Primii 7 pași pentru înființarea unei ferme

Bun găsit, pasionați ai utilajelor!

Se spune că, dacă vrei să fii propriul tău stăpân, deschide-ți o afacere. Noi spunem înființați o fermă. Trebuie doar să fiți pasionați de agricultură, să vă placă munca în aer liber și să urmați o strategie clară de business. Despre toate acestea vom vorbi în cele ce urmează.

 

Imaginați-vă o fermă. Care sunt primele lucruri care vă vin în minte? Poate un lan de porumb sau de grâu, o turmă de oi sau o cireadă de vaci, un tractor sau o combină pe fundal și fermieri care se agită de colo, colo. Dar sunt multe tipuri de ferme, așa că pe care o alegeți? Cultivarea pământului, creșterea animalelor sau, de ce nu, ambele. Dată fiind situația actuală a economiei mondiale și dacă luăm în calcul nevoia tot mai acută de alimente și o posibilă criză în acest sector, acum pare a fi cel mai bun moment să deveniți fermier.

 

Pentru a fi cu adevărat eficient și productiv, este nevoie de organizare, management eficient și condiție fizică. Dar să le luăm pe rând.

Organizare. Când conduci o fermă, trebuie să fii mai mult decât un simplu agricultor. Va trebui să lucrați chiar dumneavoastră la câmp, va trebui să vă ocupați de documentație și de acte și va trebui să conduceți o echipă de muncitori. Tocmai de aceea, este foarte important să fiți capabil să acționați pe mai multe planuri și să aveți o imagine bună de ansamblu. Va trebui să vă stabiliți priorități clare și să vă organizați exemplar, astfel încât afacerea să meargă strună.

Management. Chiar dacă o luați de la zero, în timp, veți începe să angajați tot mai mulți oameni și să aveți muncitori în subordine. Va trebui să vă motivați angajații și, în primul rând, să faceți o bună selecție a persoanelor care vă vor ajuta să vă duceți afacerea la nivelul următor de performanță. Căci asta trebuie să fie o fermă. Un business profitabil. Și așa trebuie gândit.

 

Condiție fizică. Da, este nevoie să fiți în formă și să fiți capabil să faceți față fizic în câmpul muncii. Cel puțin, la început, până vă puneți afacerea pe roate. Este important ca dumneavoastră să faceți primii pași în fermă, să înțelegeți întreg procesul tehnologic și ce se întâmplă în spatele cortinei. Este necesar să vă faceți o rutină zilnică și să vă adaptați oricărei situații neprevăzute. Pentru că, nu-i așa, socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg.

Pentru a gestiona o fermă, trebuie să aveți experiență anterioară în domeniu. Nu spunem că este imposibil să porniți la drum fără un bagaj de cunoștințe, doar că vă va fi foarte greu. Experiența în domeniul agricol și al creșterii animalelor este esențială pentru înțelegerea acestui domeniu vast și complex.

 

O fermă nu se poate dezvolta fără ajutorul potrivit. Fără utilajele care ne fac viața și munca mai ușoare. De la tractoare, la încărcătoare frontale sau telescopice, până la combine. Aveți nevoie de echipamente performante și aveți nevoie să știți cum se operează, ce accesorii le puteți atașa. Așadar, nu ar strica să faceți un curs sau să obțineți o atestare în domeniu. În primul rând, pentru că este o adevărată plăcere să operezi un utilaj puternic și să vezi rezultatul muncii tale.

Calificare și instruire. Chiar dacă nu există un drum bătătorit de urmat pentru a vă deschide o fermă, vă sfătuim să acumulați cât mai multe informații despre acest sector, să urmați un program sau un curs de formare, dar și să vă puneți la curent cu normele în vigoare și regulile ce trebuie respectate în acest domeniu.

 

Bineînțeles, ideal ar fi să urmați o facultate de profil și să vă specializați continuu, prin programe de masterat sau, de ce nu, de doctorat. Pe măsură ce deveniți specialist în domeniu, vă veți detașa de concurență. Desigur, cunoștințele acumulate în alte domenii pot fi transferate spre sfera agriculturii. Cunoștințe economice, contabile sau de gestionare a resurselor umane.

Aceștia sunt doar primii șapte pași pe care trebuie să îi faceți pentru deschiderea unei ferme, însă, în edițiile viitoare, vom dezvolta subiectul.

Să auzim numai de bine!

 

Autor: Cătălin Vlăsceanu