 4 din 10 antreprenori români nu sunt mulțumiți de buldoexcavatorul adus din străinătate. Vă prezentăm și motivele!

Am întâlnit o situație în care un buldoexcavator a ajuns în service într-o stare tehnică deplorabilă. Utilajul trecuse printr-un accident, astfel că toate articulațiile brațului din spate erau deteriorate. Brațul fusese rupt și sudat ulterior, în mai multe locuri. Brațul telescopic era îndoit, așa că funcția de excavare era anulată. În plus, motorul, transmisia și sistemul hidraulic aveau un grad ridicat de uzură. Uleiurile nu păreau să fi fost schimbate vreodată, iar interiorul cabinei era într-o stare deplorabilă. Un deviz estimativ indica suma de 25 de mii de euro. Soluția în acest caz este returnarea utilajului. Asta, dacă aveți această opțiune.

Procesul de returnare este unul anevoios. Furnizorii tind să refuze utilajul, după ce l-au vândut. Nu de puține ori, se recurge la avocați pentru a rezolva problema. Iar returnarea unui echipament se poate face doar în baza unui contract întocmit ca la carte și pe baza documentației aferente. Un astfel de proces îl poate duce la bun sfârșit doar o companie cu experiență pe piață. Un client obișnuit, care a achiziționat utilajul prin procedură directă, nu are practic nicio șansă să își recupereze banii. În plus, în acest întreg proces, clientul este cel care trebuie să suporte costurile de transport. Care, dus-întors, pot ajunge și la 10 mii de euro, în funcție de dimensiunea utilajului.

O altă situație spune povestea unui buldoexcavator care lucra de zor la reabilitarea unui drum județean. În toiul lucrării, utilajul a cedat și a fost nevoie de două săptămâni pentru repararea acestuia. În astfel de împrejurări, dacă ați achiziționat buldoexcavatorul de la un importator de încredere, veți primi un utilaj la schimb, ca să puteți termina lucrarea. În caz contrar, riscați să plătiți penalități Consiliului Județean, pentru că nu ați reabilitat drumul în perioada agreată.

Printre viciile la care trebuie să fiți atenți atunci când cumpărați un buldoexcavator se numără defecțiunile la motor, componente care și-au depășit durata de viață și, nu în ultimul rând, documentația.

De regulă, defecțiunile la motor sunt mascate cu ajutorul unor aditivi speciali, care lasă impresia că buldoexcavatorul funcționează bine. Însă, pus efectiv la lucru, utilajul va ceda și motorul va necesita reparații capitale sau chiar înlocuirea.

De cele mai multe ori, atunci când o piesă se defectează, proprietarul buldoexcavatorului va opta pentru componente de schimb after-market. De ce? Livrarea se face mult mai rapid decât în cazul pieselor originale și, în mod evident, sunt mult mai ieftine. Dar efectele folosirii unor componente after-market sunt nefaste. Buldoexcavatorul nu mai funcționează la parametri maximi, iar productivitatea scade drastic. În plus, dacă piesele înlocuite nu sunt originale, vor afecta și buna funcționare a celorlalte componente.

Documentația necesară pentru înmatricularea buldoexcavatorului poate deveni un subiect foarte sensibil, atunci când aceasta nu corespunde cu cerințele autorităților din România. Nu de puține ori, documentația este incompletă, iar recuperarea actelor lipsă, într-o țară străină, este practic imposibil de realizat pentru omul de rând. Doar o companie, un importator cu experiență în domeniu, poate să rezolve o astfel de problemă.

Transmisia unui buldoexcavator este o componentă complexă și, în același timp, vulnerabilă. Adesea, proprietarii sau dealerii elimină piese din sistemul de transmisie, în loc să o repare. Astfel, vă veți trezi că modul 4×4 nu mai funcționează. În plus, transmisia unui buldoexcavator are o trăsătură păcătoasă. Chiar dacă este uzată în proporție de 80-90%, aparent funcționează bine. Însă acest lucru nu se va întâmpla pentru mult timp.

Iată o scurtă listă de defecțiuni la care trebuie să fiți atenți când vă cumpărați un buldoexcavator. Distribuitoarele hidraulice curg pe la plunjere, iar reparația costă aproximativ 2 mii de euro. Problema este că, după vreo 500 de ore de muncă, defecțiunea va apărea din nou. Iar un distribuitor nou depășește 5 mii de euro. Sau brațele au jocuri mari ori telescopul este îndoit. O reparație generală a brațului costă aproximativ 4 mii de euro. King-post-ul este poate cea mai importantă piesă care face legătura între șasiu și brațul de excavare. Dacă această componentă este deteriorată, înlocuirea ei costă aproximativ 3.500 de euro.

În concluzie, există o plajă largă de probleme care pot apărea la un buldoexcavator. Iar costurile de reparație nu sunt deloc de neglijat. Așa că vă sfătuim să apelați la un importator de încredere, care să vă garanteze achiziția unui utilaj fiabil.

Să auzim numai de bine!

 

Autor: Cătălin Vlăsceanu