Bine v-am găsit, pasionați ai utilajelor!
Vorbim astăzi despre ultimele tendințe în materie de construcții. Cum se schimbă industria și care este direcția pe care o urmează marii constructori, aflați în cele ce urmează.
Economia globală se dezvoltă într-un ritm alert și firmele de construcții trebuie să țină pasul cu această evoluție fulminantă. Orientarea este acum către tehnologie, digitalizare și automatizare. Resursele sunt din ce în ce mai puține – fie că vorbim despre capitalul uman sau despre materiale -, așa că se manifestă o nevoie acută de a crea mai mult cu mai puțin. Guvernele lumii și fondurile europene care susțin financiar această dezvoltare accelerată pun presiune pe constructori să lucreze mai eficient, iar accentul să cadă pe durabilitate.
Automatizarea și colaborarea sunt două aspecte esențiale pentru a duce la bun sfârșit un proiect. Chiar dacă arhitecții și constructorii sunt la mii de kilometri depărtare unii de ceilalți, grație tehnologiei de capturare a realității, întâlnirea față-n-față nu mai este necesară pentru a conlucra. Leica BLK ARC este un modul de scanare a mediului înconjurător, care, odată montat pe un robot creat de Boston Dynamics, recreează fidel orice șantier. Fără aport uman, Leica realizează o hartă tridimensională a clădirii, iar arhitecții și constructorii pot lua decizii în funcție de aceasta.
Ridicarea de clădiri care să dăinuie și care să nu polueze este o altă preocupare a lumii moderne. Impactul asupra mediului înconjurător trebuie să fie minim atunci când construiești, așa că arhitecții, inginerii și viitorii proprietari de clădiri trebuie să caute soluții pentru a prelungi durata de viață a unei construcții. Senzorii, soluțiile digitale și scanerele sunt noile unelte din arsenalul constructorilor, pentru a crea clădiri eficiente din punct de vedere energetic și durabile peste standardele actuale. Folosirea acestor instrumente duce la economisirea de materiale de construcții, elimină risipa pe șantier și crește profitabilitatea.
Inteligența artificială nu mai este demult un subiect pur teoretic și a devenit realitate în viața noastră. Programe informatice și mașinării care au posibilitatea de a învăța și de a se adapta la schimbări impredictibile vor redefini sectorul construcțiilor. Deja, un șantier poate fi atent monitorizat cu ajutorul inteligenței artificiale. Cu aportul acestei tehnologii, sunt analizate modul în care interacționează muncitorii, mișcarea utilajelor și manipularea materialelor. Astfel, în eventualitatea unui pericol iminent, a unei erori de realizare a lucrării sau a unei probleme de productivitate, se poate interveni în timp util.
Redarea tridimensională a mediului de lucru îi ajută pe actorii implicați în construcția unei clădiri să înțeleagă mai bine pașii care trebuie urmați și le dă posibilitatea să facă modificări fără efort. O hartă tridimensională ne oferă o imagine de ansamblu a modului în care va arăta un imobil, un cartier sau chiar un oraș. Lumea digitală se întrepătrunde, astfel, cu lumea reală și ne ajută să luăm deciziile corecte. În acest fel, costurile de planificare sunt reduse și nu se pierde timp cu planuri și machete irelevante.
Soluțiile digitale fac parte din viața noastră de zi cu zi și pandemia a schimbat modul în care percepem mediul de lucru. Interacțiunile personale au fost înlocuite cu ședințe pe Zoom sau pe Skype, iar acest lucru a crescut productivitatea companiilor de construcții. Nu se mai pierd bani și timp cu deplasările, iar comunicarea este una directă. Iar, dacă luăm în calcul și deficitul de personal din sectorul construcțiilor, tehnologia pare să suplinească aceste lipsuri. Termenele sunt mai ușor de respectat și întârzierile nu își mai au locul în era vitezei pe care o traversăm.
Până când aceste inovații vor face parte și din cultura noastră, să auzim numai de bine!
Autor: Cătălin Vlăsceanu