Bun găsit, pasionați ai utilajelor!
Combina este utilajul potrivit pentru orice fermier care își dorește să facă performanță. Dar, conform statisticilor, 6 din 10 români nu sunt mulțumiți de utilajul agricol adus din afara țării. Iată de ce.
Majoritatea combinelor second-hand aduse din străinătate vin la pachet cu vicii ascunse. Vicii care pot însemna o cheltuială suplimentară și de 20 de mii de euro. Problemele pot apărea încă din momentul livrării. Pentru că vorbim despre un utilaj de mari dimensiuni, combina trebuie încărcată pe trailere speciale, de către profesioniști. Lucru care nu se întâmplă însă întotdeauna. De multe ori, furnizorii folosesc mijloace de transport necorespunzătoare, operațiune ce poate duce la deteriorarea combinei. Numai capota unui astfel de utilaj vă poate costa 3 mii de euro.
O întâmplare deloc fericită s-a petrecut în timpul livrării unei combine, pe ruta Germania – România. Șoferul camionului care efectua transportul nu a ancorat utilajul corespunzător, iar combina s-a răsturnat pe autostradă. Din fericire, nimeni nu a fost rănit, însă dauna a fost totală. Iar clientul a pierdut toată campania de lucru.
Se întâmplă foarte des ca, din cauza temperaturilor ridicate, motorul combinei să se supraîncălzească și să fie distrus. Un moment de neatenție, cumulat cu defectarea sistemului de răcire, înseamnă compromiterea motorului. De cele mai multe ori, din lipsă de timp, se apelează la schimbarea totală a acestuia. Iar, dacă motorul de schimb nu corespunde întru totul cu utilajul pe care va fi montat, performanțele combinei vor fi serios afectate.
Există, totodată, riscul ca reparația să nu fie făcută cu piese originale. În plină campanie, o simplă pompă de aer, care costă 150 de euro, a cedat, pentru că piesa era, de fapt, after-market. Noua pompă nu dezvolta presiunea necesară, așa că proprietarul combinei a pierdut mii de euro pentru externalizarea serviciului de recoltare a cerealelor.
Un alt aspect deosebit de important în întreținerea unei combine este legat de frecvența reviziilor tehnice. Majoritatea utilajelor second-hand nu au reviziile făcute și se defectează în scurt timp după ce au fost puse la lucru. Calitatea și cantitatea uleiurilor sunt vitale pentru buna funcționare a combinei. Același lucru se poate spune despre filtrele de combustibil, care, după un anumit timp, își pierd proprietatea de a bloca impuritățile să ajungă în sistem. De cele mai multe ori, utilajele stau o perioadă îndelungată în parcurile furnizorilor, iar apa care rezultă din condensul realizat în rezervor, împreună cu impuritățile din combustibil, afectează componente importante, între care injectoarele, pompa de injecție sau chiar motorul.
Este foarte greu de depistat dacă un utilaj a fost lovit, iar apoi sudat și revopsit. O combină este un utilaj foarte sensibil, iar, dacă a fost avariată și reparată, când o puneți la lucru veți avea parte de surprize neplăcute. Este foarte important ca un tehnician experimentat să analizeze în detaliu combina, astfel încât micile probleme să nu degenereze în defecțiuni serioase.
Hederul combinei este o componentă sensibilă și complicată, expusă la accidente și defecțiuni. Adesea, hederul este îndoit sau sudat și nu mai poate fi reparat. Pentru că este un dispozitiv de mari dimensiuni, adesea intră în contact direct cu denivelările din sol și, astfel, este îndoit ireparabil. Din păcate, avaria este greu de observat cu ochiul liber, de cele mai multe ori, iar această defecțiune afectează productivitatea și calitatea muncii. Demn de menționat este faptul că un heder costă minimum 10 mii de euro.
Pentru a crește valoarea combinei, nu de puține ori, anul de fabricație este trucat. Plăcuța de identificare este falsificată, să ziceam cu 5 ani, iar, cumulat cu ajustarea orelor de funcționare, veți plăti și cu 10 mii de euro mai mult decât valorează, de fapt, utilajul respectiv. Și, dacă tot vorbim de astfel de probleme, să nu uităm de posibilitatea ca utilajul să fie furat. Un aspect greu de depistat și de verificat, dacă nu ești expert în domeniu.
Sfatul nostru este ca întotdeauna să apelați la un importator autorizat atunci când vă achiziționați o combină. Este un utilaj foarte scump și foarte multe lucruri pot merge prost. Doar un specialist în domeniu poate identifica toate posibilele probleme pe care le poate avea un astfel de echipament. Iar aceasta a fost doar prima parte a ediției în care vorbim de viciile ascunse ale unei combine.
Să auzim numai de bine!
Autor: Cătălin Vlăsceanu