Bun găsit, pasionați ai utilajelor!
Ne apropiem de finalul lui 2020, un an dificil pentru toți, cu provocări pe toate planurile. Agricultura din România, și așa afectată de nenumăratele lipsuri și de seceta aspră de vara aceasta, a avut de suferit și din cauza pandemiei COVID-19. Acest fenomen, care a cuprins întreaga lume, a stârnit îngrijorări atât în rândul fermierilor, producătorilor și agricultorilor, cât și în rândul consumatorilor. Iar creșterea accentuată și constantă a prețurilor la alimente nu a ajutat pe nimeni.
Să le dezbatem pe rând. Atât autoritățile, cât și asociațiile și organizațiile de fermieri, ne-au transmis că seceta din 2020 este cea mai gravă din ultimii 50 de ani și că a afectat toate ramurile agricole. Aceste declarații sunt întărite de datele și statistice oferite de Alianța pentru Agricultură și Cooperare. Toamna, s-au numărat pagubele. Aproximativ 35 de mii de fermieri sunt acum într-o situație critică, susțin specialiștii. Alianța pentru Agricultură și Cooperare a cerut devansarea termenului de evaluare și constatare a pagubelor pe care seceta prelungită le-a produs și la culturile de primăvară. Hectarele afectate depășesc pragul de 1 milion. Semnalele fermierilor legate de situația dificilă în care se află agricultura din România sunt completate de anumite informații oficiale statale, care relevă, în mod concret, regresul din ultimul an al producției naționale.
Institutul Național de Statistică arată că valoarea producției agricole din anul 2019 a scăzut cu 3,8%, comparativ cu anul precedent. Producția vegetală a scăzut cu 5,6%, iar producția animală a scăzut cu 0,7%, în timp ce serviciile agricole au crescut cu 29,8%. În pofida tuturor greutăților, România și-a menținut, în 2019, poziția a șasea în Uniunea Europeană când vine vorba de producția vegetală și primul loc la producția de floarea soarelui și porumb. În schimb, țara noastră a pierdut teren la producția de grâu. A ajuns pe locul 5. Anul acesta, specialiștii susțin că producția de cereale păioase se va înjumătăți. Comisia Europeană estimează că aceasta va fi cea mai mare scădere în rândul țărilor membre.
Seceta și pandemia nu fac decât să accentueze problemele și așa cronice ale agriculturii românești. Experții estimează că cifra de afaceri a companiilor din domeniu va înregistra o scădere de 15%, doar din cauza secetei. Date îngrijorătoare arată că cifra de afaceri a celor 25 de mii de companii agricole din țara noastră a scăzut, de la 46 de miliarde de lei anul trecut, la 39 de miliarde de lei în acest an. Pe lângă București, județele cu cea mai mare contribuție la cifra de afaceri din agricultură sunt Constanța, Timiș, Călărași și Satu Mare. Potrivit experților din domeniu, acestea au generat, anul trecut, 28% din cifra totală de afaceri în acest domeniu, respectiv 13 miliarde de lei.
Un studiu recent arată că lipsa investițiilor în infrastructură, mai exact lipsa irigațiilor, este un factor care distruge practic sectorul agricol românesc. Datele Ministerului Agriculturii arată că cele mai afectate culturi sunt cele de grâu, porumb, floarea soarelui și orz. În plus, nemulțumiți de situația generală și despăgubirile pe care le consideră insuficiente, fermierii au protestat de curând în fața Guvernului. Ultima prelungire a stării de alertă a pus lacătul pe ușile piețelor, acolo unde își vindeau marfa. Agricultorii din Dobrogea, cea mai afectată de secetă zonă a țării, susțin că sunt în pragul falimentului și că sunt nevoiți să își vândă terenurile și utilajele pentru a supraviețui.
Tot ce vă pot dori, dragi fermieri, este ca în anul 2021 să auzim numai de bine!
Autor: Cătălin Vlăsceanu