Evoluția miniîncărcătoarelor frontale

Bine v-am găsit, pasionați ai utilajelor!

În articolul precedent, am vorbit despre apariția miniîncărcătorului frontal, așa că acum vom discuta despre felul în care acesta a evoluat. Vă spuneam despre parteneriatul dintre frații Keller și compania Melroe.

Ei bine, primul produs rezultat în urma acestei colaborări se numește M60, era echipat cu un motor de 9,2 cai putere și costa, în anul 1959, 1.390 de dolari. Acestui miniîncărcător frontal i se putea atașa o cupă, o furcă pentru bălegar, un plug de zăpadă sau o perie stradală. Pentru fiecare astfel de utilaj vândut, frații Keller primeau o redevență de 15 dolari. O sumă infimă, dacă ne raportăm la prețul de vânzare. Acest aranjament financiar a durat până în anul 1980, când perioada folosirii brevetului de invenție de către compania Melroe s-a încheiat.

Următorul miniîncărcător frontal care a ieșit de pe linia de producție a fost M400, care a debutat pe piața americană în 1960. Acesta a reprezentat o premieră absolută, întrucât a fost primul miniîncărcător frontal care avea 4 roți și tracțiune integrală.  Acest aspect a însemnat un control mai bun și stabilitate pe teren accidentat.

În 1962, și-a făcut debutul M440 Melroe Bobcat, primul care să poarte această denumire inconfundabilă. Noul design includea o cabină pentru operator, doi cilindri hidraulici care acționau concomitent și o distribuire a greutății în proporție de 70% pe puntea spate și 30% pe puntea față. Datorită acestei inovații tehnologice, miniîncărcătorul frontal putea fi întors cu ușurință și putea rula pe orice suprafață. Culoarea albă în care era vopsit utilajul avea rolul de a atrage clienții din domeniul lactatelor și distribuitorii de îngrășăminte.

Respectiv, praful alb caracteristic îngrășămintelor și albul curat al laptelui. Tradus, bobcat înseamnă linx sau râs, așa cum îl cunoaștem noi în România, un animal tenace, rapid și agil în mișcări. Denumirea „Bobcat” i-a fost atribuită de un agent de publicitate care a observat similitudini între abilitățile miniîncărcătorului frontal și ale linxului american. Frații Keller au fabricat 7 utilaje în 2 ani, iar, datorită parteneriatului cu Melroe, în 1969, numărul miniîncărcătoarelor vândute ajunsese la zece mii.

Louis a lucrat pentru Bobcat până în 1969, când a ales să lucreze la noi invenții, printre care și modelul 371, poreclit „Mini-Bob”. Acesta a fost lansat în anul 1970 și costa 4.729 de dolari. Louis a fost un inventator desăvârșit și și-a trecut în palmares o mulțime de atașamente nu doar pentru încărcătoare frontale, ci și pentru alte utilaje.

Cyril s-a retras din activitate în 1984, dar nepoți de-ai săi duc tradiția mai departe și lucrează în fabrica Bobcat din Dakota de Nord. Lucrurile s-au schimbat enorm de pe vremea sa, iar, astăzi, la fiecare 12 minute, un încărcător frontal iese de pe linia de producție.

În anii 1988 și 1991, renumita publicație Fortune a inclus invenția fraților Keller în clasamentul celor mai bune 100 de produse americane. În 1999, Cyril și Louis au fost incluși pe lista celor mai importanți inventatori americani, în cadrul Asociației Producătorilor de Utilaje. Primele miniîncărcătoare frontale Bobcat sunt folosite și astăzi și, conform publicației Iron Solutions, se comercializează, în medie, cu 1.500 de dolari.

Închidem acum cartea de istorie a utilajelor, dar vom parcurge împreună și alte file interesante din trecutul inventatorilor și producătorilor de echipamente agricole și de construcții.

Până atunci, să auzim numai de bine!

 

 

Autor: Cătălin Vlăsceanu