Bine v-am găsit, pasionați ai utilajelor!
La cererea dumneavoastră, punem sub lupă piața utilajelor de construcții din România. Vom începe prin a face o analiză a situației înregistrate în anul pandemic 2020 și vom continua cu proiecții pentru anul în curs.
Să începem cu ce ne spun statisticile. Anul trecut, în țara noastră, s-au vândut în jur de 2.800 de utilaje noi de construcții și 4.500 de echipamente second-hand, în valoare totală de aproximativ 900 de milioane de euro. Pentru ca această imagine de ansamblu să fie una relevantă, trebuie să ne raportăm la ce s-a întâmplat în anul 2019. Adică, să ne raportăm la o perioadă neutră, fără pandemie și fără amenințarea unei crize economice. Concret, în 2020, s-au vândut cu 12% mai puține utilaje decât în anul 2019.
Dacă discutăm doar despre utilajele noi de construcții, acolo s-a înregistrat o scădere ceva mai mare a vânzărilor, de aproximativ 15%. Asta, din cauză că, odată cu apariția virusului COVID-19, clienții din industrie au pus frână investițiilor și au regândit strategia de achiziții. S-au orientat către echipamentele la mâna a doua, care sunt mai ieftine decât cele noi și care le asigurau continuitatea proiectelor de construcții în care erau angajați. Totul, fără cheltuieli foarte mari și, mai ales, fără riscuri inutile.
Din cauza restricțiilor impuse de autorități pentru a limita răspândirea coronavirusului, industria și construcțiile, în general, au stat pe loc timp de câteva luni. Totuși, antreprenorii nu au înregistrat pierderi prea mari în anul pandemic 2020, datorită contractelor aflate în derulare și lucrărilor de infrastructură care nu suportau amânare. Tocmai de aceea, pentru sectorul construcțiilor, putem spune că sperietura a fost mai mare decât ce s-a întâmplat în realitate. La această stare de panică, au contribuit și unii analiști financiari, care anunțau o nouă criză economică.
În 2020, cel mai iubit utilaj de construcții din România a rămas buldoexcavatorul, cu 35% din totalul vânzărilor. Pe locul 2, se află excavatoarele și miniexcavatoarele, cu o cotă de 25 de procente, urmate de încărcătoarele frontale și miniîncărcătoarele, cu 20% din tranzacțiile de utilaje de construcții.
Este momentul acum să trecem la previziuni. 2021 este un an al înviorării pieței de utilaje și cei mai optimiști antreprenori cred că 2021 este un an al acoperirii pierderilor înregistrate anul trecut. Sau măcar a unei părți din deficit. Această proiecție favorabilă se bazează pe noile proiecte de construcții și de dezvoltare a infrastructurii naționale. În acest context, sprijinul acordat de autorități pentru a contracara efectele dăunătoare ale pandemiei și pentru a nu cădea într-un abis economic este esențial.
Ne referim, desigur, la investiții. Este asul din mâneca autorităților din întreaga lume pentru a înăbuși în fașă o eventuală criză financiară comparabilă cu cea din 2008. La noi, creșterea preconizată în industrie este dependentă de fondurile guvernamentale și subvențiile europene. O veste fantastică pentru piața utilajelor de construcții din România este că 27% din cele 29,2 miliarde de euro alocați României prin Planul Național de Redresare și Reziliență vor merge către construirea de infrastructură. Respectiv, către autostrăzi și rețeaua națională de cale ferată.
Acești bani își vor urma cursul firesc și se traduc în achiziția de echipamente noi de construcții, așadar, o mare gură de oxigen pentru furnizorii de utilaje și accesorii. Infuzia de capital în industrie este esențială, dacă ne dorim creștere economică, înnoirea echipamentelor de pe șantiere și, mai ales, crearea de locuri de muncă. Avem oameni buni plecați în străinătate, care s-ar întoarce acasă și ar pune umărul la o Românie mai bună, dacă sprijinul autorităților ar fi pe măsura muncii și a sacrificiilor făcute.
Să auzim numai de bine!
Autor: Cătălin Vlăsceanu