Electrificarea utilajelor de construcții

Bine v-am găsit, pasionați ai utilajelor!

Încheiem astăzi subiectul eliminării poluării din industrie și ne îndreptăm atenția asupra sectorului de construcții. Producătorul chinez Shandong Lingong, cunoscut sub denumirea SDLG, este un concurent demn de luat în seamă în cursa electrificării utilajelor.

 

În luna august a anului 2021, Shandong Lingong a lansat o gamă completă de utilaje electrice de construcții, respectiv excavatorul E660F-Ex, încărcătorul frontal L968H și excavatorul hibrid E6500F. Să începem cu primul echipament electric de pe lista noastră scurtă, respectiv excavatorul E660F-Ex. Acest utilaj folosește baterii litiu-ion de ultimă generație, se mândrește cu zero emisii poluante produse și cu reducerea nivelului de zgomot cu 12 decibeli față de varianta diesel. Tot comparativ cu această motorizare, excavatorul electric E660F-Ex vă garantează costuri de operare cu o treime mai mici.

Wang Xiaohui, directorul general al SDLG, subliniază că utilajele electrice produc mai puțin zgomot și au un nivel mai redus de vibrații, comparativ cu cele diesel. Asta înseamnă că operarea utilajelor electrice este o reală plăcere, iar nivelul de confort pentru operator este îmbunătățit simțitor. Wang Xiaohui susține că excavatorul E660F-Ex a fost creat pentru munca în locuri închise sau în zone urbane, datorită unei viteze superioare de deplasare față de modelul diesel și, desigur, pentru că nu poluează.

Al doilea utilaj electric Shandong Lingong despre care vorbim astăzi este încărcătorul frontal L968H-HST, care a fost lansat în cadrul expoziției internaționale Bauma din Shanghai, anul trecut. Acesta a fost prezentat lumii odată cu excavatorul hibrid E6500F-HB. Cele două produse reprezintă o nouă pagină în istoria de 50 de ani a companiei, care este unul dintre cei mai importanți producători de utilaje din China.

 

Schimbăm registrul și discutăm despre Dynapac, o companie suedeză fondată în anul 1934, specializată în utilaje pentru construcția de drumuri. În principal, repartizoare, finisoare de asfalt și cilindri compactori. Reprezentanții companiei sunt oameni vizionari și, totodată, oameni care caută soluții pentru a proteja mediul înconjurător. În luna iulie a anului trecut, Dynapac a creat primul cilindru compactor electric în tandem, modelul CC900e. Chiar dacă vorbim de un utilaj din categoria ușoară, cu o greutate operațională de doar 1,6 tone și o lățime de lucru de un metru, faptul că ambele role produc vibrații compensează aceste neajunsuri.

Prin dezvoltarea modelului CC900e, Dynapac a făcut un salt tehnologic enorm. Acest cilindru compactor a trecut de la statutul de concept, la testarea în teren, iar scopul este producția de serie. Acum, se urmărește dacă operatorii de utilaje se pot adapta la un mod de lucru electric și în ce măsură va afecta acest aspect îndeplinirea sarcinilor. Puterea de compactare este aceeași cu a unui cilindru compactor dotat cu un motor cu ardere internă, așa că provocările sunt mai mult la nivel de mentalitate. Lansarea acestui utilaj este programată pentru anul 2022, așa că se întrevede un viitor fără emisii poluante și în domeniul construcției de drumuri.

Să auzim numai de bine!

 

 

Autor: Cătălin Vlăsceanu