Operatorii de utilaje vs Șoferii de autovehicule

Bine v-am găsit, pasionați ai utilajelor!

Subiectul de astăzi vizează atât șoferii, cât și operatorii. Mai exact, vorbim despre momentele în care conducătorii auto se întâlnesc pe drumurile publice cu un utilaj.

 

De cele mai multe ori, terenul care trebuie lucrat nu se află în apropierea tractorului, să zicem, așa că operatorul acestuia este nevoit să conducă un utilaj masiv și dificil de manevrat pe drumurile publice. Nu de puține ori, șoferii devin frustrați la vederea unui astfel de echipament greoi pe șosele și se grăbesc să îl depășească. Dar această grabă poate duce la accidente rutiere grave, așa că situațiile de acest gen trebuie tratate cu maximă atenție.

Cel mai rapid tractor din lume este JCB Fastrac Two, care atinge 217 kilometri pe oră, însă sunt șanse destul de mici să ne întâlnim cu el pe șoselele din România. Pe de altă parte, cea mai rapidă mașină din lume la ora actuală este Koenigsegg Jesko Absolut, cu o viteză maximă de 531 de kilometri pe oră. Dar este cazul să oprim aici comparațiile de acest fel și să revenim la subiect.

 

În timpul muncilor agricole, numărul utilajelor de pe șosele este destul de ridicat, mai ales în localitățile rurale. Prin urmare, dacă vă aflați la volanul unei mașini, vă sfătuim să vă înarmați cu răbdare și să intrați în depășire doar în momentul în care aveți vizibilitate maximă și v-ați asigurat că nu vine niciun autoturism de pe contrasens.

Știm, poate fi de-a dreptul enervant să așteptați în spatele unui tractor care merge cu maximum 40 de kilometri pe oră, dar nu veți pierde mai mult de 2 minute în drumul spre casă. Ideea este să fim mai înțelegători și mai toleranți cu operatorii de utilaje agricole și să ne punem puțin și în locul lor. Și ei vor să ajungă în siguranță la cei dragi și merg pe drumurile publice cu tractorul pentru că au o treabă de făcut și aceasta este singura modalitate prin care pot să o facă.

 

Vă prezentăm 3 reguli simple care vă vor feri de accidente atunci când întâlniți un utilaj agricol pe drumurile publice.

Prima regulă: De îndată ce ați văzut un utilaj, încetiniți mașina. Tractoarele, de exemplu, se deplasează foarte încet, mai ales dacă tractează o remorcă plină cu cereale, să spunem. Conform unui test simplu, un autoturism care circulă cu 80 de kilometri pe oră are nevoie de 90 de metri pentru a depăși un utilaj care se deplasează cu 25 de kilometri pe oră. Iar întreaga manevră de depășire durează 4 secunde. Pare puțin, însă 90 de metri este lungimea unui stadion de fotbal, iar, în acest interval, pot apărea foarte multe pericole.

 

Regula numărul 2: Dacă dumneavoastră nu-l vedeți, nici el nu vă vede. Un tractor cu remorcă nu îi conferă un grad prea mare de vizibilitate operatorului, așa că, în calitate de șofer, trebuie să încetiniți de îndată. Dacă nu vedeți cine se află la volanul tractorului în oglinda retrovizoare a acestuia, vă aflați într-un unghi mort pentru operator. În astfel de situații, sfatul nostru este să vă manifestați clar intenția de depășire. Concret, să folosiți din timp semnalizarea și să vă poziționați autoturismul cât mai aproape de axul drumului.

În cazul în care observați că operatorul tractorului nu vă vede, alternați faza scurtă cu faza lungă și folosiți claxonul pentru a vă face cunoscută prezența. Desigur, nu abuzați de semnalele luminoase și sonore, întrucât vreți să îi atrageți atenția tractoristului, nu să îl agasați. În cazul în care întâlniți un utilaj agricol pe drum seara sau noaptea, trebuie să fiți de două ori mai atent. Luați în calcul că o schimbare de direcție sau o încetinire bruscă a tractorului se pot produce oricând.

 

Ultima regulă pe care vă recomandăm să o respectați este legată de condițiile de drum. Atenție la carosabilul umed sau la resturile lăsate în urmă de utilaje. Un tractor poate lăsa în urma lui adevărate brazde, dacă nu a fost curățat corespunzător la ieșirea de pe câmp. Nămolul poate fi deosebit de alunecos și aderă rapid pe anvelope, ceea ce reprezintă un real pericol pentru șoferi. Conform testelor în domeniul rutier, distanța de oprire a unui vehicul poate fi și de 5 ori mai mare pe drumurile ude decât pe uscat.

Conduceți în siguranță și să auzim numai de bine!

 

 

Autor: Cătălin Vlăsceanu