Proiecții asupra pieței de utilaje în 2024

Bine v-am găsit, pasionați ai utilajelor!

Ne aflăm la început de an, așa că toată lumea se întrece în proiecții și se întreabă ce ne așteaptă în 2024. Industria echipamentelor de construcții nu face excepție de la această regulă.

 

Mai ales pentru că anul 2023 a fost împărțit în două pentru producătorii de utilaje. În primele 6 luni, aceștia s-au străduit să recupereze întârzierile la comenzile din 2022, iar, în ultimele 6 luni, producătorii s-au confruntat cu o scădere a numărului de vânzări. Dacă privim și mai în urmă, ne dăm seama că cel mai prolific an de după pandemie a fost 2021, iar acest boom economic pentru industrie s-a datorat, mai ales, Chinei.

Noi am mai vorbit în cadrul articolelor Utilaje TV despre sprijinul financiar acordat de guvernanții chinezi fabricanților autohtoni tocmai în scopul de a trezi sectorul construcțiilor și de a revitaliza economia asiatică. Însă acest stimul s-a întors acum împotriva lor, pentru că vânzările de utilaje au scăzut drastic în China, pe când restul lumii s-a trezit din loviturile încasate în pandemie.

 

Natural, 2023 a fost o perioadă de relaxare, de redresare, dacă vreți, în care balanța comenzilor de echipamente de construcții s-a echilibrat. Desigur, cu variațiuni la nivel planetar. În India, de exemplu, comenzile de utilaje au mers lanț. America de Nord a fost o surpriză și mai mare, mai ales pentru că toată lumea se aștepta ca piața de echipamente de construcții să cadă, în contextul inflației ridicate și dobânzilor mari la credite. Însă, datorită optimismului antreprenorilor, vânzările au depășit chiar nivelurile record din 2022. Forța motrice aici a fost construirea de case.

Din păcate, efectul de bumerang nu a întârziat să apară, iar 2023 a fost un an slab pentru americani. Doar clădirile nerezidențiale au ținut piața de utilaje pe linia de plutire anul trecut. Desigur, alături de lucrările la infrastructură, care sunt la mare preț după perioada pandemică. În fond, putem să facem o paralelă foarte bună între inflația din Statele Unite ale Americii și cea din Europa, întrucât situația este foarte similară, dacă ne raportăm la anul trecut.

 

Dar, să lăsăm trecutul în urmă și să trecem la proiecțiile pentru 2024. Renumita publicație Off-Highway Research susține că industria de utilaje se va răcori anul acesta. Practic, vorbim despre o încetinire a ritmului de cumpărare, cuprinsă între 5% și 10% față de 2023. Economia este ciclică, așa că nu este anormal să urmeze o temperare în comportamentul de cumpărare. Deci, nu trebuie să ne alarmăm și trebuie să privim situația cu relaxare. Cel puțin, asta susțin specialiștii.

Ca să ne mai ridice gradul de optimism, analiștii ne spun că trebuie să privim situația în ansamblu și să nu uităm că, în ultimii ani, s-au înregistrat niveluri înalte în ceea ce privește vânzările de utilaje. Prin urmare, 2024 va fi unul dintre cei 6 ani-record dacă ne raportăm la volumul de achiziții de echipamente de construcții. Desigur, în unele zone sau în unele perioade, vor fi vârfuri de vânzări, însă trend-ul general este de stagnare și scădere ușoară. Mai ales în Europa.

 

Excepții vor fi în cazurile în care utilajele sunt învechite sau și-au depășit ciclul de viață. Deci, unde este imperios să fie înlocuite. Ce ne spun, de fapt, specialiștii Off-Highway Research este că majoritatea clienților își vor cumpăra echipamente de construcții doar dacă e musai.

Anul 2024 este cel mai important an electoral, iar asta nu se întâmplă doar în România. Statele Unite ale Americii își aleg un nou președinte, iar exemplele pot continua. Economia este foarte sensibilă la astfel de schimbări, iar alegerile tind să pună lucrurile pe pauză. Piața utilajelor nu face notă discordantă.

 

Noi trebuie să ne oprim aici, cu speranța că industria va avea un an bun, cel puțin în România. În privința alegerilor, nu ne pronunțăm. Vă recomand doar să faceți cea mai bună alegere… în privința utilajelor! Să auzim numai de bine!

 

 

Autor: Cătălin Vlăsceanu