5 metode prin care să evitați accidentele agricole

Bine v-am găsit, pasionați ai utilajelor!

Data trecută, am vorbit despre 5 reguli de aur care trebuie respectate dacă nu vreți să aveți parte de accidente atunci când folosiți echipamente agricole.

Siguranța în operarea utilajelor trebuie să fie prioritară pentru dumneavoastră. Chiar dacă veți suferi o accidentare minoră – să spunem că plugul tractorului vă fracturează un deget -, nu veți mai putea să vă continuați munca și toate planurile dumneavoastră, poate chiar recolta, vor fi date peste cap. Așa că este esențial să rețineți toate cele 10 măsuri de siguranță pe care vi le expunem și să le puneți în aplicare.

 

Atenție în preajma utilajelor. Când porniți tractorul sau combina, stați așezat pe scaunul operatorului și nu lăsați echipamentul pornit nesupravegheat. De asemenea, când vă aflați în apropierea unui utilaj, aveți grijă să nu intrați în aria sa de lucru. Combinele și tractoarele de mari dimensiuni sunt deosebit de periculoase pentru cei aflați în jurul lor. Operatorul nu are vizibilitate deplină și vă poate accidenta grav, dacă nu sunteți atent. Un unghi mort vă poate fi fatal.

Nu vă interpuneți între utilaj și echipamentul agricol care îi este atașat. Unii fermieri fac greșeala de a lăsa garda jos în astfel de situații. Sunt atât de familiarizați cu tractorul sau combina lor, încât uită de riscurile pe care le presupun acești giganți. Orice moment de neatenție poate duce la rănirea gravă sau chiar la deces. Gândiți-vă la utilajul dumneavoastră ca la un leu dresat. Până și un leu de circ atacă uneori.

Faceți-vă un plan de lucru. Înainte de a trece la treabă, este bine să fiți pe deplin pregătit de acțiune. Luați la pas terenul pe care trebuie să îl arați, pentru a descoperi eventualele pericole aflate pe traseu. Șanțuri sau denivelări, gropi sau pietre care vă pot sta în cale. Acestea vă pot avaria grav utilajul sau pot cauza accidente. Asemenea un pilot de raliu, parcurgeți pe jos circuitul înainte de a câștiga trofeul.

Lucrați într-un spațiu bine ventilat. De preferință, munciți afară, în aer liber. Dar, când situația o impune și trebuie să vă faceți treaba în interior – a venit iarna sau plouă torențial -, asigurați-vă că mediul în care lucrați este bine aerisit. Să zicem că folosiți un tocător de lemne. Ei bine, spațiul în care munciți trebuie să fie bine ventilat, pentru a permite eliminarea noxelor produse de motor. Gazele de eșapament sunt extrem de nocive, așa că atenție mare.

Aveți grijă de copii. Invariabil, cei mici sunt curioși și sunt atrași de utilaje și de tot ce înseamnă activitatea într-o fermă. Din păcate, statisticile mondiale arată că cel puțin 3 copii mor anual într-o țară din cauza accidentelor agricole. Aproape jumătate din numărul total de decese sunt cauzate de utilaje. Prin urmare, este obligatoriu ca cei mici să fie supravegheați când se află într-o fermă. Adesea, copiii vor să contribuie și să ajute la munca din fermă, așa că vă sfătuim să îi instruiți corespunzător. Prezentați-le riscurile și pericolele la care trebuie să fie atenți și asigurați-vă că au vârsta necesară pentru a vă putea fi de ajutor. De preferință, peste 14 ani. De asemenea, dacă fiul sau fiica dumneavoastră doresc să se urce la volanul unui tractor, luați în considerare că legea din România permite acest lucru doar după împlinirea vârstei de 18 ani.

 

Acestea au fost ultimele 5 sfaturi simple care vă garantează propria siguranță și a celor dragi. Respectați-le cu strictețe și aveți grijă de dumneavoastră și de cei din jur. Până data viitoare, să auzim numai de bine!

 

 

Autor: Cătălin Vlăsceanu