Bine v-am găsit, pasionați ai utilajelor!
Astăzi punem în discuție dacă viitorul echipamentelor agricole și de construcții este electric sau nu. Totul pare să ducă în această direcție și se vorbește despre electricitate ca fiind rezolvarea tuturor problemelor de mediu. Dar este energia electrică singura soluție sau direcția în care merge industria este una greșită? Vom răspunde la această întrebare în cele ce urmează.
Utilajele de construcții devin, pe zi ce trece, mai verzi și mai curate. De la nacele, la excavatoare, tot mai multe utilaje sunt electrice. Șantiere din întreaga lume trebuie să se supună unor reguli tot mai stricte, atât în ceea ce privește nivelurile de zgomot, cât și gradul de poluare produs de utilaje. În unele cazuri, echipamentele dotate cu motoare cu ardere internă sunt fie restricționate, fie interzise cu totul pe șantiere. Ca răspuns la reglementările impuse de autorități, producătorii de utilaje au trebuit să se orienteze către fabricarea de produse mai prietenoase cu mediul înconjurător.
„Tranziția către energia electrică prinde viteză”, sunt de părere reprezentanții Volvo Construction Equipment, o companie care a luat demult inițiativa de a produce utilaje sustenabile. Un lucru e cert: orientarea industriei către eliminarea factorilor poluanți și politicile guvernamentale severe duc în direcția dispariției motoarelor cu ardere internă. Se vorbește tot mai răspicat despre schimbările climatice și despre reducerea emisiilor de dioxid de carbon, așa că marii producători de echipamente grele sunt nevoiți să își ia niște angajamente serioase de a proteja mediul înconjurător.
Schimbarea de paradigmă nu vine doar din direcția fabricanților de utilaje, ci și din partea clienților. Mulți dintre aceștia s-au orientat către folosirea de echipamente electrice, tocmai pentru a contribui activ la schimbarea despre care se tot vorbește. „Fapte, nu vorbe” este deviza celor care au făcut ca vânzările de echipamente electrice să crească simțitor în ultimii ani. În unele țări, guvernanții au impus norme atât de stricte de mediu, încât dacă un constructor vrea să câștige licitația pentru o lucrare importantă, trebuie să se prezinte pe șantier cu utilaje care produc un procent foarte redus de emisii sau chiar zero emisii dăunătoare.
Cea mai mare provocare pentru contractorii care trebuie să facă tranziția către utilaje electrice este la nivel de mentalitate. Apoi, desigur, la nivel de organizare și adaptare la un nou mod de lucru. Aici, vorbim despre infrastructura de încărcare, cea care trebuie să asigure un flux continuu de operare și care să nu reprezinte un impediment în calea muncii efective. Căci timpii morți ucid productivitatea, nu-i așa? Până acum, acesta pare să fie cel mai mare obstacol în calea adoptării unanime a energiei electrice. În acest context, crearea de baterii cu o capacitate mare de stocare este prioritară.
Volvo comercializează deja utilaje electrice, cum ar fi excavatorul ECR25 și încărcătorul frontal L25, și testează în prezent un excavator electric de 22 de tone, modelul EC230, și un midiexcavator de 5,5 tone, modelul EC55. Angajamentul pe care și l-a luat Volvo este ca, până în anul 2030, nu mai puțin de 35% din toate echipamentele fabricate de producătorul suedez să fie electrice. Iar, conform aceluiași plan ambițios, până în anul 2040, toate utilajele Volvo vor produce zero poluare.
În timp de fabricanții de utilaje grele de-abia iau startul în cursa de electrificare, o industrie anume face asta încă din anii ‘90. Vorbim, desigur, despre echipamentele folosite la interior, în fabrici, hale și spații închise, respectiv nacele sau platforme aeriene. Noi trebuie să ne oprim aici, dar vom dezbate subiectul electrificării industriei de utilaje și în articolele viitoare.
Să auzim numai de bine!
Autor: Cătălin Vlăsceanu