Utilajele din China câștigă teren

Bine v-am găsit, pasionați ai utilajelor!

Știați că 13 dintre cei mai mari 50 de producători de utilaje din lume sunt din China? Anul trecut, erau doar 10, conform reputatului clasament internațional Yellow Table. Cum traducem această statistică? Despre acest subiect vorbim în cele ce urmează.

 

China avansează într-un ritm amețitor în mai toate domeniile de activitate, iar construcțiile nu fac excepție de la regulă. Un exemplu elocvent este dezvoltarea infrastructurii feroviare. În urmă cu 10 ani, China avea 16.000 de kilometri de cale ferată. Astăzi, are 44.000 de kilometri și conduce detașat clasamentul mondial la capitolul rețea feroviară. Acolo unde acum 30 de ani erau ferme, au răsărit orașe cu milioane de locuitori și zeci de zgârie-nori, poate sute.

Această evoluție vertiginoasă a domeniului construcțiilor din China are totuși un preț. Analiștii estimează că piața se va ajusta în viitorul foarte apropiat, mai ales pentru că sectorul imobiliar își atinge limitele și marile proiecte de infrastructură se apropie de termenul de finalizare. Deci, ce urmează pentru China? Reconstrucție și reabilitare, cu accent pe îmbunătățire și lucrări de înaltă calitate.

 

Între anii 2016 și 2022, fabricanții de utilaje din China au încins liniile de producție, însă ritmul a început să încetinească în 2022. Cei mai optimiști dintre analiști susțin că piața va lua din nou avânt, însă într-un ritm mai molcom. Practic, nu vom mai asista în China la o explozie în materie de fabricare a utilajelor de construcții, ci vom vedea o creștere lentă, dar constantă. Mai simplu spus, rațiunea va înlocui euforia. Și preferințele clienților din industrie se schimbă, în sensul că aceștia se orientează acum către utilaje ce înglobează tehnologie de vârf, care să le facă viața și munca mai ușoare.

Producătorii chinezi de echipamente de construcții mizează pe globalizare. Sunt mai atenți la comportamentul piețelor din Statele Unite ale Americii și Europa, investesc tot mai mult acolo și își pleacă urechea la preferințele clienților americani și europeni. Veți auzi tot mai mulți producători chinezi de utilaje că fac produse care se supun reglementărilor Uniunii Europene sau veți auzi de producători care vor să învețe de la clienții lor de peste mări și țări. Într-un cuvânt, globalizare. Nici nu e de mirare de ce companiile din China vor să se extindă, dacă luăm în calcul că Statele Unite ale Americii și Europa reprezintă peste 50% din piața globală de utilaje.

 

Totuși, dominația mondială nu este un obiectiv ușor de atins. Presupune să cunoști legislația, taxele și reglementările din țări străine, să înțelegi diferențele culturale și tipologia clientului de acolo. Pe lângă toate aceste provocări, China trebuie să țină cont de războiul comercial pe care îl are de purtat cu Statele Unite ale Americii și cu Uniunea Europeană, de noile taxe de export pe care trebuie să le suporte și de investigațiile la care este supusă. Să vă dau doar cel mai recent exemplu. Premierul Canadei a anunțat că va impune taxe vamale de 100% tuturor mașinilor electrice importate din China.

În încheiere, să vorbim și despre evoluția rapidă a tehnologiei din domeniul echipamentelor de construcții. O astfel de discuție nu poate începe astăzi fără utilajele electrice. Cu toții știm deja avantajele lor: zero emisii poluante, zgomot redus, un cost total de proprietate mai mic decât costul asociat deținerii de utilaje diesel, precum și un grad ridicat de fiabilitate. China câștigă și când vine vorba de utilaje electrice, pentru că prețul unui astfel de echipament nu este cu mult mai mare decât corespondentul său diesel. În comparație, unii producători americani sau europeni cer un preț dublu sau chiar triplu.

Ar mai fi multe de spus despre acest subiect, dar noi trebuie să ne oprim aici. Până data viitoare, să auzim numai de bine!

 

 

Autor: Cătălin Vlăsceanu