Bun găsit, pasionați ai utilajelor!
Continuăm seria viciilor la care trebuie să fiți atenți atunci când achiziționați un încărcător telescopic.
Exploatarea în condiții grele poate cauza fisurarea sau chiar ruperea șasiului. Oricât de bine și profesionist ar fi sudat, șasiul va ceda când încărcătorul telescopic va lucra în sarcină. Același lucru se va întâmpla și cu brațele. Dacă au fost rupte și apoi sudate, brațele nu se vor mai alinia cu restul utilajului. Urmările vor fi forțe de frecare suplimentare, bucșe uzate și, inevitabil, ruperea brațului.
Brațul este o componentă esențială a încărcătorului telescopic. Este compus din mai multe elemente, care glisează și se îmbină perfect. Sau cel puțin așa ar trebui să se întâmple. Deseori, consumabilele sau elementele supuse uzurii excesive nu sunt înlocuite la timp, iar asta duce la deteriorarea furtunurilor și a cilindrilor. Invariabil, acestea vor afecta brațul încărcătorului telescopic. Reparația brațului necesită timp și echipamente speciale. Iar, de cele mai multe ori, elementele unui braț sunt imposibil de centrat și de aliniat.
Încărcătorul telescopic nu este un utilaj pentru oricine. Dimpotrivă, este un utilaj care trebuie operat cu atenție, de un profesionist. Nu de puține ori, operatori necalificați au manipulat necorespunzător un încărcător telescopic, iar asta a dus la îndoirea sau ruperea brațului. Iar I.S.C.I.R., Inspecția de Stat pentru Controlul Instalațiilor de Ridicat, nu autorizează sudura unui braț decât dacă a fost făcută de o firmă autorizată, iar reparația a fost analizată în detaliu și aprobată în prealabil.
Defecțiunile la îmbinarea dintre braț și șasiu sunt greu de observat și, totodată, greu de reparat. Brațul trebuie demontat complet, iar aceasta este o procedură foarte greu de realizat. În plus, demontarea trebuie făcută de un profesionist. Dacă zona de îmbinare este afectată, este nevoie de un set special de scule și de atenție deosebită la detalii. De altfel, această defecțiune este unul dintre principalele motive pentru care un încărcător telescopic este scos la vânzare.
Am întâlnit o situație în care încărcătorul telescopic a fost supra-solicitat, iar mentenanța nu a fost făcută corespunzător. Urmările? Brațul avea jocuri la toate încheieturile și uleiul curgea din cilindri. Brațul a fost demontat complet, toate articulațiile au fost reparate, iar bucșele și bolțurile au fost înlocuite, odată cu furtunurile. A fost nevoie de 100 de ore pentru manoperă, închirierea unei macarale stivuitor pentru demontarea brațului și, bineînțeles, piesele aferente. În total, o investiție de peste 5 mii de euro.
Circuitul electronic al unui încărcător telescopic este supus uzurii și este bine-cunoscut că o componentă foarte importantă, respectiv calculatorul de sarcină, se decalibrează, dacă utilajul este folosit necorespunzător. Iar costul unui calculator de sarcină nu este chiar de neglijat: 3.500 de euro. Am pățit ca un încărcător frontal să funcționeze doar în sarcină ușoară. Când era exploatat cu adevărat, se blocau funcțiile, iar utilajul nu mai putea fi folosit. Proprietarul încărcătorului telescopic a făcut o improvizație, însă încărcătorul telescopic funcționa doar în sarcină ușoară. Soluția a fost, bineînțeles, înlocuirea calculatorului de sarcină.
Majoritatea încărcătoarelor telescopice sunt folosite în ferme, de către agricultori. Din cauză că nu sunt curățate corespunzător sau sunt depozitate în locuri improprii, utilajele devin o casă primitoare pentru rozătoare. Acestea rod cablurile încărcătorului telescopic, iar o astfel de defecțiune este foarte greu de depistat. Am întâlnit un caz în care încărcătorul telescopic făcuse scurtcircuit, iar calculatorul era, practic, prăjit. După o săptămână de căutări, s-a descoperit un cablu ros de șoareci, defecțiune care a ajuns să coste 3 mii de euro. Nu pentru că atât ar fi costat cablul respectiv, ci pentru că întreaga operațiune de identificare a problemei a necesitat aportul unor specialiști și ore întregi de căutări.
Mentenanța unui încărcător telescopic este deosebit de importantă. Calitatea și cantitatea uleiurilor folosite sunt esențiale pentru buna funcționare a utilajului. Același lucru se poate spune despre filtre, care, după un anumit timp, își pierd calitatea de a mai filtra lichidele. De cele mai multe ori, un încărcător telescopic stă parcat o lungă perioadă de timp în parcurile furnizorilor, iar apa rezultată din condensul care se produce în rezervor, împreună cu impuritățile de acolo, afectează negativ injectoarele, pompele de injecții și chiar motorul.
Toate aceste defecțiuni pot fi depistate doar de tehnicieni experimentați, care știu unde să caute viciile ascunse. Tocmai de aceea, recomandarea noastră este ca întotdeauna să apelați la un importator de încredere, înainte să achiziționați un încărcător telescopic. După cum vedeți, sunt zeci de probleme care pot apărea, probleme pe care doar un specialist în domeniu le cunoaște. Alegeți întotdeauna acel importator care vă poate oferi garanția utilajelor fiabile!
Să auzim numai de bine!
Autor: Cătălin Vlăsceanu