Bine v-am găsit, pasionați ai utilajelor!
Actualitatea este marcată de războiul din Ucraina și de efectele la scară mondială pe care le produce acesta. În emisiunea de astăzi, vom trata repercusiunile acestui conflict asupra sectorului alimentar.
Războiul din Ucraina produce ecouri și în țara noastră. Conflictul se află chiar la granița României, iar asta s-a văzut în majorările de prețuri și reacția exagerată a unor concetățeni. Cozi la serviciile de pașapoarte, îmbulzeală în stațiile peco și golirea rafturilor cu ulei din magazinele alimentare. Despre această posibila criză alimentară o să discutăm în acest articol.
Ucraina este un jucător important pe piața producătorilor de materie primă. Demn de luat în calcul este faptul că Ucraina este al doilea cel mai mare producător de grâu din Europa. După ce am văzut la televizor, fermierii ucraineni tractează tancurile inamice și își apără patria cu arma-n mână. Cine se mai îngrijește atunci de agricultură? Și unde să mai crească cereale, când localitățile sunt bombardate și oamenii devin din fermieri, refugiați?
Până la declanșarea războiului, Ucraina producea, anual, între 25 și 30 de milioane de tone de grâu. Asta reprezintă de 3 ori mai mult decât producția României. Da, noi, fostul grânar al Europei. Acum, cumpărăm produse finite de la alții. De fapt, dacă ne-am fi uitat cu atenție la multe dintre alimentele de bază cumpărate, am fi constatat că acestea sunt produse în Ucraina. Prin urmare, în lipsa alimentelor aduse din Ucraina, cererea va depăși oferta. Efectul îl vedem și noi la raft. Creșterea prețurilor.
Organizația pentru Alimente și Agricultură din cadrul ONU susține că, cel puțin în acest an, Ucraina nu va avea recolte. Argumentele le-am prezentat adineauri. Începe sezonul de însămânțare a grâului, iar, dacă ne raportăm la situația din prezent, o treime din terenurile agricole din Ucraina nu mai pot fi cultivate. Însă trebuie să luăm în calcul că armata rusă nu se oprește și situația se poate agrava.
Ucraina era, totodată, cel mai mare producător de floarea-soarelui. Asta explică de ce prețul uleiului a crescut. La nivel mondial, Ucraina era al cincilea producător de porumb. Așadar, încă o lovitură puternică pentru agricultură.
Dar să ne îndreptăm atenția și către Rusia. Respectiv, către liderul mondial la exportul de fertilizatori. Deci, un ajutor de nădejde pentru fermierii din întreaga lume. Acum, Rusia este lovită crunt de sancțiunile impuse de comunitatea internațională, așa că nu mai poate fi vorba de export. Ca răspuns, Rusia închide robinetele abundenței. Și l-a închis unde ne doare mai tare. Gazul rusesc devine, ușor, ușor, istorie pentru Europa. Deocamdată, România stă bine la acest capitol, căci importăm gaz sub 10% din necesar.
Dar să ne întoarcem la piața alimentară. Într-un an de pace relativă, așa cum era înainte de 24 februarie 2022, Ucraina și Rusia acaparau împreună aproximativ 80% din comerțul global cu ulei de floarea-soarelui și făină din semințe de floarea-soarelui. Dar această criză merge mai departe de aceste statistici. Nu doar Rusia este un producător important de îngrășăminte, ci și aliatul ei fățiș, Belarus. În prezent, ambele țări sunt ocolite de cumpărători.
Specialiștii din cadrul Organizației pentru Alimente și Agricultură susțin că 50 de țări depind de Rusia și Ucraina. State mai puțin dezvoltate au acum cu 30% mai puține rezerve de grâu din cauza războiului, ceea ce va face ca malnutriția să afecteze între 8 și 13 milioane de persoane până anul viitor, conform Organizației Națiunilor Unite. Cireașa de pe tort e că prețurile alimentelor vor crește semnificativ. Între 8 și 22%, conform estimărilor de azi.
Miniștrii Agriculturii din statele membre G7 încearcă să minimizeze efectele războiului și susțin că există soluții pentru a evita o viitoare criză alimentară. G7 reunește liderii principalelor națiuni industrializate din lume – Statele Unite ale Americii, Canada, Regatul Unit, Germania, Franța, Italia și Japonia -, așa că poate ar trebui să-i credem pe cuvânt și să nu ne mai facem stocuri de conserve și ulei alimentar.
În speranța că pacea va lua locul războiului din Ucraina, să auzim numai de bine!
Autor: Cătălin Vlăsceanu