TOP 10 cele mai mari tractoare din lume

Bine v-am găsit, pasionați ai utilajelor!

Anul trecut, echipa Utilaje TV a realizat un clasament al celor mai mari buldozere din lume. Acum, a venit momentul să le facem și fermierilor pe plac, așa că am întocmit un top 10 al celor mai mari tractoare ale tuturor timpurilor. Acestea sunt echipate cu motoare impresionante, de sute de cai putere, și au abilitatea de a tracta remorci de zeci de tone și de a opera atașamente agricole masive. Clasamentul pe care l-am întocmit are la bază puterea motorului, dimensiunile tractorului și greutatea sa proprie. Trebuie să luăm în considerare că o bună parte din echipamentele prezente în acest top 10 au fost fabricate la comandă și nu sunt disponibile în producția de serie.

 

Pentru a păstra suspansul, vom începe cu ocupantul ultimului loc. Tractorul Versatile 620DT. „Mereu pe drumul cel bun” este sloganul ales de producătorul canadian pentru a promova acest gigant. Seria Delta Track a fost lansată în anul 2013 și este renumită pentru șenilele inovative care au fost montate pe acest utilaj agricol. Denumirea derivă din grecescul „delta”, care se traduce prin „patru”. Totodată, simbolul „delta” este un triunghi, care este considerat a fi cea mai puternică formă geometrică. Dar, mai mult decât semiotica, trebuie să luăm în calcul performanțele tractorului Versatile 620DT.

Cele 4 șenile au rolul de a îmbunătăți stabilitatea acestui utilaj, indiferent de teren, și de a asigura o tracțiune optimă, chiar și în condiții potrivnice de lucru: prin nămol, zăpadă sau teren accidentat. Ca urmare, Versatile 620DT este considerat a fi utilajul cu cea mai mare putere de rupere a pământului, la o adâncime maximă de lucru. Specificațiile tehnice sunt: motor Cummins de 15 litri și 620 de cai putere, greutate operațională de 27 de tone și un preț de aproximativ 500 de mii de dolari.

 

 

Pe locul 9, se poziționează Big Bud 650/50, „un prieten puternic pentru arat”. Cel puțin aceasta este descrierea pe care i-a făcut-o fabricantul american. Compania Northern Manufacturing a fost fondată în anul 1968 și a fabricat tractoare până în 1992. Primul model Big Bud 650/50 a ieșit de pe linia de producție în anul 1981, iar acesta a mai fost urmat doar de încă 5 exemplare. Doar două astfel de tractoare se mai află pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, restul de 4 fiind exportate în Australia. La capitolul detalii tehnice, notăm un motor cu 12 cilindri și 650 de cai putere, precum și o greutate proprie de 27,2 tone.

 

 

Pe locul 8, se află Fendt 1167 Vario MT, care îți lasă „o senzație puternică”, după cum promite fabricantul german cu o istorie de 92 de ani. Fendt 1167 a fost lansat oficial în anul 2015, în cadrul Târgului Agritechnica. Punctul forte este motorul MAN cu 6 cilindri în linie, o capacitate cilindrică de 16,2 litri și 673 de cai putere. Pe lângă motorul performant, Fendt 1167 este renumit pentru transmisia Vario Drive, care a câștigat nenumărate distincții în domeniu. Acest tractor are o lungime de aproape 8 metri, 3,3 metri lățime, 3,8 metri înălțime și cântărește 18,8 tone.

 

 

Ocupantul locului 7 este Rite 707 sau „moștenirea americană”, așa cum l-au alintat frații Curtis. Cei doi au ajuns să fabrice tractoare printr-un concurs de împrejurări. La origini, ei erau comercianți de tractoare Wagner, destinate pentru uz industrial. În 1954 însă, un client le-a solicitat un utilaj agricol de peste 400 de cai putere, pe care să îl poată folosi în ferma sa. Datorită experienței pe care o aveau în repararea de tractoare, frații Curtis au creat modelul Rite 707, care făcea față cu brio muncii la câmp și terenului accidentat. Acest tractor este dotat cu un motor de 700 de cai putere și cu transmisie integrală.

 

 

Locul 6 este ocupat de un alt reprezentant al companiei Northern Manufacturing, respectiv Big Bud 740, catalogat de americani ca fiind „imens și puternic”. Deloc departe de adevăr, acest tractor a fost fabricat din anul 1987 până în 1990. La capitolul „imens”, putem începe cu rezervorul de combustibil de 2.650 de litri, care ne-ar costa aproximativ 25 de mii de lei să îl umplem astăzi. Big Bud 740 este echipat cu un motor Komatsu de 23,2 litri și 740 de cai putere. În încheiere, vă spunem doar că acest tractor cântărește puțin peste 34 de tone.

