UTB, de la avioane la tractoare (partea I)

Am vorbit despre istoria marilor producători de echipamente la nivel mondial în expunerile precedente, așa că, la solicitarea dumneavoastră, ne-am mutat atenția pe plan național. Prin urmare, articolul acesta este dedicat Uzinei Tractorul Brașov.

Uzina Tractorul Brașov. De unde a început totul? Ei bine, în anul 1925, la Brașov, se deschide Uzina de Avioane IAR – Industria Aeronautică Română. Totuși, după încheierea Celui de-al Doilea Război Mondial, utilajele și secretele de fabricație ale aparatelor de vânătoare ajung pe mâinile rușilor. Pradă de război. Astfel, Brașovul devine producător de tractoare, iar, în 1946, de pe porțile fabricii, iese primul utilaj agricol – IAR 22 – produs sub licență germană. Doi ani mai târziu, IAR Brașov devine Uzina Tractorul Brașov. Aici munceau 15 mii dintre cei 82 de mii de locuitori ai orașului, respectiv jumătate din populația aptă de muncă. De aici și vorba că nu era familie în Brașov care să nu aibă un angajat la Tractorul.

Partidul Comunist Român este primul client al fabricii. Cumpără cinci mii de tractoare, cinci mii de pluguri și două mii de semănători. O comandă pe deplin justificată, dacă ținem cont că PCR a devenit peste noapte proprietar a milioane de hectare de teren, în urma naționalizării. Succesul tractorului IAR 22 este confirmat în doar cinci ani, odată cu exportul utilajelor agricole românești în China, Rusia, India, Egipt, Zambia, Congo și Brazilia. Banii câștigați de Uzina Tractorul Brașov erau folosiți pentru plata datoriilor externe ale țării noastre, iar profitul depășea cele mai optimiste așteptări, cu un tractor produs la fiecare nouă minute.

În 1960, începe proiectarea primului tractor sută la sută românesc – U650. Trei ani mai târziu, începe fabricarea în serie a utilajului agricol care avea tracțiune integrală și motorizare diesel. Tractorul U650 a fost produsul vedetă al fabricii și a rămas așa până în ziua de azi. Mai apoi, producția unor modele sub licență Fiat contribuie poate decisiv la dezvoltarea brand-ului UTB. Zece ani mai târziu, case aflate pe o suprafață de 10 hectare sunt dărâmate, pentru a face loc extinderii fabricii. Mai exact, Partidul Comunist dispune construirea de hale pentru turnarea de aliaje și montarea de linii destinate macaralelor de mari dimensiuni. Totodată, se fac noi angajări. Conducerea Uzinei Tractorul Brașov convinge statul că doar prin investiții masive utilajele românești pot cuceri și piețele europene.

Sloganul „Țării cât mai multe tractoare” depășește granițele țării, pentru că 40% din producția de utilaje românești ajunge în Iran, grație unui acord perfectat de șahul acestei țări și Nicolae Ceaușescu. În schimbul tractoarelor, România primea bumbac și petrol. Contracte asemănătoare au fost încheiate cu Irak, Siria, India și Libia. Uzina Tractorul Brașov devine, practic, un stat în stat. Dintre cei 190 de mii de locuitori ai orașului, nu mai puțin de 26 de mii lucrau acolo, iar comuniștii le-au construit cartiere întregi de blocuri, spitale și săli de spectacole.

Atât deocamdată despre istoria Uzinei Tractorul Brașov. În cea de-a doua parte a acestei analize, vom vorbi despre ce s-a întâmplat după căderea regimului comunist și ce impact a avut acest eveniment asupra UTB.

Să auzim numai de bine!

 

Autor: Cătălin Vlăsceanu