Bine v-am găsit, pasionați ai utilajelor!
Astăzi, vom afla care sunt șansele ca inteligența artificială să înlocuiască angajații din șantiere. Fondul Monetar Internațional preconizează că 40% din locurile de muncă la nivel global vor fi afectate în viitorul apropiat de inteligența artificială, iar sectorul construcțiilor nu va fi ocolit, deci se cuvine să acordăm atenție sporită acestui subiect.
Tehnologia avansează cu o viteză amețitoare, așa că ideea că roboții vor lua locul muncitorilor nu mai pare astăzi utopică. Totuși, analiștii consideră că personalul specializat și managerii nu vor putea fi înlocuiți prea curând. Dimpotrivă, aceștia vor avea doar de câștigat de pe urma inteligenței artificiale, întrucât le va ușura munca. Conform unui studiu al Fondului Monetar Internațional, în domeniul construcțiilor cel puțin, tehnologia joacă un rol complementar, și nu acționează ca un înlocuitor. Deocamdată.
Cercetarea FMI relevă că țările dezvoltate sunt mai expuse la riscul pierderii slujbelor în favoarea inteligenței artificiale. În Statele Unite ale Americii, de pildă, 60% din locurile de muncă vor fi afectate de avansul tehnologic într-o manieră negativă. Cei mai expuși, așa cum menționam adineauri, sunt muncitorii necalificați, întrucât specialiștii au doar avantaje. Inginerii în construcții, de exemplu, vor fi mai productivi pentru că au deja la dispoziție programe informatice menite să le eficientizeze munca.
Pericolul aici este că tehnologia va adânci prăpastia dintre profesioniștii care știu cum să profite de avantajele inteligenței artificiale și lucrătorii necalificați. Aceștia din urmă vor fi plătiți mai puțin, vor avea mai puține locuri de muncă și vor deveni o categorie defavorizată. Aceeași diferență se va face și între tineri și cei de vârsta a doua, care se adaptează mai greu la schimbările din sfera tehnologiei.
Conform studiului Fondului Monetar Internațional, ne aflăm în pragul unei revoluții tehnologice care va purta productivitatea pe noi culmi, va duce la o creștere economică exponențială și va îmbunătăți nivelul de trai. Am încheiat citatul. Din păcate, această revoluție tehnologică va conduce la inechitate socială și chiar la șomaj. Cu toate astea, conform analiștilor, sectorul construcțiilor este mai puțin expus la riscurile pe care le presupune inteligența artificială.
Motivul principal este că doar oamenii pot manipula obiecte într-un mediu aflat într-o continuă dinamică. Pe șantier, mai exact. Un robot are dificultăți să se adapteze la scenarii inopinate, situații neprevăzute și lucruri aflate într-o continuă mișcare. Dacă Chat GPT poate scrie un articol în câteva secunde, asta nu înseamnă că poate să ridice o clădire. Cel puțin, deocamdată.
Utilajele autonome de construcții își fac, ușor, ușor, loc pe șantiere. Însă aceste utilaje sunt foarte scumpe, greu de folosit și, în general, neatractive pentru constructori. Totuși, unii producători de echipamente de construcții, cum ar fi Doosan și al său Concept X, s-au grăbit să anunțe utilaje care vor lucra singure pe șantier fără aportul vreunui operator sau muncitor. Noi spunem că acest viitor este încă prea îndepărtat și greu de transpus în realitate, mai ales într-un domeniu în care oamenii manifestă rezistență la schimbare. Un exemplu în acest sens, utilajele electrice, care au punctat prea puțin la capitolul popularitate.
Dacă inteligența artificială ne va înlocui în viitorul apropiat, rămâne de văzut. Până atunci, să auzim numai de bine!
Autor: Cătălin Vlăsceanu