Industria de utilaje la zi

Bine v-am găsit, pasionați ai utilajelor!

Piața de echipamente de construcții se află într-un punct de cotitură, conform unei renumite asociații din Germania ce reunește actorii din industrie. Conform specialiștilor nemți, 2023 va fi un an al recordurilor în materie de vânzări de utilaje, cu o creștere de 10% față de anul precedent, dar și un an al încetinirii ritmului de cumpărare.

 

În ultimii 3 ani, producătorii de utilaje s-au confruntat cu o penurie de componente esențiale necesare în procesul de fabricație, ceea ce a dus la întârzieri în livrarea utilajelor către clienți și, totodată, a dus la majorări de prețuri. Vestea bună venită de la analiștii germani este că situația s-a reechilibrat și nu ar mai trebui să ne lovim de blocaje pe lanțul de aprovizionare.

Vestea proastă este că unul dintre motivele pentru care comenzile ajung la timp la clienți este că a scăzut cererea de utilaje. În primele 6 luni ale acestui an, au fost comandate cu 19% mai puține utilaje de construcții față de aceeași perioadă a anului 2022. Tot un declin s-a înregistrat și în ceea ce privește achiziția de materiale de construcții, respectiv cu 23%.

 

În Europa de Vest, comenzile aproape s-au înjumătățit față de anul trecut, mai ales în sectorul utilajelor de construcții. Ritmul de ridicare a clădirilor a scăzut odată cu încetinirea creșterii economice și cu amenințarea unei noi recesiuni financiare. Bancherii europeni și americani au reacționat și ei la această stare de fapt și au crescut nivelul dobânzilor, iar asta a afectat și mai tare industria.

În acest context, dacă volumul de comenzi nu va crește în curând, producătorii și dealerii de utilaje trebuie să se aștepte la o scădere abruptă a cifrei de afaceri începând cu trimestrul 4 al acestui an. În plus, companiile din Europa se confruntă cu un grad ridicat de birocrație, reguli restrictive și documentație stufoasă.

 

Pe lângă aceste aspecte legislative, industria se lovește de majorări de prețuri la materiale de construcții și creșterea dobânzilor la credite. O soluție ar fi să vină mai mulți investitori în Europa, însă acest lucru nu se poate concretiza dacă Europa nu este atractivă pentru aceștia. Investitorii aleg zone propice dezvoltării afacerilor, iar America de Nord și China sunt adevărați magneți din acest punct de vedere.

China este o piață care concurează direct cu Europa în ceea ce privește producția și, mai ales, exportul de utilaje. Dezideratul Chinei este să devină autonomă și țelurile politice și economice să se contopească, rezultatul fiind creșterea economică sustenabilă. Supracapacitatea Chinei de a exporta a subminat practic Europa, care nu poate ține pasul cu ritmul alert de dezvoltare al asiaticilor. În plus, autoritățile de la Beijing susțin industria cu sume mari de bani, un lucru pe care europenii nu îl fac.

 

Poate că Uniunea Europeană ar trebui să privească mai atent în curtea proprie și să sprijine financiar și legislativ domeniul construcțiilor într-un ritm mai susținut decât a făcut-o până acum. Și într-o manieră mai puțin restrictivă. Vorbim aici, desigur, despre legislația greoaie și despre numărul ridicol de condiții pe care trebuie să le îndeplinească cei care accesează fonduri europene. Toate astea pun frână dezvoltării economice și permit altor națiuni să prospere în detrimentul Europei.

Până data viitoare, să auzim numai de bine!

 

 

Autor: Cătălin Vlăsceanu