 

 

Pe locul 5 în topul celor mai mari tractoare din lume, se află MeriTractor MT-700, produs de compania finlandeză Suokone. Pe lângă designul aerodinamic, acest utilaj agricol este unul dintre cele mai performante tractoare cu șenile din lume. MeriTractor MT-700 face față fără probleme unor condiții extreme de lucru, acolo unde tractoarele convenționale s-ar împotmoli. Asta și datorită motorului de 768 de cai putere, fabricat de Volvo. Una dintre caracteristicile de vârf ale tractorului finlandez este forța de rupere a solului, chiar din momentul în care a plecat de pe loc.

MeriTractor MT-700 vă permite să lucrați rapid și cu un consum redus de combustibil, ceea ce îl face unul dintre cele mai eficiente tractoare de pe piață. Viteza sa maximă este de 18 kilometri pe oră, cântărește 22,5 tone, are o lungime de aproape 6 metri și o lățime de 4 metri și jumătate.

 

 

ACO 600 Oubaas este ocupantul locului 4 și cel mai mare tractor african. A fost construit în anul 1994, în Africa de Sud, de către Alph și Koos Coetzer, tată și fiu. În momentul în care ACO 600 a fost lansat, deținea statutul de cel mai puternic tractor din lume fabricat în serie limitată. Și pe bună dreptate. Este dotat cu un motor Mercedes biturbo, cu 12 cilindri și 820 de cai putere. Acest aspect i-a permis modelului ACO 600 să facă față terenului arid și foarte dificil de lucrat din Africa. Compania s-a închis după 30 de ani de activitate, dar a lăsat în urma sa o moștenire de 25 de tone, atât cât cântărește ACO 600 Oubaas.

 

 

Locul 3 îi revine lui Rite 750 Earthquake, „tractorul care zguduie pământul”. Iar producătorul american a avut dreptate să îi pună în componența numelui termenul de „cutremur”, căci modelul Rite 750 este un adevărat uriaș. Are peste 9 metri lungime, 5 metri și jumătate lățime, peste 4 metri înălțime și cântărește 31,5 tone. Produs de frații Curtis, care au revendicat și locul 7 cu modelul Rite 707, acest tractor este cel mai mare din totalul de 38 produse de compania americană.

Rite 750 Earthquake este echipat cu un motor Detroit Diesel, 100% american, care produce nu mai puțin de 850 de cai putere și a fost alintat „cutremurul” datorită performanțelor zguduitoare pe care le oferă.

 

 

Big Bud 950/50 este al treilea reprezentant al companiei americane Northern Manufacturing ce își face loc în acest clasament și chiar pe locul secund. Big Bud 950/50 are la bază modelul 525/50, care a fost modificat în anul 2016 de către inginerii care l-au echipat cu un motor Caterpillar de 1.200 de cai putere. Totuși, s-a dovedit că acesta era mult prea puternic, așa că, pentru a economisi carburant și pentru a nu distruge transmisia, forța motorului a fost redusă la 950 de cai putere. Demn de adăugat, tractorul nostru de pe locul 2 cântărește 40 de tone.

 

 

Și acum, momentul mult-așteptat. Cel mai mare și cel mai puternic tractor din lume, surprinzător sau nu, este tot un Big Bud, respectiv modelul 16V-747. Acest utilaj agricol a fost fabricat la comandă în anul 1977, în statul american Montana. A devenit rapid cunoscut în întreaga lume, datorită specificațiilor tehnice fără egal, chiar și acum, 45 de ani mai târziu. Pe scurt, Big Bud 16V-747 cântărește 50 de tone, are un rezervor de combustibil de 3.785 de litri și un motor de 1.100 de cai putere.

Dimensiunile acestui tractor sunt și ele remarcabile: 8,7 metri lungime, 7,7 metri lățime și 4,3 metri înălțime. Dar mai impresionant este faptul că Big Bud 16V-747 este încă funcțional și ară pământul la o fermă din Montana, la doar 60 de kilometri de fabrica unde s-a născut.

 

 

Acesta a fost clasamentul celor mai mari 10 tractoare din lume. Până data viitoare, să auzim numai de bine!

 

 

Autor: Cătălin Vlăsceanu