Top utilaje și atașamente necesare într-o fermă

Bun găsit, pasionați ai utilajelor!

Zeci, poate sute de utilaje, atașamente și echipamente. Toate pentru ferma dumneavoastră. Dacă la începutul tehnologizării agriculturii nu existau prea multe variante de utilaje, acum oferta în acest sector este atât de vastă, încât a devenit o adevărată provocare să alegi echipamentul potrivit.

 

Să presupunem că vreți să vă deschideți propria fermă. Care este primul pas? Odată ce v-ați hotărât ce anume vreți să produceți, trebuie să stabiliți care sunt utilajele de care aveți cea mai mare nevoie. Mai ales că dotarea unei ferme nu se face doar cu tractoare, combine sau încărcătoare telescopice. Remorci, accesorii sau depozite de cereale, sunt doar câteva dintre echipările pe care trebuie să le achiziționați. Am stabilit deja că oferta în materie de utilaje agricole este vastă, așa că vă vom ghida către echipamentele cheie pentru ferma dumneavoastră.

Utilajele pentru cultivarea solului depind de tipul suprafeței pe care trebuie să o lucrați. Un atașament imperios necesar este plugul. Poate cel mai simplu accesoriu, dar esențial pentru afacerea dumneavoastră. Dacă aveți mai multe tipuri de sol, asta înseamnă că veți avea nevoie de mai multe pluguri. Este o investiție de care nu vă puteți lipsi. Există și varianta unor pluguri second-hand, care vă vor reduce substanțial costurile de achiziție, mai ales dacă veți fi nevoiți să cumpărați mai multe bucăți.

 

Semănătoarele sunt ajutorul potrivit pentru plantarea semințelor în cel mai rapid și eficient mod cu putință. Există mai multe metode prin care semințele pot ajunge în sol – de la transferul lor prin tuburi, până la dispersia cu ajutorul unei curele –, așa că alegeți în funcție de nevoile dumneavoastră. Dacă optați pentru o semănătoare la mâna a doua, este musai să inspectați mecanic produsul cu pricina. Atenție mare la uzură și componente deteriorate. Semănătoarele mai performante efectuează mai multe munci deodată: împrăștie erbicide, îngrășământ sau apă. Dar, bineînțeles, sunt mai scumpe.

Sistemele de irigație sunt folosite pentru udarea terenului, dar și pentru drenarea acestuia. Sistemele mobile sunt folosite exclusiv pentru irigare, iar cele integrate pot îndeplini și rolul de drenare. În funcție de cultura aleasă, va trebui să alegeți unul dintre cele două sisteme de irigație.

 

Utilajele pentru recoltare sunt folosite sezonier, în funcție de cât de des aveți producție agricolă. Acest gen de echipamente sunt printre cele mai scumpe, așa că vă sfătuim să le închiriați sau să vă cumpărați un utilaj la mâna a doua. Un astfel de exemplu este o combină de 100 de mii de euro, care este folosită pentru tăierea recoltei sau separarea acesteia. Există și utilaje pentru scoaterea cartofilor sau pentru strânsul inului. Aplicațiile unei combine sunt dintre cele mai diverse.

Presa de baloturi vă ajută să vă organizați fânul sub diverse forme: cubice sau cilindrice. Totodată, veți avea nevoie de unelte și instrumente care să vă facă munca mai ușoară. Printre acestea, furci, greble, lopeți, coase sau roabe. Înainte de a achiziționa astfel de echipamente, este bine să le testați și să vă asigurați că vă sunt cu adevărat folositoare.

 

Când vă cumpărați orice fel de utilaj sau accesoriu, verificați dacă acestea îndeplinesc standardele de siguranță și protecția muncii. Fiți vigilenți când vine vorba de găsirea eventualelor defecte, între care butoane lipsă sau cabluri roase. Interesați-vă dacă produsul respectiv vine însoțit de un manual de instrucțiuni sau dacă aveți nevoie de pregătire specială înainte de a-l pune la treabă.

Sunt o mulțime de dealeri de utilaje și importatori, iar oferta de utilaje noi și second-hand este variată, așa că este greu să știți care este alegerea potrivită. În plus, trebuie să luați în calcul prețul echipamentului respectiv, diversitatea ofertei, experiența și vechimea pe piață a vânzătorului, precum și modalitatea și timpul de livrare.

Vă urăm succes în dezvoltarea afacerii dumneavoastră și o fermă fără griji!

 

 

Autor: Cătălin Vlăsceanu