Bine v-am găsit, pasionați ai utilajelor!
Continuăm discuția despre electrificarea utilajelor și despre viitorul echipamentelor agricole și de construcții. Să începem cu munca la înălțime.
Orientarea clienților de nacele s-a schimbat radical în ultima perioadă. Dacă, inițial, aceștia căutau cele mai puternice echipamente, care să ridice greutăți impresionante, acum accentul cade pe reducerea poluării. Date fiind și reglementările tot mai stricte de mediu, preferințele clienților vizează utilaje cu o putere normală de ridicare, dar care să fie alimentate hibrid sau exclusiv cu electricitate. Pe lângă reducerea gradului de poluare, utilajele electrice au un cost total de utilizare mai mic decât cele alimentate de motoare cu ardere internă.
Un exemplu elocvent de reducere a costurilor de deținere a unui utilaj vine din partea reprezentanților JLG (John Landis Grove), o companie renumită pentru echipamentele de lucru la înălțime pe care le fabrică încă din anul 1969. O nacelă foarfecă 100% electrică vă va costa, în timp, cu aproximativ 35% mai puțin decât una alimentată de un motor diesel, de exemplu. Aici, includem prețul de achiziție, costurile de alimentare, mentenanța, reparațiile și durata de viață a utilajului. Această economie de 30-40 de procente a fost calculată în urma studierii a mii de chestionare completate de utilizatorii de nacele.
Compania americană JLG încearcă să fie cu un pas în fața concurenței și a investit deja 25 de milioane de dolari în fabricarea de baterii litiu-ion. O cheltuială necesară, dacă luăm în calcul reglementările la nivel european privind motoarele Tier 5 și regulile tot mai stricte la nivel mondial. Din fericire, rezultatul acestei schimbări de paradigmă este ieftinirea bateriilor litiu-ion, dar scumpirea generațiilor noi de motoare cu ardere internă.
Un produs inovator pentru compania JLG este modelul DaVinci, o nacelă foarfecă 100% electrică, ce nu folosește un sistem hidraulic de ridicare. Acest utilaj este alimentat de o baterie litiu-ion de 24 de volți, care poate fi încărcată complet în doar 3 ore și jumătate. Producătorul american susține că durata de viață a bateriei instalate pe modelul DaVinci este de 10 ani și nu necesită mentenanță. Mecanismul de ridicare, controlul direcției și deplasarea sunt toate electrice, ceea ce face din JLG DaVinci prima nacelă foarfecă din lume complet electrică.
O altă companie care mizează pe electricitate este Twin Metals din statul american Minnesota, al cărei obiect de activitate este mineritul. Organizația respectivă s-a lansat în cel mai sustenabil și avansat tehnologic proiect minier din Statele Unite ale Americii. Am încheiat citatul. Pe scurt, Twin Metals a investit în electrificarea tuturor utilajelor și vehiculelor pe care le folosește pentru săpăturile subterane. Scopul, desigur, este un impact minim asupra mediului înconjurător.
În fond, putem spune că Twin Metals Minnesota luptă pe două fronturi pentru reducerea poluării la nivel mondial, întrucât lucrările miniere pe care le face au rolul de a scoate la suprafață tocmai resursele necesare fabricării de baterii. Renunțarea la motoarele diesel și adoptarea electricității va duce la o reducere a gazelor cu efect de seră cu 65%. La capitolul beneficii, se încadrează și economiile făcute cu sistemele de ventilație, mentenanța, reducerea zgomotului și un mediu mai sănătos de lucru, dat fiind faptul că aerul din subteran nu va mai fi afectat de noxele produse de motoarele diesel.
Electrificarea utilajelor miniere a început în urmă cu 10 ani și tehnologia a avansat simțitor de atunci, așa că bateriile vor deschide calea unui sector minier fără poluare. Dacă utilajele electrice își vor găsi locul și în minele din țara noastră, vă las pe dumneavoastră să decideți.
Să auzim numai de bine!
Autor: Cătălin Vlăsceanu