Bine v-am găsit, pasionați ai utilajelor!
Vă propun să luăm pulsul pieței de construcții din România și să descoperim împreună care este situația în acest moment. Majorarea prețurilor materiilor prime devine o problemă tot mai mare, atât pentru clienți, cât și pentru constructori. Una dintre cauze este, desigur, războiul de la graniță. Tarifele la energie și materiale de construcții au atins cote alarmante, iar nivelul inflației contribuie la conturarea unei imagini dezolante. Cu toate astea, investitorii și dezvoltatorii imobiliari au avut de lucru în primele 6 luni ale lui 2022.
Constructorii sunt, într-adevăr, afectați de scumpirile materiilor prime și vă dăm doar două exemple. În 2020, un kilogram de fier costa 2 lei și 40 de bani, iar acum este 4 lei. Betonul costa 200 de lei pe metru cub, iar acum este 370 de lei. Așadar, nu este de mirare că prețul locuințelor urmează un trend ascendent.
În primul semestru al lui 2022, au fost date în folosință peste 32.500 de locuințe în țara noastră. Surprinzător sau nu, raportat la aceeași perioadă a anului trecut, s-a înregistrat o creștere cu peste 1.200 de locuințe. Conform Institutului Național de Statistică, cele mai multe construcții noi au fost în mediul urban, respectiv 57% din total. Față de primul semestru din 2021, a crescut și numărul locuințelor realizate din fonduri private, cu 1.240. Dar a scăzut numărul locuințelor realizate din fonduri publice, cu 26.
Un clasament oficial ne relevă că blocurile și ansamblurile rezidențiale sunt cele mai căutate, urmate de case și vile. Totuși, vorbim și despre scăderi. Mai exact, în domeniul clădirilor de birouri, care sunt cu 13% mai puține față de aceeași perioadă a anului trecut. Aici, lucrurile sunt destul de clare. Pandemia ne-a trimis să lucrăm de acasă și mulți angajați s-au obișnuit cu telemunca, așa că nu mai este nevoie de atât de multe birouri.
În ciuda tuturor acestor statistici în general pozitive, analiștii financiari preconizează o criză imobiliară comparabilă cu cea din 2008. Comportamentul clienților este însă neschimbat. Românii sunt în continuare dornici să devină proprietari, chiar dacă prețurile locuințelor au crescut, mai ales în marile orașe, iar dobânzile la credite sunt tot mai mari. Din nou, specialiștii financiari ne avertizează că viitorul este incert și ne sfătuiesc să ne abținem de la achiziții costisitoare.
De cealaltă parte, constructorii nu fac altceva decât să se conformeze cererii mari și să ridice blocuri și case la foc automat. Iar profiturile lor sunt pe măsura efortului depus. În trimestrul 2, dezvoltatorii imobiliari au cerut cu 22% mai mult pentru o locuință, față de aceeași perioadă din 2021. Iar aceasta este doar media, pentru că sunt zone din București, de exemplu, unde prețurile au crescut și cu 35%.
Tarifele pe metru pătrat în capitală sunt cuprinse între 1.250 și 1.600 de euro, însă, pe segmentul de lux, se ajunge la 2.900 de euro pe metru pătrat. Scumpiri s-au înregistrat și în alte orașe mari. În Brașov, de pildă, prețurile locuințelor au crescut cu 30% în 2 ani, asemănător cu situația din Cluj-Napoca.
Clasamentul imobiliare.ro plasează Timișoara pe locul 5 la nivel național, cu 1.471 de euro pe metru pătrat construit, oraș urmat îndeaproape de Constanța, cu o diferență de doar 4 euro. Pe podium, se află Brașov, cu 1.656 de euro pe metru pătrat, iar pe locul 2, capitala, cu o medie de 1.730 de euro pe metru pătrat. Lider detașat este Cluj-Napoca, un adevărat paradis imobiliar, unde locuințele se vând cu 2.418 euro pe metru pătrat construit. Ceea ce înseamnă că un apartament de 60 de metri pătrați, cu două camere, costă 150.000 de euro. O sumă greu de plătit pentru un român care are salariul minim pe economie, de doar 300 de euro, ca să ne raportăm la valuta în care se vând locuințele în România.
Iar cu această statistică încheiem articolul de astăzi. În speranța că distanța dintre venituri și prețuri nu va mai fi atât de mare, vă urez să auzim numai de bine!
Autor: Cătălin Vlăsceanu