Viitorul tranzacțiilor de echipamente de construcții

Bine v-am găsit, pasionați ai utilajelor!

Vă propunem o analiză detaliată asupra noilor obstacole pe care trebuie să le depășească atât vânzătorii, cât și cumpărătorii de utilaje, în contextul în care pandemia pare să nu mai reprezinte o problemă atât de gravă pe cât a fost anul trecut. Să începem cu veștile bune. Respectiv, cu ce s-a întâmplat în prima jumătate din 2021.

 

Din rezultatele înregistrate în primele 9 luni ale acestui an și semnalele din partea clienților, reiese că piața de utilaje se află pe un trend ascendent. Debutul lui 2021 a fost guvernat de precauție și reticență din partea antreprenorilor, în așteptarea eventualelor restricții impuse de autorități pentru piața muncii și în speranța stabilității economice și politice promise. Pentru că situația generală s-a relaxat la început de an, și mediul de business a început să prindă curaj.

Trimestrul doi al lui 2021 a fost marcat de trezirea apetitului pentru utilaje, în special noi, pentru a completa, diversifica și crește flota de echipamente de construcții. Ca urmare, până la finalul anului, se estimează o creșterea a vânzărilor cu până la 20% față de 2020. Desigur, această proiecție pozitivă este direct legată de gradul de infuzie de capital public, fondurile guvernamentale și europene destinate investițiilor și programele de relansare a economiei României. Optimismul este alimentat și de estimarea conform căreia țara noastră va înregistra anul acesta cea mai mare creștere economică din rândul statelor europene, cu 7,4% față de 2020.

 

Este timpul să trecem la veștile mai puțin bune. În acest moment, piața este marcată de lipsa de disponibilitate a utilajelor noi. Ca măsură de protecție împotriva efectelor pandemiei, fabricanții de echipamente de construcții au încetinit producția anul trecut sau chiar au închis unele secții. Aceștia nu aveau cum să anticipeze o creștere atât de mare a cererii de utilaje în viitorul apropiat, în contextul în care, în 2020, se vorbea de cel puțin 3 ani de recesiune economică.

Această penurie de echipamente de construcții duce, totodată, la termene de livrare foarte lungi. Până și lanțurile de aprovizionare cu materie primă și componente destinate fabricării de utilaje sunt afectate de întârzieri. Nu este o surpriză pentru nimeni că o cerere mare pentru un produs duce la creșterea prețului acelui produs. În cazul nostru, echipamente de construcții. Concret, au crescut tarifele la materii prime, cum ar fi oțelul, iar aceste majorări sunt transferate în prețul de achiziție a utilajelor.

 

Lipsa de pe piață a echipamentelor noi și termenele lungi de livrare a acestora sunt doi factori cheie care au schimbat comportamentul proprietarilor de utilaje. În loc să își înnoiască flota de echipamente de construcții, aceștia se bazează în continuare pe vechile utilaje și amână decizia de cumpărare până când piața își va reveni. Dar și aici intervine o problemă. Marele perdant este piața de echipamente de construcții la mâna a doua, unde dealerii au epuizat rapid stocurile și acum se află în imposibilitatea de a răspunde cererii tot mai mari de utilaje.

Consecința a fost creșterea prețurilor echipamentelor second-hand până la niveluri care se apropie periculos de mult de tarifele utilajelor noi. Mai ales pentru că autoritățile încurajează investițiile în această perioadă și sectorul construcțiilor are o nevoie acută de echipamente, fie noi sau la mâna a doua. Important pentru companii acum este să finalizeze proiectele pe care și le-au asumat. Cei care beneficiază de pe urma acestei situații sunt furnizorii care au avut inspirația de a-și face stocuri sau, cel puțin, care pot să asigure un flux constant de utilaje prin lansarea de comenzi anticipate.

 

Și mai este un câștigător al acestei bătălii pentru utilaje. Sectorul de închirieri de echipamente de construcții a devenit o alternativă foarte atractivă pentru antreprenorii care au nevoie de un utilaj astăzi și nu au de unde să îl procure la un preț corect. În plus, închirierea înseamnă că nu v-ați blocat banii într-un produs pe care îl folosiți poate doar pentru o lucrare sau doar de câteva ori pe an. Rental înseamnă utilizarea unui utilaj strict când, unde și cât timp aveți nevoie.

Așteptăm opiniile dumneavoastră pe acest subiect pe adresa noastră de email redactie@utilaje.tv. Să auzim numai de bine!

 

 

Autor: Cătălin Vlăsceanu