10 avantaje ale asocierii în agricultură

Bun găsit, pasionați ai utilajelor!

În primul articol pe tema asocierii, am vorbit despre provocări și obstacole, așa că acum este timpul să vorbim despre avantaje și beneficii.

 

Asocierea înseamnă că membrii constitutivi își extind producția și acumulează capital. Este întruchiparea perfectă a expresiei „unde-s mulți, puterea crește”. Odată ce ați trecut de obstacolul mental și v-ați scos din minte ideea de concurență, veți descoperi avantajele colaborării. Nu trebuie să luptați singuri pe frontul agricol, ci să va găsiți aliați, pentru a deveni câștigători.

Odată cu asocierea și obținerea de profit, va crește standardul de viață al membrilor acestei cooperative. Dezvoltarea va fi unitară, și beneficiile individuale vor crește odată cu cele colective. În plus, membrii acestei nou-născute comunități vor avea acces la proiecte de colaborare sau clustere de agricultură. Informațiile și procedurile în acest sens sunt mai ușor de accesat și de folosit efectiv, datorită efortului comun al membrilor cooperativei.

 

Datorită asocierii, accesul la servicii tehnice, de informare și de consultanță este mai facil. Să luăm exemplul contractării unei firme care oferă consultanță pentru accesarea de fonduri europene. Dacă un fermier, de unul singur, are planuri de dezvoltare, încrederea în proiectul prezentat este mai mică, întreaga procedură este costisitoare, iar șansele de reușită sunt reduse. Însă, dacă o asociație cu 20 de membri își manifestă intenția de dezvoltare, atunci procesul este mai fluid, cheltuielile per membru sunt exponențial mai mici, iar încrederea în proiectul respectiv este mai mare. Pe cale de consecință, și șansele de primire a fondurilor europene sunt mai mari.

O asociație poate dezvolta rapid și la costuri avantajoase o infrastructură optimă de depozitare sau procesare a recoltei. Totul se datorează efortului comun, unei bune organizări și adaptării la nevoile grupului. Calculele se fac mult mai ușor când gândești global – când vezi imaginea de ansamblu –, iar resursele sunt mult mai înțelept folosite și, totodată, elimini risipa. Depozitele sunt adaptate nevoii imediate, nu se fac excese, nu se face rabat la calitate, iar afacerea nu poate să meargă decât pe plus.

 

Unul dintre marile avantaje ale asocierii este că se poate face ușor trecerea de la vânzarea produselor agricole neprocesate către produsele cu valoare adăugată. Practic, materia primă trebuie transformată în produse de valoare, cu ajutorul forței de muncă, a tehnologiilor moderne, utilajelor performante și, bineînțeles, a fondurilor necesare. Pe aceeași linie, se pot pune în valoare resursele locale și se creează produse autohtone de calitate, care pot ajunge să fie recunoscute la nivel internațional.

Asocierea poate crea lanțuri scurte de distribuție. De aici, vânzările direct de la producător, participarea la târguri tradiționale sau chiar prezența în marile magazine a produselor „Made in România”. Cu cât mai puțini intermediari, câștigul este mai mare. Important este ca produsul respectiv să ajungă direct și cât mai rapid la clientul final, la consumator.

 

Odată cu formarea unei asociații puternice și dezvoltarea acesteia, inevitabil, este nevoie de mai multă mână de lucru. Deci, se creează locuri de muncă în comunitate. Totodată, rolul unei cooperative este de a aduce fermierii din zona gri a economiei către zona albă. Mai exact, veniturile să fie fiscalizate și, astfel, să ajungă mai mulți bani la buget. Adică, exact ceea ce trebuia să facă statul român. Să sprijine fermierii și să îi ajute să devină profitabili. Și toată lumea are de câștigat. Dacă nu acum, poate în viitor.

Să auzim numai de bine!

 

Autor: Cătălin Vlăsceanu