Fiat și trecerea de la automobile la tractoare (partea I)

Bun găsit, pasionați ai utilajelor!

Continuăm seria despre istoria marilor producători de echipamente la nivel mondial, iar această ediție este dedicată tractoarelor Fiat.

Denumirea Fiat este, de fapt, un acronim pentru Fabrica Italiană de Automobile din Torino. Istoria producătorului italian a început în anul 1899, cu fabricarea primului autoturism, Fiat 4 HP, denumire dată după cei 4 cai putere ai mașinii. Automobilul respectiv era echipat cu un motor de 0,7 litri și atingea o viteză maximă de 35 de kilometri pe oră. Fondatorul Fiat, căci se cuvine să vorbim și despre el, a fost omul de afaceri Giovanni Agnelli, care a înființat compania la vârsta de doar 33 de ani. Giovanni Agnelli a auzit despre inventarea unei „trăsuri fără cai”, așa cum era cunoscut automobilul la începuturile sale, și a văzut în asta o oportunitate de a-și pune în practică abilitățile de inginer și antreprenor.

În 1910, Fiat a devenit cea mai mare companie producătoare de mașini din Italia, iar în 1920 deținea o cotă de piață de 80% în țara natală. Dar, să nu anticipăm. În timpul Primului Război Mondial, Giovanni Agnelli a fost nevoit să își pună toate fabricile în slujba Antantei și să construiască aparate de zbor, motoare, arme, camioane și ambulanțe. Dar și aici Giovanni Agnelli a văzut o oportunitate, iar, după război, a înființat Fiat Trattori, companie producătoare de tractoare și echipamente agricole. De-a lungul timpului, a devenit lider în Italia și unul dintre cei mai mari fabricanți de tractoare din Europa. În 1991, Fiat Trattori a preluat Ford New Holland și a adoptat acest brand, pentru a-și întări statutul la nivel mondial. În 1999, New Holland a preluat Case Corporation și a devenit CNH Global.

Dar, să lăsăm fuziunile deoparte și să revenim la tractoarele noastre. În 1918, a fost fabricat primul tractor Fiat, modelul 702, care avea 30 de cai putere și a părăsit linia de producție în 1925, cu două mii de unități la activ. Rolul său era să înlocuiască forța de muncă umană în domeniul agricol, care lipsea atunci, ca urmare a războiului. Creșterea productivității și mecanizarea erau esențiale, în contextul în care solul nelucrat în cei patru ani de război devenise dur și dificil. În 1929, de pe porțile fabricii Fiat ieșeau deja peste o mie de tractoare pe an. Un ritm impresionat de producție, la acea vreme.

1932 a fost anul în care a fost lansat primul tractor pe șenile din Europa, Fiat 700 C, predecesorul modelului 702 C, care a rămas în producție până în 1940 și a numărat 4 mii de unități vândute. În același an 1932, producția de tractoare a fost transferată de la Torino la Modena, unde a fost înființată Fabrica de Construcții Industriale. Fabrica din Modena a fost cea care a asigurat producția în masă a tractoarelor Fiat, iar primul model a fost Boghetto, un echipament agricol cu adevărat uimitor. Motorul acestuia putea fi alimentat cu benzină, motorină, alcool, kerosen sau gaz.

Pe fondul Celui de-al Doilea Război Mondial și din cauza ocupației naziste, în 1944, producția de tractoare Fiat a fost sistată, iar fabrica din Modena a fost convertită în atelier de reparație și mentenanță a vehiculelor militare. În pofida tuturor obstacolelor, echipa de ingineri Fiat a demarat un nou proiect, pentru a construi un tractor pe șenile mai performant decât modelul Boghetto. Au avut ca sursă de inspirație câteva fotografii ale unui tractor rusesc, aduse de niște muncitori de pe frontul sovietic. Cu ajutorul unor complici, Departamentul Tehnic Fiat a început să lucreze la un prototip, ascuns de ochii soldaților germani. Rezultatul acestei munci secrete s-a intitulat Fiat 50, un tractor pe șenile ce a fost fabricat după Cel de-al Doilea Război Mondial, în anul 1946.

După război, Fiat a înregistrat o ascensiune vertiginoasă și a ieșit scos pe piață două modele impresionante, Fiat 600 și Fiat 601, un tractor pe șenile care era operat cu ajutorul unor manete, renunțându-se astfel la clasicul volan. Rezultatul: vânzări de peste 1.800 de tractoare, doar în anul 1949.

Aceasta a fost doar prima parte a istoriei tractoarelor Fiat. Rămâneți alături de noi, pentru a descoperi deznodământul acestei povești de succes!

Să auzim numai de bine!

 

 

Autor: Cătălin Vlăsceanu