5 reguli de siguranță de respectat în orice fermă

Bine v-am găsit, pasionați ai utilajelor!

Vorbim astăzi despre ce înseamnă să muncești în condiții optime și, mai ales, într-un mediu de lucru sigur. Puțini știu că agricultura este una dintre cele mai periculoase meserii și că fermierii sunt expuși la nenumărate riscuri. Majoritatea dintre noi ajungem să neglijăm normele de siguranță, din cele mai variate motive. Nu conștientizăm pericolele, nu știm cum să ne protejăm sau ni se pare că echipamentele de protecție mai mult ne încurcă decât ne ajută. Dar aceste percepții sunt greșite și de-a dreptul păcătoase. În acest articol, vă voi demonstra că siguranța trebuie pusă pe primul loc.

 

Așa cum probabil vă așteptați, utilajele sunt cauza numărul unu de rănire și decese. În aceeași categorie, includem uneltele și sculele de lucru sau chiar animalele, dacă vorbim despre o fermă zootehnică. Periculoasă este și infrastructura improprie sau dependințele dezafectate și lăsate uitării. Cel mai important lucru de reținut este ca totul să fie cât mai organizat și toate cele de mai sus să fie la locul lor.

La capitolul utilaje, cele mai periculoase sunt tractoarele, care sunt responsabile de aproape jumătate dintre accidentele care se petrec în ferme. Din păcate, de cele mai multe ori, victime sunt copiii. Fie că se află pe scaunul operatorului sau în jurul tractorului, cei mici nu ar trebui să se afle în preajma acestor giganți. Puteți preveni astfel de accidente sau chiar o tragedie, dacă sunteți tot timpul atenți și conștienți de ce se află în jur. Cel puțin, până ați ajuns în câmp deschis. Atunci, vă puteți relaxa și vă puteți face treaba liniștiți.

 

Multe dintre accidentele din ferme se petrec din neglijență sau din necunoașterea normelor de siguranță. Trebuie să faceți din măsurile de securitate în muncă o prioritate absolută. Sunt experți sau consultanți în domeniu care vă pot îndruma și vă pot oferi cele mai bune sfaturi. Pentru a diminua pericolele de accidentare, instruiți-vă familia asupra regulilor care trebuie respectate și nu faceți concesii. În plus, angajații din subordine trebuie să respecte cu strictețe normele de siguranță în muncă și să poarte echipament corespunzător de protecție.

Organizarea este esențială și vă va ajuta să obțineți claritate. Dacă fiecare utilaj are locul său bine stabilit, unde să fie parcat și întreținut corespunzător după o zi de muncă la câmp, atunci puteți fi siguri că ați punctat la capitolul siguranță. Atâta timp cât fiecare echipament și unealtă pot fi reperate cu ușurință, fără să bâjbâiți prin toată ferma, lucrurile se vor simplifica. La fel și regulile pe care trebuie să le respectați. Totul este interconectat, chiar dacă nu pare la prima vedere.

 

Vă sugerez să faceți o operațiune simplă, dar deosebit de eficientă. La începutul fiecărei zi de muncă, faceți o listă scurtă cu normele de protecție pe care trebuie să le respecte fiecare angajat, în funcție de activitatea pe care trebuie să o facă. Trasați niște linii clare și fiți riguroși. Asigurați-vă că aceste reguli sunt înțelese și sancționați-i pe cei care nu le respectă. Chiar dacă pare o rutină plictisitoare sau veți fi criticat pe la colțuri că exagerați, acest comportament vă va proteja subalternii și le poate salva viața. Chiar dacă ei nu sunt conștienți de asta, cu timpul, vor învăța. Iar repetiția e mama învățăturii.

Regulile de siguranță în muncă depind foarte mult de obiectul de activitate al fermei. Dacă dețineți o fermă zootehnică, utilajele și animalele pot fi la fel de periculoase, de exemplu. Dar, dacă vreți să activați în agroturism, trebuie să vă transformați practic ferma, pentru a nu vă pune vizitatorii în pericol. Gândiți-vă numai câți copii se vor plimba pe lângă utilaje sau în zonele cu risc ridicat, cum ar fi un iaz sau un lac artificial. Cei mai expuși sunt acei oameni care nu cunosc ferma și nu sunt familiarizați cu mediul înconjurător.

 

Acestea sunt riscurile la care sunteți expuși într-o fermă și o prezentare în cadru general a măsurilor pe care trebuie să le luați pentru a rămâne în deplină siguranță. Puneți pe primul loc sănătatea și integritatea dumneavoastră și a celor din jur, chiar dacă unele dintre normele de siguranță amintite vi se par exagerate sau greu de realizat. Totul ține de atenția la detalii și perseverență. Și, nu uitați, o rutină sănătoasă vă poate salva viața.

Să auzim numai de bine!

 

 

Autor: Cătălin Vlăsceanu