Utilajele, între dorință și necesitate

Bine v-am găsit, pasionați ai utilajelor!

Vorbim astăzi despre ce presupune cumpărarea de echipamente agricole sau de construcții, un angajament serios, dar genul de pas absolut necesar pentru dezvoltarea unei afaceri în domeniu. Dacă nu dispuneți de suficiente resurse financiare, achiziția unui utilaj de care aveți mare nevoie este o investiție problematică, așa că trebuie atent calculată. Dar, așa cum am susținut și cu alte ocazii, fără automatizare nu există progres.

 

În primul rând, este important să vă gândiți dacă vă permiteți să investiți într-un echipament nou sau second-hand. Un utilaj face munca mai eficientă și crește vertiginos productivitatea. Tractoarele și excavatoarele, accesoriile și atașamentele, precum și alte echipamente de producție vă vor ajuta să obțineți o evoluție susținută a afacerii dumneavoastră. Atunci când v-ați hotărât să solicitați o finanțare pentru achiziția unui utilaj, trebuie să faceți în așa fel încât să obțineți un echilibru între circuitul financiar și nivelul investiției.

Este vital să începeți cu o evaluare rece și realistă a afacerii dumneavoastră. Apreciați gradul de funcționare al utilajelor pe care le dețineți și stabiliți cât de des le reparați. Luați în calcul costul combustibililor, al consumabilelor și al pieselor de schimb, dar și costul manoperei. Acest lucru vă va permite să alocați bugetul necesar pentru întreținerea echipamentelor existente și să obțineți o proiecție financiară clară asupra mentenanței utilajelor pe care doriți să le cumpărați. Va trebui să luați în calcul și costul actual cu forța de muncă și o eventuală suplimentare la nivel de resurse umane.

 

Rentabilitatea capitalului angajat este un indicator financiar demn de luat în calcul. Acest indicator face trimitere directă către profitabilitatea cumpărării unui echipament agricol sau de construcții. Mai exact, costul total al utilajului – care include avansul, ratele și dobânzile plătite – trebuie să fie mai mic decât veniturile generate de produsul achiziționat. Așadar, din munca în care angajați utilajul respectiv, este important să vă recuperați banii plătiți pe el și să obțineți un surplus financiar. Este, pur și simplu, definiția unei investiții profitabile.

Odată ce ați stabilit unde vă poziționați din punct de vedere financiar, puteți privi spre viitor. Un plan de afaceri la zi le oferă creditorilor încredere în activitatea dumneavoastră. Acest plan va trebui să includă și timpii aproximativi de reparație sau de înlocuire a utilajelor și posibile restructurări ale afacerii dumneavoastră. Trebuie să fiți conștient că, odată cu trecerea timpului, utilajele pe care le dețineți se vor deprecia. Luarea în calcul a acestor elemente vă va permite să decideți tipul de utilaje de care aveți specific nevoie și care dintre acestea vă avantajează pe termen lung.

 

Este necesar să beneficiați de un flux continuu de bani, pentru ca afacerea dumneavoastră să crească. Dacă sunteți hotărât să investiți în utilaje, veți crește și posibilitatea de a avea un nivel ridicat de datorii. Printre riscurile neprevăzute, se numără vremea neprielnică sau condițiile nefavorabile de lucru. O eventuală criză financiară sau deficitul de operatori. Trebuie să luați în calcul cele mai improbabile scenarii. Luați exemplul pandemiei și urmările economice pe care le-a produs această stare de fapt la nivel mondial. Sau chiar un conflict armat, un război la graniță.

Există mai multe variante de finanțare a achiziției, între care leasingul financiar și leasingul operațional. Totuși, este necesar să luați în considerare câteva aspecte esențiale înainte de a face un pas într-o direcție sau alta. Gândiți-vă dacă este important pentru dumneavoastră și pentru afacerea dumneavoastră să dețineți efectiv utilajul pe care ați pus ochii. Vreți ca echipamentul cu pricina să apară sau nu în bilanțul contabil? Trebuie să determinați dacă vreți să plătiți rate cu o valoare fixă sau fluctuantă. Sau poate vreți să plătiți sume mari dintr-un foc și să nu aveți un număr mare de rate. Totodată, luați în calcul și o eventuală majorare a dobânzilor, în funcție de mediul economic. Dacă nu aveți răspunsuri clare la toate aceste frământări, apelați la un consilier financiar, pentru a lua cea mai bună decizie cu putință.

Până data viitoare, să auzim numai de bine!

 

 

Autor: Cătălin Vlăsceanu