Cum să îți cumperi un încărcător frontal fiabil (partea a II-a)

Bun găsit, pasionați ai utilajelor!

Continuăm seria viciilor la care trebuie să fiți atenți atunci când achiziționați un încărcător frontal.

Sistemul hidraulic este o componentă esențială a unui încărcător frontal. Dar asta înseamnă, totodată, că este poate și cea mai expusă componentă a utilajului. Se uzează treptat, de-a lungul exploatării. Dacă exploatarea a fost una excesivă, iar mentenanța nu a fost făcută la timp, atunci întreg sistemul hidraulic trebuie înlocuit. Iar asta înseamnă o cheltuială de până la 10 mii de euro, în funcție de dimensiunea și modelul încărcătorului frontal. O pompă hidraulică uzată se traduce în productivitate scăzută și chiar deteriorarea altor componente esențiale pentru buna funcționare a utilajului.

Cilindrii hidraulici sunt foarte importanți pentru buna funcționare a încărcătorului frontal. Din cauza uzurii, aceștia pierd ulei, iar reparația unui singur cilindru poate ajunge la o mie de euro. Iar, dacă toți trebuie schimbați, costurile vor crește considerabil. Furtunurile îmbătrânite cedează și, astfel, se pot pierde și 200 de litri de ulei hidraulic. Pe lângă bătaia de cap, socotiți și că un singur litru de ulei hidraulic este 2 euro. Totalul poate ajunge lejer la 500 de euro, doar pentru că niște banale furtunuri nu au fost înlocuite la timp.

Nu de puține ori, din cauza mediului de lucru, un încărcător frontal trece prin accidente și suferă tot felul de defecțiuni. Iar calitatea reparațiilor variază, în funcție de resursele fiecăruia. Poate cea mai gravă defecțiune care poate apărea în urma unui accident este fisurarea sau ruperea șasiului. Pentru a ascunde acest viciu, proprietarul unui încărcător frontal apelează la o metodă rapidă, dar neloială de reparație. Sudarea și vopsirea șasiului. Și, implicit, vinderea utilajului. Pentru că nimeni nu vrea să își facă treaba cu un încărcător frontal care poate ceda în orice moment.

Exact același lucru se poate întâmpla și cu brațele utilajului, care pot fi rupte sau fisurate, iar apoi, sudate și vopsite. Ca urmare, brațele nu se vor mai alinia cu restul încărcătorului frontal și vor apărea forțe de frecare suplimentare. Bucșele se vor uza și, inevitabil, vor apărea alte rupturi.

Reviziile sunt un element foarte important pentru buna funcționare a încărcătorului frontal. Calitatea și cantitatea uleiurilor, precum și filtrele, sunt esențiale. Asta pentru că, de cele mai multe ori, utilajele stau o perioadă îndelungată în parcurile furnizorilor, iar, din cauza schimbării de temperatură, se produce condens în rezervor. Acest condens, împreună cu impuritățile din combustibil, afectează negativ injectoarele, pompele de injecții și chiar motorul.

În ceea ce privește calitatea și cantitatea de uleiuri folosite, majoritatea proprietarilor de încărcătoare frontale folosesc un singur tip. Cel mai ieftin. Însă nu întreg sistemul unui încărcător frontal funcționează cu același fel de ulei. Este nevoie de uleiuri de consistențe și vâscozități diferite, în funcție de componente. Un tehnician experimentat va identifica uzurile și defectele care pot rezulta din folosirea unor lichide improprii.

Dealerii de utilaje din străinătate știu foarte bine că, atunci când vreți să vă cumpărați un încărcător frontal, căutați unul care să aibă între 3 mii și 4 mii de ore lucrate. Dacă verificați pe internet, veți constata că peste 80% dintre anunțurile de vânzări de încărcătoare frontale au la specificații până în 4 mii de ore de lucru. În mod evident, foarte multe dintre anunțuri sunt mincinoase și nu indică orele corecte de muncă. Sunt două modalități prin care dealerii de afară reușesc să falsifice numărul real de ore lucrate.

Metoda pe care o folosesc în special operatorii este să deconecteze ceasul de la computerul central și, în felul acesta, încărcătorul frontal nu mai înregistrează timpul de muncă. Modalitatea pe care o folosesc în special dealerii este să se conecteze cu o aplicație specială la computerul utilajului și să modifice pur și simplu orele înregistrate. Este o manevră la îndemână, pentru că această operațiune costă doar 300 de euro și se realizează într-o oră.

Transportul. Transportul nu este tocmai un viciu, dar poate fi o problemă foarte mare. Mai ales când un încărcător frontal trebuie transportat pe o distanță de 2 mii – 3 mii de kilometri. Dacă este folosit trailerul greșit, atunci utilajul poate să fie grav deteriorat în timpul transportului sau la încărcare-descărcare. Am întâlnit cazuri în care transportatorii sau furnizorii au folosit camioane necorespunzătoare pentru încărcătorul frontal transportat, iar, la încărcare, utilajul a fost deteriorat. Asta a însemnat înlocuirea componentelor deteriorate, deci, implicit, o cheltuială suplimentară de mii de euro.

În concluzie, o multitudine de vicii ascunse la care trebuie să fiți atenți atunci când vă cumpărați un încărcător frontal second-hand. Dacă persoana de la care faceți achiziția nu este un vânzător de încredere sau nu aveți cum să verificați istoricul și calitatea utilajului, riscați să primiți un încărcător frontal care nu poate fi folosit sau care este serios deteriorat. Recomandarea noastră este să apelați la un importator de utilaje, care are experiență și notorietate, un importator de încredere, care să aibă legături stabilite doar cu furnizori verificați.

Să auzim numai de bine!

 

Autor: Cătălin Vlăsceanu